ale my o tym nie myślimy...kto chętny do zatrudnienia się na Żytniej ??
ale my o tym nie myślimy...kto chętny do zatrudnienia się na Żytniej ??
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
tak naprawdę trzebaby złamać protokół komunikacyjny EOSa...Zamieszczone przez mattnick
nie jest to niemożliwe, ale ..... czy gra jest warta świeczki?![]()
pozdro.,
m.
Tomek a może Ty spróbujesz, zrobiłeś kiedyś wężyk to i może umiesz napisać jakiś programik do zczytania ilości fotek.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
W!
Dane sa xorowane w kazdym zdjeciu zrobionym nowymi aparatami, mozna je odczytac jezeli przesledzi sie odpowiednio kod np hiewem i troszke kuma sie kod assemblera. Metoda jest dosc prosta, mozna tam zreszta duzo wiecej odczytac danych. Canon nie pozwala na opublikowanie tego oprogramowania, bo nie... Po to sa serwisy i z czegos musza zyc oraz bezpieczenstwo danych jest rowniez wazne. Jest rowniez metoda na czyszczenie ilosc wykonanych zdjec. Program Canona jest prosty i latwy w obsludze, mozna rowniez nietypowe bledy nim wylapac aparatu. Pracuje w sewisie i mamy ten program ale dosc sporadycznie uzywam go. I odpowiadam na pytania dalsze - niestety nie moge udostepnic jego kopii ani chocby czesci. Mamy podpisana umowe z Canonem.
Zdrowko
ten zakres funkcjonalności (generalnie wszystkie "cywilne" funkcje typu ściąganie fotek, zmiana ustawień aparatu, remote shooter, nawet konwersja RAW itp. itd.) nie wymaga specjalnie łamania, bo jest dostępne, nawet ja to potrafię....Zamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
chodzi o ten drugi bardziej "militarny" protokół, którym można się dobrać właśnie do licznika migawki, korekty BF/FF, mapowania pixeli itp. itd.![]()
swoją drogą, jak się zastanowić, jakie funkcje tam są dostępne, to nie ma się co dziwić, że canon tego nie udostępnia - po miesiącu wszystkie canony na świecie przestałyby działać![]()
chmm, myślę, że - gdyby było to możliwe - choć jeden dzień zabawy z takim oprogramowaniem sporo by wyjaśniłZamieszczone przez lukep
albo może koledze jakiegoś sniffera pod usb można podesłać??
natomiast co do zapisywania licznika w każdej fotce (JPEG? RAW?) to to chyba dotyczy tylko jedynek... chmmm, ale warto sprawdzić. niedługo robiąc wersję 1.0 fotoloadera i tak będę musiał dekodować poufne dane canona w zdjęciach (chodzi o wyciągnięcie numeru seryjnego aparatu), więc może przy okazji i coś jeszcze się tam znajdzie...?![]()
Ostatnio edytowane przez mxw ; 04-05-2006 o 15:48
pozdro.,
m.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Dzień dobry! (Jestem świeżym użytkownikiem - ale czytam forum od dłuższego czasu...).
Odnośnie powyższego przepisu: czy istotne jest zrobienie zdjęcia w jakości S? czy to tylko tak dla wygody, żeby było mniejsze i szybciej przeszło przez sieć do flickr?
Trzeba by przetestować ten sposób bardziej dokładnie.
Mam 400D, a nie 20D ale na flickr też wyświetla mi Shutter Count przy zdjęciach.
Wrzuciłem dwa zdjęcia (pliki nieruszane) odległe w czasie o ok. pół roku (i na pewno "odległe" od siebie o ok. 3000 migawek).
Jedno pokazuje: 4370, a drugie: 5129. Nijak się to ma do ilości zrobionych zdjęć w tym okresie a i wcześniej aparacik zrobił już ponad 5000 zdjęć dawno temu.
Właściwości zdjęcia na flickr prawdopodobnie są odczytywane z EXIF, a każdy interpreter exif działa w inny sposób. Np. lokalnie na komputerze GThumb pokazuje mi nr seryjny aparatu i nr modelu - ale są one całkiem inne o tych, które są pokazywane przez flickr. Nie mam przy sobie aparatu, żeby popatrzyć na spód body, ale wieczorkiem sprawdzę, czy któryś z programów (GThumb, albo flickr lub inny) w ogóle pokazuje poprawną wartość tych numerów. Przy czym żaden znany mi program/biblioteka nie wyświetla niczego takiego jak "Shutter Count" (tylko flickr).
Ogólnie wyjścia są trzy:
- Być może w 20D (ale na pewno nie w 400D) faktycznie flickr dekoduje poprawną wartość Shutter Count z pliku JPG. (trzeba zweryfikować).
- Być może jest jakaś zależność pomiędzy podawaną przez flickr liczbą w Shutter Count a faktycznym przebiegiem migawki w aparacie. (ale wtedy - jaka to zależność).
- Być może są to tylko jakieś mieci, które są tak przez interpreter exif'a w flickr tak interpretowane.
Wiesz pewnie otworzyłoby to jakieś nowe możliwości, pytanie tylko jakie i po co?
Nie mniej warto by mieć taki soft do czytania ilości wykonanych zdjęć.