Poprzednia wersja faktycznie nie była zła, ale nie należała również do bardzo udanych konstrukcji. MTF'y nie były już problemem w poprzedniej wersji więc o nie się nie martwię IMVHO jeśli ktoś chce używać tego obiektywu do portretu ważne jest aby, wyeliminowano focus breathing. Wersja poprzednia na 200mm i przy ustawionej ostrości na niewielki dystans dawała kadr znacznie szerszy niż konkurencja, przez co w kadrze było więcej trochę mniej rozmytego tła. Dodatkowo w nowym obiektywie o ogniskowej 85mm Tamrona bardzo słabo skorygowano aberację sferyczną co powoli staje się znakiem rozpoznawczym tej marki Mam nadzieje, że w wersji G2 obiektywu o ogniskowych 70-200mm wada ta zostanie skorygowana poprawnie. Dodatkowo do mojej listy życzeń dopisał bym jeszcze niską wagę. To są dla mnie najważniejsze punkty. A to czy obiektyw jest wodoszczelny czy nie, czy ma stabilizacje dzięki której możemy zyskać 3 czy 5 EV jest dla mnie mniej ważne. Z uszczelnienia nawet bym zrezygnował na rzecz niższej ceny ;P