Nie mówię, że on działa źle 'z założenia', ale tylko to, że jest delikatny i często z tego powodu zawodzi.Zamieszczone przez p13ka
Nie mówię, że on działa źle 'z założenia', ale tylko to, że jest delikatny i często z tego powodu zawodzi.Zamieszczone przez p13ka
Dziękuję za rady ws. stałki Canona 50/1,4. Dyskusja wskazuje raczej na 50/1,8 I. Ale tego niestety ciężko dostać. A te światło 1,4 w Canonie to "ciemność widzę..." jest wspaniałe. No niechby on ostrzył jak KIT 18-55 przy pełnej dziurze to byłoby wystarczające (dla mnie). Zdjęcia przy świetle zastanym są wspaniałe. Choć fakt jak mówi Muflon coś takiego jest na specjalne okazje - czy nie lepiej się spiąć na i dozbierać na wymianę na 20D a kupić 50/1,8. Studiowałem zachodnie testy tych obiektywów i dość znaczna przewaga wskazuje na ten 50/1,4. Od Was oczekiwałem potwierdzenia tych opinii z praktyki, a tu trudno coś wywnioskować. A ten ze światłem 1,4 cenę trzyma zawsze przy 1500pln. Allegro oferuje 50/1,8 II za ok. 400pln. To nęci - ale o tym obiektywie nie zauważyłem opinii!
O 50 1.8 nie zauwazyles opinii? To cos kiepsko szukales... i na tym forum i w necie opinie o tym szkle sa swietne i zgodne.Zamieszczone przez Szymański Adam
Ot np tu: http://canon-board.info/viewtopic.php?t=1872
Btw... a ja 50 1.8 zmieniam na 50 1.4 .
Powody:
- solidnosc wykonania (metal, ciezar)
- 1.4
- GO i bokeh przy 1.4
- lepsza jakosc zdjec przy 1.4 niz 50 1.8 przy 1.8
- szybki i cichy = microUSM
Wg mnie za te cechy warto doplacic 1000 zl, wg innych nie warto - dla kazdego cos milego![]()
To ja dodam do tego co napisał Vitez:
- lepsze zachowanie pod światło (mniejszy spadek kontrastu, łapie mniej flar)
Porównanie 1.4 do 1.8 nie jest zbyt szczęśliwe
1.4 to ewidentnie lepszy (droższy) obiektyw.
Jak miła bym kasę, to wziął bym 1.4 jak nie to 1.8
Myślę, że w każdym przypadku bym nie żałował. Trochę głupio żałować kasy na dobry obiektyw, jeśli się ją ma - co innego jak się jej nie ma, wtedy trzeba wziąć tańszą alternatywę, wyjścia nie ma 8)
Co do mk I a mk II - faktycznie, w wypadku stałki bagnet ma znaczenie.
Ja mam same stałki na szczęście mają metalowe bagnety potrafię do każdego zdjęcia zmieniać obiektyw (też tak czasem bywa) a jak robię np. w ciągu 2h 20 fotek, na jakimś plenerze, to widać jakie jest zużycie.
Plastik - ale jakiej jakości? Oglądałem sobie ostatnio 50 1.8 no i ten plastik - wyglądał po prostu jak plastikw sumie nie wiem, nie potrafię ocenić, jak dużo wytrzyma...
IMHO przy moim użytkowaniu - częstej zmianie obiektywów, ja bym się poważnie obawiał plastiku na bagnecie...
[fotolog] faj3r.blogspot.com
[galeria] www.tgf.art.pl
----
EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC
No to w końcu dzisiaj do mnie dotarł 50mm/1,8 MkII i co? pierwsze wrażenie - ale tandeta. Wzięłem się za próby, i znowu negatyw: głośny i powolny AF. Najpierw pomyślałem, ale szajs mi wcisnęli
, potem zacząłem oglądać zdjęcia, pierwszy pozytyw, nareszcie to na co liczyłem ostrość - żyleta, superowa głębia, ładny kontrast i kolory.
Dowiedziałem się w końcu dlaczego mówicie o błędach AF w 10D. Faktycznie 4 z około 80 zdjęć były nieostre, ale wg mnie to nie wina aparatu, a obiektywu, na 28-135 w identycznych warunkach wszystkie zdjęcia są idealnie ostre, no i USM jest jakiś taki pewniejszy. Przy tej pięćdziesiątce AF zachowuje się jakby nie do końca wiedział czy już ma ostrość, czy jeszcze nie. Mimo tych wad po pierwszym dniu prób, uważam, że za te pieniądze to dobry obiektyw, ale w mojej torbie długo mieszkał nie będzie, zaczynam zbierać na 50/1,4
![]()
pozdrawiam
niestety wykonanie jest do ****ale pociesza ostrość
![]()
![]()
A czy komus owo wykonanie do d... w czyms rzeczywiscie przeszkadza? Popsul sie? Rozlecial? Plastikowy bagnet sie wylamal?
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Gdyby się psuł, albo rozlatywał to pewnie by go Canon nie produkowal. A oprócz tego, że coś działa (i nie ważne lepiej, czy gorzej) liczą się jeszcze wrażenia estetyczne, które są całkiem subiektywne i o których (tak jak o gustach) się nie powinno dyskutować
. Zresztą ja swoje zdanie na temat tego obiektywu (pierwsze wrażenie) napisałem powyżej
![]()
pozdrawiam