Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Zasada dzislania Fel-dobrze mysle?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

no własnie po to blokujesz ekspozycje dla błysku (FEL) żeby aparat wiedział co ma być priorytetowo dobrze naswietlone. W Twoim przypadku "oko panny młodej" . Z tego co wiem to FELa robi sie na jasnych partiach bo inaczej naprzykład sukienka pm zostanie calkowicie przejarana. Ale poczekaj na wypowiedzi speców w tej dziedzinie.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    Z tego co wiem to FELa robi sie na jasnych partiach bo inaczej naprzykład sukienka pm zostanie calkowicie przejarana. Ale poczekaj na wypowiedzi speców w tej dziedzinie.

FELować powinno się z założenia na czymś neutralnie szarym. FEL na białej sukni da w efekcie niedoświetlenie (chyba, że wrzucimy korektę błysku) a FEL na czarnym gangu prześwietli nam fotę. Tak więc FELując wybieramy coś pomiędzy czarnym a biały :-) (łatwo powiedziać a czasami trudno zrobić). Można przyjąć, że FEL na twarz średnio opalonej osoby jest ok, ale to czasami nie działa, kiedy np. robimy fotę z takiej odległości lub takim kątem, że twarz stanowi tylko część pokrycia pola pomiarowego w centrum kadru i wtedy może być różnie (przykładowo osoba siedzi na tle okna).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uprawnienia umieszczania postów