Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: M42 adapter do Canona

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie M42 adapter do Canona

Dzień dobry.
    Czy możecie mi polecić, jakąś przejściówkę z M42 do Canona?
    Na znanym portalu aukcyjnym jest ich wiele ale czego szukać?
    Mam pod ręką obiektyw M42 i szkoda go nie wykorzystać.

Przejściówka z potwierdzeniem ostrości to jest to czego powinienem szukać?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: M42 adapter do Canona

Najprawdopodobniej tak, z tym, że powinna w opisie mieć zaznaczony Twój model aparatu jako "zgodny" (starsze chipy nie działają z nowymi body).
    Niektórzy używają liveview i nie korzystają z potwierdzenia ostrości, wtedy nie warto dopłacać za coś niepotrzebnego.
    Jeśli obiektyw ma przysłonę tylko "auto" (Heliosy, oprócz 44-2 i 44M), warto mieć w adapterze pierścień (kołnierz) wymuszający wciśnięcie popychacza przysłony.

Witam,

Zwykłe adaptery po podłączeniu do body i wkręceniu obiektywu nie ostrzą w nieskończoności.Wynika to z prostego faktu że grubość pierścienia adaptera odsuwa soczewkę od body a co za tym idzie punkt gdzie się ogniskuje obraz jest odsunięty od matrycy.
    Czy ktoś wie gdzie można znaleźć takie adaptery M42 na EOS żeby obiektyw ostrzył w nieskończoności?Z rozmów słyszałem o adapterach z soczewką, ale znalazłem tylko takie do Canon FD.
    Mam fajny stary obiektyw Zeissa Sonnar, ale ponieważ najbardziej interesuje mnie wykorzystanie go do astrofotografii to jest on w tej chwili dla mnie bezużyteczny.
    Będę wdzięczny za sugestie jak ten problem obejść.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez Piotr_eos Zobacz posta
    Witam,

Zwykłe adaptery po podłączeniu do body i wkręceniu obiektywu nie ostrzą w nieskończoności.Wynika to z prostego faktu że grubość pierścienia adaptera odsuwa soczewkę od body a co za tym idzie punkt gdzie się ogniskuje obraz jest odsunięty od matrycy.
    Czy ktoś wie gdzie można znaleźć takie adaptery M42 na EOS żeby obiektyw ostrzył w nieskończoności?Z rozmów słyszałem o adapterach z soczewką, ale znalazłem tylko takie do Canon FD.
    Mam fajny stary obiektyw Zeissa Sonnar, ale ponieważ najbardziej interesuje mnie wykorzystanie go do astrofotografii to jest on w tej chwili dla mnie bezużyteczny.
    Będę wdzięczny za sugestie jak ten problem obejść.

Pozdrawiam
    Cienszy adapter, albo go spiluj %) byc moze to wystarczy. Roznice w tych chinskich adapterach sie trafiaja.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
    SONY

Coś już napisał
    Miasto
    Bieszczady

Kup papier ścierny 500 i 1000 i na mokro trzyj na płaskiej powierzchni. Najpierw 500, a potem 1000, jak chcesz to możesz jeszcze 2000 coby ładnie wyszlifować.
    50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Piotr_eos Zobacz posta
    Ale nie dotyczy to adapterów M42 -> EOS, jeśli taki Ci się trafił to raczej nie jest zwykły. Zwykłe adaptery M42 -> EOS pozwalają na ostrzenie na nieskończoność, a wynika to z prostego faktu, że odległość od matrycy/płaszczyzny filmu do mocowania w M42 jest większa niż e EOS i dokładnie taką grubość powinien mieć prawidłowo wykonany adapter.

Uprawnienia umieszczania postów