Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Macro produktowe Tokina 100 vs Tamron 90 prośba o pomoc w wyborze...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Macro produktowe Tokina 100 vs Tamron 90 prośba o pomoc w wyborze...

Cytat Zamieszczone przez bigmaras Zobacz posta
    Faktycznie żart. Mam lustro to po co mam kupować kompakt?
    Po to, żeby sprawniej wykonać pracę Chodzi o głębię ostrości i przeznaczenie zdjęć ("do sklepu" rozumiem jako "na stronę sklepu internetowego", w którym pewnie przeskalowujesz zdjęcia z 15Mpix 50d do 2Mpix FullHD).
    17-85 - mydli także po przymknięciu?

Jeśli planujesz inne wykorzystanie, to nie ma o czym mówić, dobierasz szkło także do innego celu, ale przy drobnych produktach do internetu warto sprawdzić inne, "nieoczywiste" możliwości.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Macro produktowe Tokina 100 vs Tamron 90 prośba o pomoc w wyborze...

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    jak optycznie, ano tak że ostry jak brzytwa od pełnej dziury mając firmowe szkło w podobnej cenie to od razu bym odpuścił te kundle.
    Około 1000-1100zł trzeba dać za tego canona i naprawdę warto.
    Podpisuję się w pełni pod tą opinią. Często zachodzę w głowę po co jakieś poszukiwania jak mamy do dyspozycji to szkło. W dodatku w ewidentnie akceptowalnej cenie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    jak optycznie, ano tak że ostry jak brzytwa od pełnej dziury mając firmowe szkło w podobnej cenie to od razu bym odpuścił te kundle.
    Około 1000-1100zł trzeba dać za tego canona i naprawdę warto.
    Chyba takiej porady potrzebowałem. W takim razie rozpoczynam poszukiwania i wybór pada na systemówkę. Co prawda troszkę boję się używki więc najpierw spróbuje gdzieś ustrzelić jakąś promocje na nówkę, a jak się nie uda to popatrze też na używki.

Dziękuje za pomoc
    C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Jak bym miał czas na zabawe to pewnie i by manual wystarczył ale jak masz stos zdjęć do zrobienia i liczy się czas aby nie siedzieć po nocach to szybciej zawsze z af. Próbowałem sił z manualem ale zawsze zabiera to więcej czasu. Mój 50D już pierwszej świeżości maszyną nie jest
    jak chcesz robić masówkę, to właśnie AF jest słabym pomysłem - część zdjęć będziesz musiał powtarzać, każde sprawdzać - mnóstwo roboty. MF, statyw, wyostrzasz na LV na pierwsze zdjęcie, a potem tylko podmieniasz przedmioty.

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    jak chcesz robić masówkę, to właśnie AF jest słabym pomysłem - część zdjęć będziesz musiał powtarzać, każde sprawdzać - mnóstwo roboty. MF, statyw, wyostrzasz na LV na pierwsze zdjęcie, a potem tylko podmieniasz przedmioty.
    Gdyby wszystkie przedmioty były podobne to zapewne by się udało, niestety różnią się wielkością, ilością, czasami na różne punkty kieruje ostrość aby dodać lekkiego rozmycia innych. Uwierz mi, że próbowałem i zajmuje na manualu to dużo więcej czasu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Gdyby wszystkie przedmioty były podobne to zapewne by się udało, niestety różnią się wielkością, ilością, czasami na różne punkty kieruje ostrość aby dodać lekkiego rozmycia innych. Uwierz mi, że próbowałem i zajmuje na manualu to dużo więcej czasu
    jeśli chcesz gdzie indziej ostrość na każdym zdjęciu to faktycznie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

To może jakiś kompakt, pójdzie szybciej

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    To może jakiś kompakt, pójdzie szybciej
    Nie czytasz od początku wątku tam jest odpowiedź kolega ma lustrzankę 50d , i moim zdaniem Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM jest najlepszym wyborem
    Eos- 5d MK 3 + Eos-50d + C 70-200/f2,8 +Extender canon 1,4 III + C 24-70/f4 + C 50/f1,4 + C18-200 / f3,5-5,6 + Speedlite 580EXII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez jerzyp Zobacz posta
    Nie czytasz od początku wątku tam jest odpowiedź kolega ma lustrzankę 50d , i moim zdaniem Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM jest najlepszym wyborem
    Co z tego jaką ma lustrzankę ? Szuka pomocy więc ją dostaje. Polecasz C100 Macro ale albo nie czytałem wątków od początku albo nie wiem czy autor posta bedzie fotografował mrówki czy wazony, może 60 macro lepiej się nada a może helios 44M-2 a może canon 180, trudny wybór ale nie wiemy czy będzie te zdjęcia robił na polanie czy w namiocie. Polecam kompakt

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Co z tego jaką ma lustrzankę ? Szuka pomocy więc ją dostaje. Polecasz C100 Macro ale albo nie czytałem wątków od początku albo nie wiem czy autor posta bedzie fotografował mrówki czy wazony, może 60 macro lepiej się nada a może helios 44M-2 a może canon 180, trudny wybór ale nie wiemy czy będzie te zdjęcia robił na polanie czy w namiocie. Polecam kompakt
    W wątkach jest opisane co fotografuje, w jaką ogniskową celuje, czego oczekuje od szkła i czego mi brakuje w obecnym zestawie. Komentarz o kompakcie wydaje się totalnie zbędny a nawet bym rzekł, że złośliwy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów