Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Co do pary z 5D mk III - 6d czy 7d mk II ?

Coś już napisał Awatar the.watcher
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Co do pary z 5D mk III - 6d czy 7d mk II ?

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    W połączeniu z odpowiednią puszką daje możliwość używania AF w trakcie filmowania. wystarczy że pacniesz paluchem na odchylanym ekraniku w czyjąś twarz i AF będzie ją śledził lub zmieni na następną pacniętą. Po cichu ,płynnie bez przestrzelania to działa i wcale nie są potrzebne jakieś profesjonalne korby i kołowroty do ręcznej ostrości oraz wielkie doczepiane monitory.
    Nikt kto zawodowo filmuje lustrzanką, nie używa AF do pracy, a przynajmniej do czasu pojawienia się Dual Pixel + dotykowy ekran.
    Bez tej ostatniej funkcjonalności nie ma praktycznej możliwości przeostrzania w czasie ujęcia (z AF), a samo ostrzenie jest mało trafne. Niestety w Canonach brak peakingu, to jeden z wielu powodów dlaczego filmowcy używają ML na Canonach.

Na obiektywie nie-STM, też działa AF tyle, że wolno i głośno. Hałas z AF nagrywa się, jeśli używasz wbudowanego mikrofonu. Nagrywanie dźwięku jest kolejnym problem do rozwiązania, jeśli chcesz żeby był dobrej jakości, powinieneś użyć rejestratora z poprawnymi pre-ampami oraz zewnętrzny mikrofon (np. Tascam DR-60 + Rode Videomic Pro, to takie minimum - nic profesjonalnego). Dźwięk z puszki to tylko dźwięk referencyjny, do późniejszej synchronizacji w NLE.

Jeśli chcesz używać transfokacji w czasie kręcenia ujęć, powinieneś wybrać obiektyw parafokalny, ewentualnie też pomyśleć o napędzie zooma (PZ-E1 Power Zoom Adapter, działa z wybranymi obiektywami STM).

Tak czy inaczej, poza 1DC, która jest bardzo leciwa, nie ma obecnie dobrych filmujących lustrzanek Canona. Kiedyś kupiłem Canona 80D, jako C-kamerę... sprzedałem po 3 tygodniach testów i jednym zleceniu

PS.
    I nie zapomnij o dobrym filtrze szarym (variable), bez tego żaden filmowiec nie rusza się w plener

Uzależniony

a Ty to byłeś "zahibernowany"?. Dlatego właśnie proponuje modele począwszy od 650D bo one mają dual piksel i dotykowy odchylany ekran. Mam używam i to działa. Nic nie wiedziałem o tym że zabroniłeś zawodowcom używania takich sprzętów zresztą,- co mnie to.... .

"daj chłopu zegarek to go będzie kłonicą nakręcał"

Miasto
    Warszawa

650D ma hybrydowy AF, łączący detekcję fazy i kontrastu, to nadal jest to stara 9-punktowa konstrukcja, a nie DPAF, który po raz pierwszy został wprowadzony w 70D (rok po wypuszczeniu 650D), więc dotykowy uchylny ekranik nie świadczy o zastosowaniu Dual Pixel AF ;-)

Resztę co pisałem, to był extras dla theeconomist, tyczący filmowania lustrzanką i nie odnosił się do Twojej wypowiedzi.

Uzależniony

Nie wiem co chcesz mi wmówić. Od trzech lat kręcę filmiki przy pomocy 650D ostatnio wyłącznie z STM i śledzącym AFem . Dźwięk stereo z wbudowanych mikrofonów jest bardzo dobry i rzadko wspomagam się swoim H2n. Twoje problemy sprzętowe są -absurdalne. Szału może i nie ma, ale DA SIĘ! bez żadnych milionów dolców z Hollywood a nawet bez żadnego szarego filtra. Do filmów rodzinnych 4 sekundowe ujęcia które aparat automatycznie łączy w całość i mam gotowca z każdej rodzinnej imprezy. Widzę jak szczeny opadają przy oglądaniu.

Miasto
    Warszawa

Dać się wszytko da..
    Przyznam Ci, że na dwóch ostatnich wakacjach rzadko chciało mi się lustrzankę wyciągać, bo wszystko fociłem i filmowałem komórką (w 4K z resztą).

Tylko tu pisze o akceptowalnej jakości, a nie materiale z imienin u cioci. Spaliłbym się ze wstydu jakbym miał klientowi oddać setkę z dźwiękiem z puszki. Jest przepaść między tym, a dobrze nagranym dźwiękiem. To samo tyczy obrazu. A jeśli ktoś tego nie widzi (najwyraźniej są tacy), to dobrym pomysłem jest zakup handycamu, czysta wygoda filmowania i wszystkie dywagacje zbędne.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów