Dzień dobry! (Jestem świeżym użytkownikiem - ale czytam forum od dłuższego czasu...).
Odnośnie powyższego przepisu: czy istotne jest zrobienie zdjęcia w jakości S? czy to tylko tak dla wygody, żeby było mniejsze i szybciej przeszło przez sieć do flickr?
Trzeba by przetestować ten sposób bardziej dokładnie.
Mam 400D, a nie 20D ale na flickr też wyświetla mi Shutter Count przy zdjęciach.
Wrzuciłem dwa zdjęcia (pliki nieruszane) odległe w czasie o ok. pół roku (i na pewno "odległe" od siebie o ok. 3000 migawek).
Jedno pokazuje: 4370, a drugie: 5129. Nijak się to ma do ilości zrobionych zdjęć w tym okresie a i wcześniej aparacik zrobił już ponad 5000 zdjęć dawno temu.
Właściwości zdjęcia na flickr prawdopodobnie są odczytywane z EXIF, a każdy interpreter exif działa w inny sposób. Np. lokalnie na komputerze GThumb pokazuje mi nr seryjny aparatu i nr modelu - ale są one całkiem inne o tych, które są pokazywane przez flickr. Nie mam przy sobie aparatu, żeby popatrzyć na spód body, ale wieczorkiem sprawdzę, czy któryś z programów (GThumb, albo flickr lub inny) w ogóle pokazuje poprawną wartość tych numerów. Przy czym żaden znany mi program/biblioteka nie wyświetla niczego takiego jak "Shutter Count" (tylko flickr).
Ogólnie wyjścia są trzy:
- Być może w 20D (ale na pewno nie w 400D) faktycznie flickr dekoduje poprawną wartość Shutter Count z pliku JPG. (trzeba zweryfikować).
- Być może jest jakaś zależność pomiędzy podawaną przez flickr liczbą w Shutter Count a faktycznym przebiegiem migawki w aparacie. (ale wtedy - jaka to zależność).
- Być może są to tylko jakieś mieci, które są tak przez interpreter exif'a w flickr tak interpretowane.