https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Protokoły Af to niestety Canon trzyma w garści. Gdyby Sigma miała do tego dostęp to rynek obiektywów canona praktycznie by nie istniał. Sigma zajmuje się robieniem tego, czego od canona oczekiwaliśmy od lat - wyśmienitych optycznie obiektywów nie kosztujących krocie jak nowe Elki czy Zeissy. Za to co Sigma zrobiła w ciągu ostatnich lat należą się duże brawa
^^ wybacz ale jednak elki się od Sigm różnią. Wystarczy sobie zobaczyć "rozbierania" na lensrental. Po drugie canon optykę też umie robić i umie jeszcze liczyć pieniądze. Jakby sigma działała jak canon i była zbudowana jak elki to niby czemu miałaby kosztować mniej?
Canon ma ugruntowaną pozycję na rynku, sigma właśnie ją tworzy dzięki obiektywom ART i dla tego może sobie pozwolić na windowanie cen. Po drugie masę jest ludzi którzy szkła niesystemowego nie mieli w ręku a i tak uważają, że Canon jest lepszy i kupują go w ciemno. Śmiać mi się chce bo jeszcze rok czy dwa lata temu nie jeden na forum mówił, że zawodowiec nie kupi Sigmy. Ja znam zawodowców którzy mają już po kilka Sigm ART w plecaku a stać ich na systemowe szkła. Co do budowy Sigm kolego to nie zauważyłem żeby były gorzej zbudowane jak Canon. Dlaczego taki gigant jak Canon nie mógł zrobić szkieł o takich ogniskowych i parametrach jakie udały się Sigmie ? Bo ma nas w dupie, umie i potrafi i gdyby nie Sigma to zrobiłby to pewnie za parę dobrych lat i jeszcze wszyscy biliby mu wielkie brawa, że taka szeroka ogniskowa i taka jasna. Na szczęście laury zbiera ktoś inny ale tak jak powiedziałem dla większości i tak Canon będzie THE BEST
^^ Ilu znasz zawodowców turlajacych się po dżunglach , pustyniach lodowych i piaszczystych? Ja nie mam nic do Sigmy i sam uzywam ale tworzenie teorii, ze to wszystko to samo i tylko marka i af... Zawodowiec i zawodowiec jednak się różni tak samo jak pojęcie lepszy...
Nie znam żadnego ale znam fotografów modowych, portrecistów i reportażystów, którzy nie wstydzą się mieć Sigmy w plecaku.