Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 86

Wątek: Jak sprawdzić ilość wykonanych zdjęć w 20D

Domyślnie

W 350d jest możliwość sprawdzenia.
    Wchodzimy w menu, następnie custom WB i enter. W prawym górnym rogu pojawia się ilość zrobionych zdjęć. Aby odczyt był właściwy trzeba zrobić fotkę lub upewnić się, że wyświetlamy ostatnią. Nie wiem czy to funkcjonuje w innych modelach. Gdyby ktoś sprawdził proszę dać znać.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Tak mnie to zaciekawiło, że aż sprawdziłem W 20D nic takiego nie ma. Numerek jest, ale jest to po prostu normalny numer z karty - u mnie 100-00001

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr-Jot Zobacz posta
    W 350d jest możliwość sprawdzenia.
    Wchodzimy w menu, następnie custom WB i enter. W prawym górnym rogu pojawia się ilość zrobionych zdjęć.
    Pojawia sie... numer zdjecia a nie ilosc zrobionych zdjec. W przypadku szastania karty/wlozenia cudzej karty/ustawienia numerowania na reset to taka numeracja nic nie daje.

bregu
    Guest

Domyślnie

hmm - tak probuje cos z tego zrozumiec i sprawdzic ale jestem widac kompletnym ignorantem w tej dziedzinie - ale podarzajac za linkami jakie natrafilem na forum dotarlem do takiej tabelki : http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/...canon_raw.html - i tu pojawia sie jednak nadzieja, ze moze to nie jest tak bardzo schowane

cytat : 0x1804 - 0x300a RecordID 4 The number of pictures taken since the camera was manufactured

czy moze ktos dobrze zorientowany w temacie potrafi cos o tym powiedziec ?

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Przejechałem się trochę ExifToolem po przykładowym RAW z 20D - nie znalazłem takiego tagu

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

ten opis jest dla *.CRW i jest tam wyraźnie napisane że format *.CR2 jest inny
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a czy kolega Muflon może spojrzeć swoim łaskawym okiem w pliku cr2 na adres 0x095D:0x095E ;-)

W opisie do CRW przed RecordID jest imageformat dla CRW=0x20001, na upartego w cr2 przed tymi adresami które podałem są bajty 70 00 20 jakby to przeczytać od tyłu byłoby 20007... bardzo podobnie
    Ostatnio edytowane przez milinet ; 06-06-2008 o 02:04 Powód: Automerged Doublepost

bregu
    Guest

Domyślnie

kurcze - faktycznie - w nadmiarze informacji i przy zbyt duzej ilosci otwartych zakladek/okienek co nieco mi umknelo

zaczynam powoli oswajac sie ze swoja niewiedza w tej materii - trzeba bedzie ruszyc tylek i zjawic sie w serwisie

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

na 99,99999% nie ma w pliku cr2 liczby klapnięć,wydawało mi się że w 0x095D był bajt który kręcił się nie zależenie od numeru zdjęcia ale po ustawieniu w 20D numeracji na auto reset bajt przyjął wartość 0x19...dziwnie jakoś, ale po przejrzeniu moich starych rawów ładnie się kręcił co 256 zdjęć zwiększając się o jeden niezależnie od numeru zdjęcia i katalogu, no cóż szkoda.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milinet Zobacz posta
    a czy kolega Muflon może spojrzeć swoim łaskawym okiem w pliku cr2 na adres 0x095D:0x095E ;-) W opisie do CRW przed RecordID jest imageformat dla CRW=0x20001, na upartego w cr2 przed tymi adresami które podałem są bajty 70 00 20 jakby to przeczytać od tyłu byłoby 20007... bardzo podobnie
    No jest... ale szczerze mówiąc to teraz mam średnią motywację, żeby w tym znowu grzebać ;-) Niech mi ktoś lepiej poda metodę na odczytanie licznika w 1Dmk3

Pamiętam, że kiedyś wymieniłem parę PM z forumowiczem, który twierdził, że pracuje w serwisie i że dla 20D informacja jest w CR2. Ale nic ponad to nie udało mi się wyciągnąć.

Bywalec Awatar milinet
    Miasto
    Konin, Poznań, Jarocin

Domyślnie

nie no... zaraz się poświęcę jeszcze raz...ostatni raz, idę porównywać pliki i zaraz tu wypiszę różnice

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów