Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 550EX + enelopy

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: 550EX + enelopy

Cytat Zamieszczone przez arkosol Zobacz posta
    Zawsze ładuje 200 mA i intensywnie używane 10 letnie enelopy nadal sprawują się bez zarzutu. Dodam tylko, że kiedyś naładowałem w jakiejś zwykłej ładowarce, która ładowała je przez tylko pół godziny i pokazała full. Po włożeniu do lampy po kilkunastu strzałach lampa się wyłączyła.
    Jaką ładowarką ładujesz? Ja mam BC-700 i czasami mam problem taki, że ładowarka nie widzi akumulatora, jeśli ten został zbyt mocno rozładowany. Muszę wtedy wrzucić choć na parę minut akumulator do zwykłej ładowarki. Po takim zabiegu BC-700 znów widzi Eneloopy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Zbyt głębokie rozładowywanie akumulatorków zabija je.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Zbyt głębokie rozładowywanie akumulatorków zabija je.
    Nie do końca ten przypadek. Potrafi być tak, że na 4 akumulatory wyjęte z lampy jeden się nie chce ładować dopóki go trochę nie "popchnę" zwykłą ładowarką. Stawiam raczej na wadę BC-700.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie do końca ten przypadek. Potrafi być tak, że na 4 akumulatory wyjęte z lampy jeden się nie chce ładować dopóki go trochę nie "popchnę" zwykłą ładowarką. Stawiam raczej na wadę BC-700.
    mi też się to zdarza, ale zamiast zmieniać ładowarkę, czekam, na ogół po jakimś czasie załapuje go. Już nawet nie wiem ile to trwa kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt minut. Po prostu następnego dnia wszystkie są znów naładowane.

Coś już napisał
    Miasto
    Żuromin

Jaką ładowarką ładujesz? Ja mam BC-700 i czasami mam problem taki, że ładowarka nie widzi akumulatora, jeśli ten został zbyt mocno rozładowany. Muszę wtedy wrzucić choć na parę minut akumulator do zwykłej ładowarki. Po takim zabiegu BC-700 znów widzi Eneloopy.
    Też mam BC-700 i nigdy żadna z lamp nie rozładowała mi tak głęboko aku żeby nie zaskoczyło ładowanie w ładowarce.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez arkosol Zobacz posta
    Też mam BC-700 i nigdy żadna z lamp nie rozładowała mi tak głęboko aku żeby nie zaskoczyło ładowanie w ładowarce.
    Lampa nie rozładuje aku do takiego poziomu aby ładowarka BC go nie ruszyła. Tak rozładowac aku można w latarce, pilocie do telewizora, itd.
    Sprawdziłbym czy 1 z ogniw nie jest walniete, może tez nawalić kanał w ładowarce, BC-700 to słabiutkie ladowarki

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Wtedy zamiast ładowania w innej ładowarce stosuje się znany trick doświadczonych dżokejów bateryjkowych - ładuje się problematyczne ogniwo z bardziej naładowanego ogniwa za pomocą dwóch spinaczy biurowych. Po bardzo krótkim potrzymaniu dwóch ogniw w ten sposób, oba powinny zaskoczyć w ładowarce.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 17-02-2017 o 18:57
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Używając aku do rożnych sprzętów zwłaszcza pobierających bardzo mało energii Latarki led, piloty, zabawki dzieci czy też gdy zmarzną można je rozładować niemal do 0,5 V i wtedy BC ani żadna cyfrowa ładowarka nie pociągnie. Ja mam na to prosty sposób - stara ładowarka sprzed 15 lat kupiona na pchlim targu za 1 zł. Jest w niej tylko jedna dioda jak nie świeci to jest naładowane. Ładuje bardzo małym prądem długo ale skutecznie. Należy jednak pamiętać że dopuszczenie do takiego poziomu rozładowania to zabójstwo a przynajmniej ogromne tortury dla aku. To tak zbierając kilkanaście wcześniejszych postów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Faktycznie było tak, że tylko jeden akumulatorek w każdym zestawie był słaby, miałem jeszcze 3 zestaw i tam była identyczna sytuacja. A wykorzystałem metodę, którą podpowiedział fotna. Niestety nie miałem aparatu ani lampy na 1 baterię, tylko na 2, ale próbując różne kombinacje szybko ustaliłem, które akumulatorki nie dają rady.

W zabawkach i szczoteczkach elektrycznych, jeszcze popracują.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów