Cytat Zamieszczone przez Szymański Adam
Opłacało pogrzebać się w archiwum. Są jak widzę tu użytkownicy Canona 50/1,4 i tak mnie kręci by ten obiektyw dopiąć go do 300D - bo taki zestaw widzę u Pana Tomka. Jak on się spisuje w porównaniu no powiedzmy do 18-55 (KIT) bo jak ten to wiem, ale nie oczekuję odpowiedzi typu, że to "inna klasa" ale coś bardzej rzeczowego czy w narożach jest ostro przy pełnej dziurze, czy nie ma flar albo aberacji chromatycznej (bądż też innych jakichś zauważalnych wad optycznych) - może to naiwne pytania, ale już miałem przykre doświadczenia ze szkłem o renomowanej opinii.
Proszę o rzeczową aczkolwiek w pewnym stopniu subiektywną opinię.
Ja co prawda nie jestem "Panem Tomkiem", ale taki obiektyw mam Hmm.. w sumie to na te pytania nie potrafie odpowiedzieć wprost, bo: a) nie mam 18-55, b) 50/1.4 traktuję raczej jako lens na sytuacje awaryjne (ciemność widze ). Co mi się jednak wydaje (lub wyczytałem):

- w porównaniu do kita będzie ogromna różnica (ale 50/1.8 - podobnie)
- @f/1.8 będzie chyba trochę ostrzejszy od 50/1.8 - bo w końcu jednak trochę przymknięty...
- przysłona z 8 listkami - ładny, "okrągły" bokeh

Jednak moim zdaniem nie warto kupować 50/1.4 tylko ze względu na własności optyczne. Ja go wziąłem bardziej z powodu wykonania: skala, micro-USM, FTM itp. Jeżeli masz możliwość załatwienia 50/1.8 mkI - bierz. Jeśli nie - zastanów się, czy te rzeczy warte są dla Ciebie kilkakrotnej różnicy w cenie. Jeśli nie - to 50/1.8mkII (ponoć na Allegro 300-400PLN).