Jak dla mnie to dokup 35mm. Na cropie będziesz miał odpowiednik 50 na ff czyli umowny standard. Na FF 35 to dla wielu podstawowe szkło. Sprawdzi się. Potem dokupisz 85mm i będziesz miał dobry zestaw na ff
Jak dla mnie to dokup 35mm. Na cropie będziesz miał odpowiednik 50 na ff czyli umowny standard. Na FF 35 to dla wielu podstawowe szkło. Sprawdzi się. Potem dokupisz 85mm i będziesz miał dobry zestaw na ff
Święta racja. Na APSC to daje mniej więcej taki kadr jak np. Nikon 58/1.4g czy Otus 55/1.4 na FF, czyli wiadomo - do niczego, czyli porażka.
No ale skoro napisałeś "jak dla mnie" to nie ma problemu.
Mam 28/1.8 i chwalę sobie, bo akurat lubię tą ogniskową zarówno na FF jak i na kropie. Ja jednak w zasadzie nie robię zdjęć w których potrzebne są ostre rogi na dużych otworach, może z wyjątkiem jakichś nocnych cityscapes z daleka z ręki. Wtedy spora koma i miękkie rogi są najbardziej widoczne.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Zostaw to co masz, przejdziesz na FF to będziesz kompletowal szklarnię
no jednak mało kto używa i 35 i 50mm, jak się przyzwyczai do 35 na aps-c po zmianie na FF będzie wolał pewnie 50mm, z kolei jeśli 35mm nie podejdzie mu na APS-C nie oznacza, że nie będzie OK na FF. Moim zdaniem dobór szklarni po FF póki ma się APS-C to mission impossible.
--- Kolejny post ---
Ostatecznie gdybym miał wybrać szkła pod FF mając APS-C wziął bym 20mm, 50mm i 135mm na APS-C robią się odpowiedniki 35mm, 85mm i 200mm oba dość uniwersalne zestawy, choć i tak ciężko będzie się przestawić z jednego na drugi.