Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Macro produktowe Tokina 100 vs Tamron 90 prośba o pomoc w wyborze...

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Macro produktowe Tokina 100 vs Tamron 90 prośba o pomoc w wyborze...

Potrzebuje wsparcia w zakupie macro do 50D. Dedykowany będzie do zdjęć produktowych. Już prawie klikałem tą tokine ale może jednak tamron? Wiem, że będą zapewne zwolennicy i jednego i drugiego ale czy ktoś z szanownych forumowiczów miał może możliwość przetestowania obydwa modele jednocześnie?
    C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Odp: Macro produktowe Tokina 100 vs Tamron 90 prośba o pomoc w wyborze...

Cytat Zamieszczone przez bigmaras Zobacz posta
    Potrzebuje wsparcia w zakupie macro do 50D. Dedykowany będzie do zdjęć produktowych. Już prawie klikałem tą tokine ale może jednak tamron? Wiem, że będą zapewne zwolennicy i jednego i drugiego ale czy ktoś z szanownych forumowiczów miał może możliwość przetestowania obydwa modele jednocześnie?
    Różnice w ostrości będą pomijalne. Wszystkie szkła macro są ostre.

O którym tamronie piszesz? Starym, czy tym z VC? Miałem starszą wersję i miska dość małą odległość przedmiotową przy skali 1:1. Sprawdź jak się ma ten parametr w obu szkłach i zastanów się czy Ci to będzie przeszkadzać.

Jak potrzebujesz większych skal niż 1:1 to łatwiej to będzie uzyskać że szkłem o krótszej ogniskowej.
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Macro produktowe Tokina 100 vs Tamron 90 prośba o pomoc w wyborze...

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Różnice w ostrości będą pomijalne. Wszystkie szkła macro są ostre.

O którym tamronie piszesz? Starym, czy tym z VC? Miałem starszą wersję i miska dość małą odległość przedmiotową przy skali 1:1. Sprawdź jak się ma ten parametr w obu szkłach i zastanów się czy Ci to będzie przeszkadzać.

Jak potrzebujesz większych skal niż 1:1 to łatwiej to będzie uzyskać że szkłem o krótszej ogniskowej.
    Pisze oczywiście o starszej versji bez VC. Nowa to nie ta półka cenowa. Uciekła mi właśnie promocja na tokine bo była za 299euro w niemczech z wysyłką do PL. Teraz dylemat jeszcze większy. Co do tego macro to fotografowane będą produkty typu droba elektronika do sklepu. Teraz radzę sobie z 50 1.8 ale brakuje mi ogniskowej i odległości ostrzenia.
    Oba szkła mają swoich wyznawców i zwolenników i jeżeli o ostrości mówimy to zdaje sobie sprawe z podobieństwa ale ciekawią mnie walory użytkowe, trwałość i przede wszystkim AF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

fotografowane będą produkty typu droba elektronika do sklepu
    Wielu uzna moją odpowiedź za kiepski żart, ale nie myślałeś o jakimś starym kompakcie, od G5 w górę (chodzi o klasę, nie o konkretny model)?
    Mała matryca = większa głębia ostrości, tryb "makro" wbudowany w sprzęt.

Teraz radzę sobie z 50 1.8 ale brakuje mi ogniskowej i odległości ostrzenia
    Jeśli dobrze zrozumiałem brakuje Ci skali powiększenia? Być może wystarczą pierścienie pośrednie (z przeniesieniem automatyki)?
    A jak to jest przy 17-85?

przede wszystkim AF
    Podkreślam, że pisze wyłącznie o tym temacie zdjęć o którym wspomniałeś
    A po co Ci super AF przy zdjęciach makro drobnej elektroniki? Czy nie wystarczy MF i liveview (lub tethering)?

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Wielu uzna moją odpowiedź za kiepski żart, ale nie myślałeś o jakimś starym kompakcie, od G5 w górę (chodzi o klasę, nie o konkretny model)?
    Mała matryca = większa głębia ostrości, tryb "makro" wbudowany w sprzęt.
    Faktycznie żart. Mam lustro to po co mam kupować kompakt? Lustra używam też do foto podwodnej i z czasem wymienił bym w ikelite port i spróbował sił w macro pod wodą. Jak wiesz zapewne klocki pod wodę nie są tanie więc zakup drugiego nie wchodzi w grę.

Jeśli dobrze zrozumiałem brakuje Ci skali powiększenia? Być może wystarczą pierścienie pośrednie (z przeniesieniem automatyki)?
    Chciałbym jednak zakupić szkiełko w okolicach 1,5k z uwagi na przyszłościowe wykorzystanie w innym celu.

A jak to jest przy 17-85?
    Trochę mydli :], pod wodą za to się sprawdza

Podkreślam, że pisze wyłącznie o tym temacie zdjęć o którym wspomniałeś
    A po co Ci super AF przy zdjęciach makro drobnej elektroniki? Czy nie wystarczy MF i liveview (lub tethering)?
    Jak bym miał czas na zabawe to pewnie i by manual wystarczył ale jak masz stos zdjęć do zrobienia i liczy się czas aby nie siedzieć po nocach to szybciej zawsze z af. Próbowałem sił z manualem ale zawsze zabiera to więcej czasu. Mój 50D już pierwszej świeżości maszyną nie jest

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Faktycznie żart. Mam lustro to po co mam kupować kompakt?
    Po to, żeby sprawniej wykonać pracę Chodzi o głębię ostrości i przeznaczenie zdjęć ("do sklepu" rozumiem jako "na stronę sklepu internetowego", w którym pewnie przeskalowujesz zdjęcia z 15Mpix 50d do 2Mpix FullHD).
    17-85 - mydli także po przymknięciu?

Jeśli planujesz inne wykorzystanie, to nie ma o czym mówić, dobierasz szkło także do innego celu, ale przy drobnych produktach do internetu warto sprawdzić inne, "nieoczywiste" możliwości.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Jak bym miał czas na zabawe to pewnie i by manual wystarczył ale jak masz stos zdjęć do zrobienia i liczy się czas aby nie siedzieć po nocach to szybciej zawsze z af. Próbowałem sił z manualem ale zawsze zabiera to więcej czasu. Mój 50D już pierwszej świeżości maszyną nie jest
    jak chcesz robić masówkę, to właśnie AF jest słabym pomysłem - część zdjęć będziesz musiał powtarzać, każde sprawdzać - mnóstwo roboty. MF, statyw, wyostrzasz na LV na pierwsze zdjęcie, a potem tylko podmieniasz przedmioty.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

r-m ma absolutną rację
    poszedłbym jeszcze dalej - kompakt, przy takich fotkach mała GO jest bezcenna

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

a ja mam pytanie: Dlaczego nie canon 100mm 2.8 usm (nie elka)? piszesz o AFie, ta setka ma AF mega szybki i celny, jeśli chodzi o normalne sytuacje, bo AF przy macro jest zbędny
    Cenowo 100mm canona wypada tak samo jak te 2 wymienione obiektywy
    SONY

Coś już napisał
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    a ja mam pytanie: Dlaczego nie canon 100mm 2.8 usm (nie elka)? piszesz o AFie, ta setka ma AF mega szybki i celny, jeśli chodzi o normalne sytuacje, bo AF przy macro jest zbędny
    Cenowo 100mm canona wypada tak samo jak te 2 wymienione obiektywy
    Jakoś mi umknął ten canon. Jak on optycznie w porównaniu do tamrona i tokiny? Na optycznych widzę, że podobnie. Cenowo trochę droższy aniżeli pozostałe ale może faktycznie warto by dołożyć trochę więcej.

Zazwyczaj przy macro Af zbędny, wiem, ale tak jak napisałem wcześniej przy moich wymaganiach jest to dość istotny elemnet tym bardziej, że przyszłości chciałbym z nim pod wodą się pobawić

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów