Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Obiektywy do 550D

Domyślnie Odp: Obiektywy do 550D

Trochę już postów na tym forum przeczytałem więc spodziewałem się że w temacie dodatków zdania będą podzielone

Przepraszam za głupie pytanie ale nie miałem nigdy 2 obiektywów więc nie wiem jak to w praktyce się robi a w książkach o tym nie piszą . Ściągam obiektyw z body, żeby założyć nowy i co robię z tym ściągniętym? Dekielek na przód i tył i do futerału? Czy już futerał zbyteczny?

Coś już napisał
    Miasto
    Bieszczady

W torbie/plecaku nie musisz dawać do futerału, ale dekielki to podstawa, a przynajmniej na tył.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
    50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Na przód też! Już ludzie opisywali, jak coś się przesunęło w torbie na niezabezpieczoną soczewkę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez niestrawiony Zobacz posta
    Trochę już postów na tym forum przeczytałem więc spodziewałem się że w temacie dodatków zdania będą podzielone
    Naprawdę?
    Przecież wiadomo, że jakość obrazu zależy od najsłabszego elementu w torze optycznym, więc jeśli do dobrego obiektywu zakładamy tani szklany wynalazek...
    Oczywiście są sytuacje w których trzeba założyć cokolwiek, nawet zwykły kawałek szkła - jeśli używasz aparatu w miejscu narażonym na urazy mechaniczne (efektowne ujęcia np. na rajdach, z małej odległości, przy latającym żwirze, aparat na plaży - drobinki piasku niesione wiatrem mogą zostać na soczewce i zostawić "pamiątki" po czyszczeniu, portrety psów - mają mokre nosy i języki, i lubią to pchać gdzie nie powinny), ale w przeciętnych warunkach nie ma sensu. Jeśli obawiasz sie, że ktoś mógłby przypadkiem trafić palcem w soczewkę - osłona przeciwsłoneczna "oddala" (fizycznie) takie ryzyko.

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    Przepraszam za głupie pytanie ale nie miałem nigdy 2 obiektywów więc nie wiem jak to w praktyce się robi a w książkach o tym nie piszą . Ściągam obiektyw z body, żeby założyć nowy i co robię z tym ściągniętym? Dekielek na przód i tył i do futerału? Czy już futerał zbyteczny?
    Pooglądaj filmiki na youtube jak zmieniać obiektywy Żarty żartami, ale warto poćwiczyć w domu, bo nie zawsze gdy zechcesz zmienić będziesz mógł odłożyć torbę, np. położyć aparat na kolanach itd, warto opanować zmianę w sposób szybki, "automatyczny", bez długiego kombinowania - jak body jest bez obiektywu możesz mieć konieczność czyszczenia matrycy, a to jest trochę większe wyzwanie niż czyszczenie przedniej soczewki.
    Oczywiście obydwa dekielki, a co dalej, zależy gdzie go odkładasz. Jak do torby foto z ciasnymi przegródkami, to futerał jest zbyteczny. Jak do jakiejś torby "ogólnej", to futerał z warstwą ochronną (sztywny, z gąbką) jest wskazany. Zwykły "woreczek" z cienkiej szmatki - właściwie po co to komu?

Pozwolę sobie odświeżyć wątek. W lutym kupiłem 2 obiektywy: EF 50mm f/1.8 STM i EF 85mm f/1.8 USM. Naprawdę jestem zachwycony jeśli chodzi o zdjęcia w plenerze. Niniejszym chylę czoła i dziękuję za wszystkie porady, w szczególności tę by zrezygnować z EF 50mm f/1.4 USM.

Co wiem po 2 miesiącach użytkowania to to, że zdecydowanie odkładam w czasie zakup teleobiektywu - nie widzę dla siebie na razie takiej potrzeby.

Zdecydowanie za to przydałoby się coś do zdjęć osób w mniejszych pomieszczeniach - z około 2m. Temat zdjęć bez zmian - żona i dzieci przy zabawie, pracy odpoczynku itp. Potrzebuję więc szerszego kąta(doradźcie proszę jak szerokiego) i jak najjaśniejszego. Przy poprzednim ustalaniu z szerokokątnych były:
    EF-S 10-18MM F/4.5-5.6(wg mojej wiedzy zbyt szeroki kąt no i słabe swiatło, raczej bardziej do krajobrazów)
    EF 35mm f/2 IS USM(tu cena już jest spora a nie do końca jestem pewien czy kąt nie będzie nadal zbyt wąski z moim cropem. )
    W grę wchodzi jeszcze 28MM F/1.8 USM ale tu zdania są podzielone jeśli chodzi o ostrość. A może wybrać coś jeszcze innego?

Zastanawiam się także nad lampą (pewnie któryś z modeli canon speddlight) ale nie do końca jestem przekonany czy jako amator będę w stanie wykorzystać ją do poprawy jakości zdjęć. Z drugiej strony zdjęcia z wbudowaną lampą po prostu mi się nie podobają więc jakieś rozwiązanie chciałbym mieć.
    Ostatnio edytowane przez niestrawiony ; 26-04-2017 o 00:17

Uzależniony

Używałem 35 na krople i na takim aparacie jest to obiektyw standardowy. W pomieszczeniach da go się użyć, ale jest ciasno. Nie zmienia to faktu, że to bardzo fajny obiektyw :-) Osobiście odrzucił bym starą 28 i ciemne zoomy. Możesz rozważyć jeszcze obiektyw ef-s 24mm f/2.8 stm. Dodatkowo polecam lampę błyskową. Jest szczególnie przydatna w aparatach, w których nie można podbić mocno iso.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Do cropa świetna jest Sigma Art 30/1,4, nawet można używać z dobrym skutkiem na FF

Test Sigma A 30 mm f/1.4 DC HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 26-04-2017 o 09:25

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez niestrawiony Zobacz posta
    Zdecydowanie za to przydałoby się coś do zdjęć osób w mniejszych pomieszczeniach - z około 2m. Temat zdjęć bez zmian - żona i dzieci przy zabawie, pracy odpoczynku itp. Potrzebuję więc szerszego kąta(doradźcie proszę jak szerokiego) i jak najjaśniejszego
    Jeżeli nie planujesz przejścia na FF to kup sobie jakiegoś zooma typu 17-50 ze światłem 2.8
    35/2 to bardzo dobry obiektyw ale na cropie da tobie ekwiwalent 50mm. Jeśli myślisz o odległości ok. 2m to może być za wąsko.

Do sigmy jakoś nie jestem przekonany. zastanawiałem się nad SIGMA A 18-35MM F/1,8 DC HSM ale naczytałem się sporo o tym, że nie współpracuje dobrze z canonem.

Nad CANON EF-S 17-55MM F/2.8 IS USM też chwilę myślałem ale to już jest spora cena. Może nie jest poza zasięgiem ale musiał bym być bardzo przekonany że taką kwotę warto dać. Może powiem jak jest z tymi dwoma szkłami które kupiłem. Nie analizuje zdjęć zrobionymi tymi obiektywami jak profesjonalny fotograf. Po prostu patrzę na zdjęcie i subiektywnie oceniam, że generalnie wychodzą ładniejsze niż na kitowym. Czasami nawet jeśli widzę, że histogram nie jest "idealny" lub może mógłbym w innym punkcie złapać ostrość to i tak zdjęcie mi się po prostu podoba. Innymi słowy dużo łatwiej, szybciej(a to przy fotografowaniu dzieci jest ważne) jest mi zrobić zdjęcie z którego będę zadowolony jednym z tych dwóch szkieł niż kitowym. Czy uważacie że odczuję sporą różnicę kupując EF-S 17-55MM F/2.8 IS USM w stosunku do posiadanego kita który w sumie ma podobny zakres ogniskowych?

3500,- na tego 17-55 USM gdy masz już takiego kita to jednak lekka ekstrawagancja No chyba, że przewidujesz, że będziesz to miał na stałe przylutowane do puchy. Chyba nie warto.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów