Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Zasada dzislania Fel-dobrze mysle?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Zasada dzislania Fel-dobrze mysle?

Szczerze przyznaje ze nie mialem okazji pobawic sie jeszcze ta opcja, ale ostatnimi czasy bardzo mnie zaintrygowala, postanowilem troszeczke poczytac.Jest lekki metlik w glowie choc mysle ze z grubsza rozumiem zasade dzialania.A teraz praktyczny opis (prosze o ocene czy moje myslenie jest poprawne):
    Sytuacja w kosciele, siedzi sobie para mloda.Spogladam sobie w wizjer kompozycja centralna(parka w centrum kadru poziomego-ostatecznie bede chcial pare przesunac na prawa strone), lapie ostrosc centralnym punktem AF na oczy pani mlodej, trzymajac "spust" do polowy wciskam Fel i nastepuje blysk lampy.Teraz nastepuje przekadrowanie, przesuniecie mlodych na prawo(trzymajac oczywiscie spust do polowy i po wykonaniu opcji fel) i ostatecznie docisniecie celem wykonania zdjecia.Czy zrozumielem zasade dzialania fel.Czy zmiana kadru bedzie miala tutaj jakies znaczenie.
    Pozdrawiam i licze na pomoc

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

no własnie po to blokujesz ekspozycje dla błysku (FEL) żeby aparat wiedział co ma być priorytetowo dobrze naswietlone. W Twoim przypadku "oko panny młodej" . Z tego co wiem to FELa robi sie na jasnych partiach bo inaczej naprzykład sukienka pm zostanie calkowicie przejarana. Ale poczekaj na wypowiedzi speców w tej dziedzinie.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    Z tego co wiem to FELa robi sie na jasnych partiach bo inaczej naprzykład sukienka pm zostanie calkowicie przejarana. Ale poczekaj na wypowiedzi speców w tej dziedzinie.

FELować powinno się z założenia na czymś neutralnie szarym. FEL na białej sukni da w efekcie niedoświetlenie (chyba, że wrzucimy korektę błysku) a FEL na czarnym gangu prześwietli nam fotę. Tak więc FELując wybieramy coś pomiędzy czarnym a biały :-) (łatwo powiedziać a czasami trudno zrobić). Można przyjąć, że FEL na twarz średnio opalonej osoby jest ok, ale to czasami nie działa, kiedy np. robimy fotę z takiej odległości lub takim kątem, że twarz stanowi tylko część pokrycia pola pomiarowego w centrum kadru i wtedy może być różnie (przykładowo osoba siedzi na tle okna).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

wszystko sie zgadza, tylko czy jest potrzeba trzymania "spustu" do polowy podczas wciskania "*" ?
    Canon 30D

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie ma takiej potrzeby.
    ...

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Nie ma takiej potrzeby.
    Nie zachciało mi się FELować w E-TTL II, ale rezulaty naświetlania są w porównaniu do FEL'owania z E-TTL I kiepskie, niestety (chyba na zbyt wiele liczyłem). E-TTL II jest wyraźnie lepszy od I przy przekadrowywaniu, ale do zwykłego TTLa na kliszy to mu jeszcze daleko Więc dobrze by było, żeby ten FEL jednak dawał lepsze rezultaty.

Teoretycznie - jeśli robisz zdjęcie ludziom przy stole w ciemnawym pomieszczeniu, a za nimi akurat są np. drzwi obite folią/blachą aluminiową, która mocno odbija światło, to kompensacja +2EV niewiele pomoże (może +3 pomoże ) a zzomowanie np. na twarz i FEL powinno załatwić sprawę przy +2/3EV.

Bywalec Awatar TommyTheCat
    Miasto
    Ostrowiec

Domyślnie

tak na marginesie, w manualu wlasnie na ten temat jest blad
    Canon 30D

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyTheCat
    tak na marginesie, w manualu wlasnie na ten temat jest blad
    IMHO to nie błąd (mam nadzieję że o to Ci chodzi) - wciśnięcie do połowy koniecznym jest w celu ustawienia AF bo w kolejności: FEL na obiekt - przekadrowanie - wciśnięcie do połowy (pod warunkiem że punkt AF nie jest skierowany na fotografowany obiekt) to w tym przypadku para młodych wyjdzie nieostra choć oświetlona lampą prawidłowo i jeśli jest to zamierzone to nie ma błedu, choć faktycznie trudno uwierzyć w zasadność takiej metody.

Jeśli dobrze pamiętam to zależy to również od sposobu pomiaru światła. Przy matrycowym wciśnięcie do połowy blokuje ekspozycję i AF, przy pozostałych sposobach blokuje tylko AF ( w momencie przekadrowania wartości ekspozycji korygowane są na bieżąco)

Tak ja to rozumuję z literatury manuala aparatu i tegoż forum

Bywalec

Domyślnie

Ja bym ustawił pomiar światła na centralny kołowy (chyba że masz spota), ustawił ekspozycję +1,66 EV i wycelował w białą suknię panny młodej. Następnie wcisnął FEL i przekadrował. pamięć nastawy FEL jest, o ile mnie pamięć nie myli, przez 16 sek. zapamiętana przez aparat. Teraz możesz przekadrować i ustawić ostrość ponownie. Każde wciśnięcie do połowy spustu migawki podtrzymuje pamięć FEL.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Swiecac w duze "lustro", ktore jeszcze na dodatek w przeciwienstwie do zwyklego odbija w wielu kierunkach na raz niestety nie bardzo mozna cos pomoc i watpie zeby jakakolwiek automatyka blysku sobie poradzila bez kombinacji w takiej sytuacji.

Po to wlasnie zostawiono FEL'a aby w ekstremalnie trudnych sytuacjach mozna bylo zrobic co sie chce. A jak nie to manual

E-TTL II nie eliminuje FEL'a i problemow we wszystkich trudnych sytuacjach. Eliminuje problemy przy normalnych zdjeciach, gdzie powiazanie E-TTL'a do AF'a oraz traktowanie wzorca jako neutralnej szarosci sprawialo problemy zmuszajac do felowania przy kazdej focie.
    ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów