Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72

Wątek: Canon 50mm f1.8 MkII vs MkI

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris
    Cytat Zamieszczone przez Spontan
    USM jest wolniejszy od Non-USM ?
    no wlasnie - cos mi tu nie gra
    Pogooglaj po anglojęzycznych stronach WWW i forumach. To jest podstawowa sprawa podnoszona przy porównywaniu obydwu szkieł.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cychol
    Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Niestety EF 50/1.4 jest wolniejszy od 50/1.8
    ...i też taki niezdecydowany przy ostrzeniu
    A to już może raczej kwestia aparatu, co ? Obiektyw czujników AF przecież nie ma...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris
    Cytat Zamieszczone przez Spontan
    USM jest wolniejszy od Non-USM ?
    no wlasnie - cos mi tu nie gra
    Pogooglaj po anglojęzycznych stronach WWW i forumach. To jest podstawowa sprawa podnoszona przy porównywaniu obydwu szkieł.
    Jurek, będę zobowiązany, jeżeli jednak podasz jakieś źródła.
    Czytałem wiele opisów i opinii nt. 50-tek i nigdzie nie znalazłem tak sensacyjnej informacji jaką podałeś. A czytałem m.in.:
    http://www.photo.net/equipment/canon/ef50/
    http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
    grupę dyskusyjną na fredmiranda i opinie na photographyreview.
    Podkreślam, nie znalazłem informacji o jakiej piszesz. Jedyny zarzut odnośnie AF w 1.4, który podnosili użytkownicy to to, że nie jest to prawdziwy pierścień USM tylko Micro USM, który z kolei nie jest tak szybki jak by tego posiadacze 1.4 oczekiwali.
    Zresztą po co szukać anglojęzycznych www, wystarczy przeczytać o silniczkach Canona tu
    http://chall.ifj.edu.pl/~sapinski/pst/silniczki.shtml gdzie znajdziesz sformułowanie cyt.: "Obiektywy wyposażone w Micro USM są tylko niewiele lepsze od tych z konwencjonalnym silniczkiem".
    Ale na pewno nie wolniejsze.

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Jurek, będę zobowiązany, jeżeli jednak podasz jakieś źródła.
    W wolnej chwili postaram się je odgrzebać.
    Kiedyś, przez krótki moment, myślałem o EF 50/1.4. Szybko jednak zrezygnowałem. Między innymi z tego powodu co powyżej, ale oczywiście nie tylko.
    --
    Dzisiaj wieczorem zaglądnąłem wreszcie do zakupionego kilka dni temu Foto nr 1/2005. Na str 106 w prowadzonym IMHO na przyzwoitym poziomie dziale Porady znajduję coś takiego. Cytat:
    PYTANIE: Postanowiłem kupić obiektyw do Canona EOS 30. Miałby nim być standard EF 50 mm f/1.4. Oglądnąłem go w sklepie i porównywałem z ciemniejszą wersją - 50 mm f/1.8. Ku mojemu zdumieniu szybkość ostrzenia jaśniejszej "pięćdziesiątki" była znacznie mniejsza niż wersji ze światłem f/1.8 (skądinąd bardzo - jak na mój gust - plastikowej i tandetnej mechanicznie). Moje pytanie brzmi: czy faktycznie 50 mm f/1.4 z silniczkiem USM jest znacznie wolniejszy w ustawianiu ostrości niż 50 mm f/1.8? A może trafiłem na jakiś wadliwy egzemplarz?
    ODPOWIEDŹ: Rzeczywiście jaśniejsza "pięćdziesiątka" jest wolniejsza w ostrzeniu od ciemniejszej, chociaż to solidniejszy obiektyw. Wynika to z konstrukcji i nie jest wadą. Myślę, że w praktyce oba obiektywy wystarczająco szybko ostrzą w trybie autofokus w porównaniu z ostrzeniem ręcznym. (JL)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Wlasnie sie 'bawie' 50mm F1.8 MkII i nasuwa mi jedno pytanie: czy to normalne, ze AF dzwiekiem i glosnoscia przypomina odkurzacz ? Ja rozumiem, ze nie ma USM ale bez przesady

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
    ]Wlasnie sie 'bawie' 50mm F1.8 MkII i nasuwa mi jedno pytanie: czy to normalne, ze AF dzwiekiem i glosnoscia przypomina odkurzacz ? Ja rozumiem, ze nie ma USM ale bez przesady
    Tak, to normalne. Przynajmniej w odniesieniu do znanych mi pięćdziesiątek.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W wolnej chwili postaram się je odgrzebać.
    Kiedyś, przez krótki moment, myślałem o EF 50/1.4. Szybko jednak zrezygnowałem. Między innymi z tego powodu co powyżej, ale oczywiście nie tylko.
    --
    Dzisiaj wieczorem zaglądnąłem wreszcie do zakupionego kilka dni temu Foto nr 1/2005. Na str 106 w prowadzonym IMHO na przyzwoitym poziomie dziale Porady znajduję coś takiego. Cytat:
    PYTANIE: Postanowiłem kupić obiektyw do Canona EOS 30. Miałby nim być standard EF 50 mm f/1.4. Oglądnąłem go w sklepie i porównywałem z ciemniejszą wersją - 50 mm f/1.8. Ku mojemu zdumieniu szybkość ostrzenia jaśniejszej "pięćdziesiątki" była znacznie mniejsza niż wersji ze światłem f/1.8 (skądinąd bardzo - jak na mój gust - plastikowej i tandetnej mechanicznie). Moje pytanie brzmi: czy faktycznie 50 mm f/1.4 z silniczkiem USM jest znacznie wolniejszy w ustawianiu ostrości niż 50 mm f/1.8? A może trafiłem na jakiś wadliwy egzemplarz?
    ODPOWIEDŹ: Rzeczywiście jaśniejsza "pięćdziesiątka" jest wolniejsza w ostrzeniu od ciemniejszej, chociaż to solidniejszy obiektyw. Wynika to z konstrukcji i nie jest wadą. Myślę, że w praktyce oba obiektywy wystarczająco szybko ostrzą w trybie autofokus w porównaniu z ostrzeniem ręcznym. (JL)
    Cóż...jestem zaskoczony tą opinią.
    Odpowiedź redakcji jest bardzo lakoniczna a szkoda.
    Mogę tylko powtórzyć swoje zdanie, jakie wyraziłem wcześniej. Fociłem zarówno 1.8 Mk I i Mk II jak również obecnym 1.4, w którym nie dostrzegłem wolniejszego działania AF od tego w ciemniejszych egzemplarzach. Sądzę, że najlepszym wyjściem jest sprawdzenie "organoleptyczne". Jeżeli będziesz kiedyś jeszcze zastanawiał się nad EF 50 to proponuję, np. w sklepie, podpiąć do body obydwie wersje 50-tek i wyciągnąć na tej podstawie własne wnioski.

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

<jupi> dzis przyslali mi dlugo przeze mnie wypatrywany obiektyw jakim jest 50mm F1.8 wersja I
    coz moge powiedziec ...przez pewin czas mialem ver II tego szkla i imo nowszy brat w porownaniu do poprzednika wyglada jak chinska zabawka zrobiona z ryzu

bardzo mi sie podoba pierscien regulacji ostrosci, ktory ma zakres 1/2 obrotu a w ver. II jest juz tylko 1/4 - przez co ustawianie ostrosci jest jakby bardziej precyzyjne i wygodniejsze.
    bardzo mila jest tez skala odlegosci no i co najwazniejsze metalowy bagnet
    no nic, koniec pisania - trzabe go troszke potestowac

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

]no i co najwazniejsze metalowy bagnet
    to ten plastikowy tak mocno sie zuzywa?

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop
    ]no i co najwazniejsze metalowy bagnet
    to ten plastikowy tak mocno sie zuzywa?
    ech jak ja lubie to 'czepialstwo'
    nie zuzywa sie 'mocno' to oczywiste ...ale ja akurat jestem taki jakis dziwny typ, ktory lubi solidne rzeczy - nic na to nie poradze. poza tym mam wrazenie, ze obiektyw z metalowym bagnetem trzyma sie jakby pewniej body

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów