Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
Ok, tego o dacie nie załapałem. Ta surówka to plik .dv - czyli raw DV?

Co takiego kluczowego jest kluczowego w tej obróbce? Jak pisałem nie zakładałem żadnej obróbki.

Czy coś poza konwersją do formatu docelowego (którą raczej na pewno zrobię w ffmpeg, bo nie jestem fanem klikania, i raczej na pewno będzie to ogg) trzeba z tą surówką zrobić, aby dało się to normalnie zobaczyć na ekranie monitora? Nigdy tego nie robiłem więc może coś oczywistego mi umyka?

Jedyny co przychodzi mi do głowy, to w kilku przypadkach może trzeba będzie przyciąć pierwsze lub ostatnie kilka sekund, na których będzie: "uwaga nagrywam", "koniec", kamera w ziemię, itp. I to też ogarnia ffmpeg. W żadne rozjaśnienia, przyciemnienia, korekcje balansu bieli, kontrastu itp nie chce mi się bawić, bo wartość tego materiału jest czysto wspomnieniowa.

Zadanie jest z grubsza takie:
jest kilka (naście?) godzin nagrań na kasetach minidv, w tej chwili interesujące jest z tego kilka minut nagrań z konkretnych wydarzeń, dla których znane są daty (przybliżone). Nikomu nie chce się oglądać całości, aby je znaleźć - kasety nie są opisane.
Plan był więc taki:
zgrać wszystko na kompa, wyszukać po dacie interesujące nagrania, i pokazać zainteresowanym osobom.
Założenie:
narobić się jak najmniej, jakość może być słaba, bo wartość materiału jest czysto wspomnieniowa.

--- Kolejny post ---

Skoro narobić się jak najmniej - to idealnie byłoby, aby dało radę to zrobić podczas normalnej pracy, a przy takiej dysk może być chwilami mocno obciążony. Będzie gubić klatki czy nie? W definicji słabej jakości nie mieści się rwanie - to tragiczna jakość.

Zgranie 1h nagrania z kasety zajmuje 1h czasu? Czy da radę to zrobić szybciej?
Masz na dysku avi, ze 12 gb na godzie materiału, wycinasz co niepotrzebne i zapisujesz w mpeg czy co tam ci potrzeba. 1 h to 1h godzina zgrywania. Najproście zgrać i przerobić na mpeg