Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
Skoro przedbłysk w tych warunkach daje prawidłową ekspozycję, to dołożenie błysku zasadniczego spowodowało by prześwietlenie o +1 EV, bo w założeniu powinien on mieć moc przedbłysku, aby ekspozycja dobrze wyszła. Ale tak nie jest. Klatka jest prześwietlona makabrycznie o mniej więcej +2,5 EV w stosunku do klatki naświetlonej samym przedbłyskiem.
Naprawdę, miałem już się nie odzywać w tym temacie, ale ...
Instrukcja serwisowa do 580exII, dział o ustawieniach lampy przechowywanych w pamięci EEPROM: "Compensate flash output so that the pre flat flash Gno. is set to max. Gno. x 1/4", więc (w przybliżeniu) pokrywa się to z Twoim "testem".
Poszukaj w sieci jakiejś instrukcji serwisowej, bo mi możesz nie wierzyć na słowo (choć w instrukcję dla serwisów pewnie też nie uwierzysz, bo przecież też jest częścią "spisku", i błysk pomiarowy - wg Ciebie - jest wyzwalany tylko i wyłącznie przez zwarcie Xsync na określony czas, a nie poprzez wysłanie odpowiedniego polecenia po odpowiedniej szynie danych, jak mówi instrukcja The preflash fires at the preflash command from the camera regardless of whether bounce flash has been set. (1) By the firing instruction from the camera, serial data communications using (...)").
Myślę, że przed kolejnymi wiadomościami i testami wypadałoby poszukać w sieci nieco informacji, bo nie wszystko o czym jesteś przekonany wydaje się mieć sens.