Próbowałeś ten obiektyw z innym body? Ja miałem dwa egzemplarze tytułowego Tamrona i nigdy nie zaobserwowałem lagu przy robieniu zdjęć z użyciem One-Shot AF i włączonym VC (vibration compensation). Ten obiektyw jest bardzo szybki i potwierdzenie jest natychmiastowe przynajmniej z 5D mark IV. Inna sprawa, że używam zazwyczaj AI Servo bo śledzę obiekty poruszające się dość szybko. Podobnie jest w 24-70 f/2.8 G2 - ostrzenie jest szybkie również przy włączanej stabilizacji. Co innego mój ulubiony Tamron czyli SP 45mm f/1.8. W tym obiektywie przy włączonej stabilizacji VC ostrzenie na One-Shot AF faktycznie trwa dłużej niż bez stabilizacji. Ten obiektyw zdecydowanie dłużej ostrzy od wymienionej powyżej dwójki G2. Nie wiem jak jest w Canonie 70D ale w 5D IV masz możliwość ustawienia dodatkowych opcji Auto Focusa ale one się odnoszą do ciągłego ostrzenia czyli AI Servo 1st image priority i AI Servo 2nd image priority. Banalne może ale sprawdź na tym Tamronie czy nie masz włączonego ogranicznika Auto Focusa czyli 3m-nieskończoność.