Cytat Zamieszczone przez MIKO Zobacz posta
uosiek1
Jak sie okaze, ze lampa YONGNUO 685 jest kompatybilna z Canonem G9, to juz kupno lampy mialbym zakonczony
MIKO
Upewnij się jeszcze, czy wyzwalacze też zadziałają z G9, bo inaczej zapłacisz za "ficzer", z którego nie skorzystasz

Cytat Zamieszczone przez MIKO Zobacz posta
[COLOR="#0000FF"][B]
A jezeli chodzi o zdjecia MAKRO... to ja juz tym moim skromnym Canonem PowerShot SX13IS zrobilem ponad tysiac zdjec MAKRO.

Zbudowalem sobie z drewna takie "akwarium", ktorego 3 sciany pokrylem tym "specjalnym" bialym, matowym papierem, a z gory i po bokach (na zewnatrz) zamocowalem 6 zarowek z "bialym" swiatlem.

Na statyw nie bylo miejsca, poniewaz aparat musialem "wkladac" do akwarium, aby go przyblizyc na kilka cm od "obiektu", wiec za "statyw" uzywalem oparcia od krzesla, na ktorym lokowalem moje lokcie.
Codziennie jezdzilem do pobliskiego lasu, aby zdobyc ladne zielone listki i kwiatki, ktore ukladalem obok "obiektow", ale parafrazujac Wojtka Mlynarskiego "nie posiadam jezyka angielskiego", wiec nie moge tutaj wkleic choc kilka zdjec, ktore zrobilem.

Juz jestem po osmym drinku, wiec bardzo, bardzo dziekuje za Twoje praktyczne porady! ... i znow mam problem z doborem "mordki", ale niech bedzie ta
Serdecznie Ciebie pozdrawiam,
MIKO
Spoko, ja jestem po szóstym piwie. Niby dawka homeopatyczna, ale od Sylwestra - ze względów zdrowotnych - nie spożywałem, i trochę mię dziś "czepło", bo ostatniego posta kleciłem 2,5 godziny i litr piwa... Podziwiam zawzięcie w kwestii konstruowania "akwarium" do makro. Ja szrapnąłem się na quasi-softbox z pudełka po butach i kalki technicznej Przymierzam się do prawdziwego 60x60 (nie wiem, czy większy ma sens do lamp reporterskich), ale im bardziej mnie na niego stać, tym bardziej zastanawiam się, czy rzeczywiście jest mi on potrzebny, a im bardziej Puchatek zaglądał pod łóżko, tym bardziej Prosiaczka tam nie było Fotografia to nietanie hobby...

Co do lampy "poza stopką", to podtrzymuję opinię, że takie błyskanie Ci się spodoba, więc YN 685 może być udaną inwestycją. Co do innych spraw, w obecnym stanie jedyną sensowną poradą z mojej strony może być: piłeś? nie pisz! w związku z czym pozwolę sobie zastosować się do swojej porady i zakończyć korespondencję na dziś ;D

pozdrawiam z IV piętra!
uosiek