Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Adaptery, Jupitery...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Adaptery, Jupitery...

Cytat Zamieszczone przez LuC01 Zobacz posta
    To ja tak dopytam bo dopiero wchodzę w system Canona. Czy wszystkie puszki nie mają pomiaru światła z manualnymi obiektywami? Czy może jest tak jak w Nikonie,
    tak jest w Nikonie i nie wiem czy tylko tym amatorskim

w Canonie mozesz rolke papieru toaletowego wlozyc w bagnet i tez bedzie pomiar swiatla

nie wiem jak jest z innymi producentami i bagnetami

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Jak "głównie portrety", to (według niektórych) będziesz w "fotograficznym niebie", ze względu na "bokeh" tego Jupitera, (według drugich właśnie trafiasz do piekła - ze względu na niewygodne ustawianie ostrości w celowniku 400d, dlatego chip może się przydać).
    tak i nie. ta ogniskowa wbrew pozorom jest dosc wygodna do pracy i nie jest tak ciezko ustawiac ostrosc
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Z 400D nie będzie łatwo. Wiem, bo sam przechodziłem m42 na 400D. Z 40D było mi już wygodniej ponieważ ma troszkę większy wizjerek i LV. Niemiej jednak mając adapter z chipem jesteś w stanie się nauczyć jak ostrzyć, żeby zdjęcia były ostre. Zwykle chip potwierdza ostrość tak jakby nie tylko w jednym punkcie a masz jeszcze malutki zakres ruchu pierścieniem ostrości w którym to zakresie wg aparatu ostrość jest. To trochę miesza ale z drugiej strony można się nauczyć kiedy faktycznie ta ostrość jest.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    Z 400D nie będzie łatwo. Wiem, bo sam przechodziłem m42 na 400D.
    Ja też, dodajmy do tego, że chip na adapterze może mieć BF/FF.

Do zakładającej wątek, ten aparat ma mały i ciemny wizjer oraz brak możliwości podglądu zdjęcia na ekranie przez zrobieniem, a do tego adapter z chipem może "oszukiwać" co do miejsca gdzie jest ostrość. Więc przynajmniej na początku, będziesz musiała każde wykonane zdjęcie sprawdzać, czy ostrość jest ustawiona tam gdzie chciałaś.

Jupiter jest super. Pożyczyłam obiektyw kitowy od 400d i nuda totalna. Z tym, że faktycznie - Jupiter jest za ciasny do pomieszczeń. Zwierzęta w bezruchu (oksymoron raczej...) łapie się świetnie, szczególnie kiedy u nas w stajni właściciele lubią portrety ze swoimi zwierzakami. Nie oddam teo obiektywu za nic
    Dziękuję za pomoc !

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez roserati Zobacz posta
    Jupiter jest super
    O, kolejna "wsiąkła" w starą ruską technikę
    Napisz dla formalności co kupiłaś.

Jako "codzienny", uniwersalny obiektyw jednak przydałby się szerszy, o "kitowym" zakresie - jeśli nie wierzysz, pożycz go jeszcze raz, ustaw na szeroki kąt, przełącz na MF, ustaw ręcznie minimalną odległość i zrób zdjęcie jakiegoś konia od strony chrap (powoli przybliżając się aż do złapania ostrości), efekt może Ci się spodobać
    A jak już Ci się spodoba, zacznij szukać Sigma 18-50/2.8, Tamron 17-50/2.8 (droższe od 400d z Jupiterem, ale warte swojej ceny).

Bywalec
    Miasto
    Kołobrzeg

Tego Tamrona kupiłem właśnie do swojego 400d po przygodach z heliosem, jupiterem i yashicą. Co by nie mówić, te obiektywy nauczyły mnie trochę i nie uważam to za stracony czas, mimo tego że praca z nowoczesnymi szkłami to sama przyjemność
    M50, C22/2.0, C50/1.8, T70-300/4-5.6 VC.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Nie chciałbym Cię zniechęcać, ale zaraz chyba się zacznie
    (coś w stylu "przepalone", "poruszone", "manualem nie da się robić na 400d", "to za duża ogniskowa a ten aparat jest za mały żeby go porządnie trzymać" itp itd)
    Jakie były parametry zdjęcia (ISO, czas, o przysłonę nie będę pytał)?

Nie mam pojęcia jakie były parametry i nie obchodzi mnie czy przepalone, spalone, poruszone robię zdjęcia, bo lubię i nie interesuje mnie opinia cykam dla siebie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez roserati Zobacz posta
    Nie mam pojęcia jakie były parametry i nie obchodzi mnie czy przepalone, spalone, poruszone robię zdjęcia, bo lubię i nie interesuje mnie opinia cykam dla siebie.
    Parametry to podstawa, powinno cię obchodzic to ze nie wyszlo. Nie cykasz dla siebie tylko dla nas

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów