Ja już nie mam złudzeń patrząc na to forum. Nie wiem Aptur jakie masz szkła i czy kiedykolwiek miałeś Sigmę, ale ja obecnie używam z 5dsr:
1. C. 24-70 II L - szkło mizerne jeśli chodzi o jakość na tej matrycy, niestety drugi raz do niego podszedłem, bo Tamron 24-70 VC poszedł na straty, a teraz cena poszła w górę. Kalibracja w berlinie poszła bez zarzutu.
2. C. 70-200 II L - lufa z szybkim AF, jednak bez rewelacji jeśli chodzi o rozdzielczość na 50mpix. To w końcu zoom, ale dziś wybrałbym 85mm ART + 135mm ART bez zawahania.
3. C. 100mm Macro - nie mam zastrzeżeń używam od bidy, nie wiem czy jest coś lepszego. Na 50mpix padaka.
4. C. 135mm L - był fajny z braku laku, mniejszy od 70-200 L II. Na 50mpix padło. Idzie do sprzedaży.
5. S. 35mm ART i 50mm ART - MISTRZOSTWO, obraz na 50mpix super ostry, jeśli chodzi o AF to zero problemów (miałem 2szt. 50mm ART). USB docka nawet nie podłączyłem pod PC.
Sigmy kalibrowałem domowym sposobem mikrokalibracją w body. Każda z Sigm jakich używałem (2x50mm, 35mm, 85mm) miała korygowane 1-2 punkty względem body bez względu na dystans. Canon 24-70 wymagał kalibracji w serwisie, 100mm macro kalibrowałem w body. Odnoszę wrażenie, że ludzie narzekający na Sigmy albo trafiają na felerną sztukę krążącą po sklepie internetowym, albo nie potrafią skalibrować.
Seria ART jest rewelacyjna i w moim przekonaniu to właśnie forumowa amatorka ma kompleks Canona. Komercyjnie fotografowie bardzo często używają Sigm czy innych niesystemowych obiektywów - wystarczy popatrzyć w necie.
Moje oceny, są oczywiście podyktowane posiadaniem 5dsr . Zdaję sobie sprawę, że na np. 6d różnice rozdzielczości nie muszą być tak wyraźne ze względu na ograniczenia matrycy. Sam fakt różnic na 50mpix wyraźnie pokazuję jakość serii ART i warunkuje rynkową cenę.