Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 30d + .....

Dopiero zaczyna

Domyślnie 30d + .....

Witam wszystkich canoniarzy

Właśnie zbliżam się do zakupu nowego canona 30D. Oglądałem go, chwilkę potestowałem i się zdeecydowałem Problem polega na tym że nie wiem jakie szkło do niego zakupić. Myślałem o tamronie 28-75 albo o canonie 17-85 IS.

Z tego co się orientuję to tamron jest jaśniejszy a mam zamiar robić zdjęcia na ślubach. Nie chcę narazie kupować 17-40L bo nie chcę za bardzo wpuszczać się w takie koszty. Jak dobrze pójdzie to w przyszłym roku nabędę jakąś L-kę.

Jak myślicie który obiektyw powinienem kupić zamiast kita ?

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

17-85 odpuść sobie na samym wstępie. Tamron to rozsądny wybór - jeśli trafisz dobrą sztukę, to efekty zdjęciowe potrafią wyrwać z butów niejednego posiadacza eLek :-) Niestety to szkło ma swoje słabe strony, które może właśnie podczas focenia ślubów ujawnić. 1)Wolny focus (fakt, że dokładny, ale jednak ślimaczy się) - dla mnie ta cecha przy reporterce ślubnej dyswalifikuje szkło (zrobiłem Tamronem kilka ślubów i powiem krótko - dziękuję bardzo, ale już nie skorzystam...), 2)Jakość budowy i w konsekwencji trwałość jest taka sobie - po roku intensywnego użytkowania będzie to widać i czuć.
    Nie napisałeś ile kasy przeznaczasz na szkło, więc trudno coś więcej Ci poradzić.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

to chyba dwa najbardziej opisane obiektywy na forum ;-) .. 17-85 - swietny zakres ongiskowych kosztem gorszej jakosci obrazu, tamron - mniej uniwersalne ogniskowe ale swietna jakosc i swiatlo.. poszukaj na forum, byl o tym nie jeden watek.. w dziale "wiedza" znajdziesz testy, recenzje i wlasnie posty na CB..

pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

EF-s 17-85mm f/4-5,6 USM IS - IMHO dla Twoich potrzeb za mało światełka.
    Tamron SP AF 28-75 f/2.8 XR Di - IMHO deczko wolny do reportażu ślubnego, choć nie powiem w plenerkach się wyrabia.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Oba sie nie nadaja, ale jak mialbym wybrac to canona.
    28mm Tamrona to troszke za wąsko jak na sluby, poza tym i tak przy pelnej dziurze robic nie bedziesz wiec IMHO ciemniejszy canon w tym konkretnym przypadku bedzie lepszym rozwiazaniem. na standardowych odbitakch ( 13x18 ) roznicy w jakosci nie bedzie.
    pzdr
    5D2 +g | 5D2 +g | 5D +g | 15/2.8 | 24/1.4 | 35/1.4 | 50/1.4 | 85/1.8 | 70-200/2.8 IS | 3x 580EX II | itede... itepe

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze miesiąc czasu do zakupu ale to forum przeglądam od dobrych kilku miesięcy. Na początku miałem ochotę przeznaczyć na ten cel ok 6000 bez lampy. Na wakacjach mam parę wesel u znajomych więc mógłbym im popstrykać zdjęcia i przy okazji nabrać trochę doświadczenia.
    Jaki obiektyw polecacie do ślubów? Myślałem też o 17-40L tylko to trochę drogo... W sumie jakbym zapiął pas to może bym jeszcze kasy dozbierał

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

17-40/4 to bardzo dobry obiektyw - przynajmniej mój egzemplarz :-).
    Mechanicznie na bardzo wysokim poziomie, szybki i precyzyjny AF, jedynie czego mu brakuje to f2.8, ale nie można mieć wszystkiego :-)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Przy cropie 1.6 wybralbym 17-40L na przyszlosc (mam i polecam).
    Ale Tamron jest super (choc sam wybralem Canon 24-70L), to gdybym nie mial kasy - w ciemno kupilbym wlasnie Tamrona - POLECAM (porownywalem i niewiele ustepuje Canonowi)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Ja mam jeszcze taką propozycje: zamiast 30D kupić 30v a do tego:
    - Tamrona 28-75/2,8 na ślub,
    - Canona 17-40/4L na wesele,
    - 580EX,
    - kilkadziesiat rolek NPH.
    A potem robić dobrze swoją robotę i na reszte po prostu zarobić
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów