Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 72

Wątek: Canon 50mm f1.8 MkII vs MkI

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Niestety ja mam to szkiełko w wersji na bagnecie FD i do EOSa nie da się go podpiąć (przynajmniej nie łatwo, bo ma inną odległość mocowania). Dużo nim fot nie robiłem, więc ciężko mi coś powiedzieć, lub porównać.

Aha, robiłem pare fotek Muflonowym 1.4 ale ciężko mi coś powiedzieć.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szymański Adam
    Opłacało pogrzebać się w archiwum. Są jak widzę tu użytkownicy Canona 50/1,4 i tak mnie kręci by ten obiektyw dopiąć go do 300D - bo taki zestaw widzę u Pana Tomka. Jak on się spisuje w porównaniu no powiedzmy do 18-55 (KIT) bo jak ten to wiem, ale nie oczekuję odpowiedzi typu, że to "inna klasa" ale coś bardzej rzeczowego czy w narożach jest ostro przy pełnej dziurze, czy nie ma flar albo aberacji chromatycznej (bądż też innych jakichś zauważalnych wad optycznych) - może to naiwne pytania, ale już miałem przykre doświadczenia ze szkłem o renomowanej opinii.
    Proszę o rzeczową aczkolwiek w pewnym stopniu subiektywną opinię.
    Ja co prawda nie jestem "Panem Tomkiem", ale taki obiektyw mam Hmm.. w sumie to na te pytania nie potrafie odpowiedzieć wprost, bo: a) nie mam 18-55, b) 50/1.4 traktuję raczej jako lens na sytuacje awaryjne (ciemność widze ). Co mi się jednak wydaje (lub wyczytałem):

- w porównaniu do kita będzie ogromna różnica (ale 50/1.8 - podobnie)
    - @f/1.8 będzie chyba trochę ostrzejszy od 50/1.8 - bo w końcu jednak trochę przymknięty...
    - przysłona z 8 listkami - ładny, "okrągły" bokeh

Jednak moim zdaniem nie warto kupować 50/1.4 tylko ze względu na własności optyczne. Ja go wziąłem bardziej z powodu wykonania: skala, micro-USM, FTM itp. Jeżeli masz możliwość załatwienia 50/1.8 mkI - bierz. Jeśli nie - zastanów się, czy te rzeczy warte są dla Ciebie kilkakrotnej różnicy w cenie. Jeśli nie - to 50/1.8mkII (ponoć na Allegro 300-400PLN).

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja "załatwiłem" sobie EF 50 f/1.8 Mk I. Na moje oko ostry już od f/2.2. Metalowy korpus jest solidny i budzi zaufanie. Nie ma USM i FTM i ma głośny AF ale mi to nie przeszkadza. I tak służy on mi do focenia obiektów statycznych. Popieram Muflona. Ciężko go dostać ale jeżeli masz taką możliwość/okazję to go bierz. Zapłacisz 2 x mniej niż za 50 f/1.4 a otrzymasz podobną jakość optyczną.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Ja "załatwiłem" sobie EF 50 f/1.8 Mk I. Na moje oko ostry już od f/2.2. Metalowy korpus jest solidny i budzi zaufanie.
    Z tym metalowym korpusem to nie przesadzaj. Mam taki obiektyw i widzę, że metalowy w nim jest głównie bagnet :wink:

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

OK, bagnet nie korpus - sorry , co nie zmienia mojego wrażenia organoleptycznego odnośnie solidności.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

mkI jest zrobiony solidniej.. takie wrazenie sprawia... a jaka jest jego konstrukcja nie wiem, bo nie rozbieralem

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

...co nie zmienia mojego wrażenia organoleptycznego odnośnie solidności.
    Jeśli o solidność chodzi, to ze znanych mi z autopsji szkieł, #1 stanowi Tokina 28-70/2.8. Wszystkie L-ki przy niej wysiadają, a i nie każdy ruski obiektyw wytrzymałby z nią konfrontację jeśli chodzi o testy niszczące :wink: Dla mnie osobiście obiektyw jest niesamowity, ponoć optycznie nieco gorszy od reklamowanego tutaj na forum Tamrona o zbliżonej ogniskowej, ale testów porównawczych nie robilem, więc głowy za to nie dam
    Sojusznika w swojej opinii mam w osobie człowieka z Foto, który tak w sieci, jak i w wersjach papierowych, gorąco poleca tego zooma.
    I słusznie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale my tu o stałce 50mm za 400 zł. a Ty wyciągasz jakiś panzerfaust
    Fakt, miałem krótko tę Tokinę i też uważam, że można nią gwoździe wbijać :wink:

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ale my tu o stałce 50mm za 400 zł. a Ty wyciągasz jakiś panzerfaust
    Jeśli tak, to IMHO ten standard Canona do solidnie wykonanych nie należy U mnie AF prawidłowo działa od przypadku do przypadku, i nie jestem w tym odosobniony. Jednak ja to olewam, bo obiektyw rzadko używam i tylko do określonych celów.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja nie narzekam, na pewność AF'a również. Jeżeli ktoś już bardzo chce się do czegoś doczepić to może do jego głośności no i może szybkości (w końcu to nie USM jak w 50 f/1.4). Chyba rzecz gustu

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów