-
Odp: Obiektywy do 550D
Pozwolę sobie odświeżyć wątek. W lutym kupiłem 2 obiektywy: EF 50mm f/1.8 STM i EF 85mm f/1.8 USM. Naprawdę jestem zachwycony jeśli chodzi o zdjęcia w plenerze. Niniejszym chylę czoła i dziękuję za wszystkie porady, w szczególności tę by zrezygnować z EF 50mm f/1.4 USM.
Co wiem po 2 miesiącach użytkowania to to, że zdecydowanie odkładam w czasie zakup teleobiektywu - nie widzę dla siebie na razie takiej potrzeby.
Zdecydowanie za to przydałoby się coś do zdjęć osób w mniejszych pomieszczeniach - z około 2m. Temat zdjęć bez zmian - żona i dzieci przy zabawie, pracy odpoczynku itp. Potrzebuję więc szerszego kąta(doradźcie proszę jak szerokiego) i jak najjaśniejszego. Przy poprzednim ustalaniu z szerokokątnych były:
EF-S 10-18MM F/4.5-5.6(wg mojej wiedzy zbyt szeroki kąt no i słabe swiatło, raczej bardziej do krajobrazów)
EF 35mm f/2 IS USM(tu cena już jest spora a nie do końca jestem pewien czy kąt nie będzie nadal zbyt wąski z moim cropem. )
W grę wchodzi jeszcze 28MM F/1.8 USM ale tu zdania są podzielone jeśli chodzi o ostrość. A może wybrać coś jeszcze innego?
Zastanawiam się także nad lampą (pewnie któryś z modeli canon speddlight) ale nie do końca jestem przekonany czy jako amator będę w stanie wykorzystać ją do poprawy jakości zdjęć. Z drugiej strony zdjęcia z wbudowaną lampą po prostu mi się nie podobają więc jakieś rozwiązanie chciałbym mieć.
Ostatnio edytowane przez niestrawiony ; 26-04-2017 o 00:17
Uprawnienia umieszczania postów