Dzień dobry,
"Odziedziczyłem" lustrzankę 550D z kitowym obiektywem i wciągnęło mnie fotografowanie i chciałbym rozwinąć się w tym kierunku, jednak tylko hobbystycznie. Póki co najchętniej fotografuję żonę i dzieci i są to zarówno portrety jak i szersze kadry. Chciałbym też mieć jeden zoom tak aby móc robić zdjęcia dzieciakom bez zwracania na siebie uwagi, wtedy wychodzą najbardziej naturalne.

Znalazłem na tym forum książki które kupuje ale teraz chciałbym poprosić już osobiście o pomoc w doborze obiektywów. Chciałbym kupować je regularnie(odkładając jakieś 300zł/miesięcznie). Po zakupieniu obiektywów kasą będzie odkładana na zakup lepszego body. Czyli wiadomo, że im droższe szkła kupię tym więcej czasu mi zejdzie.
Wmyśliłem sobie na podstawie lektury forum taki zestaw:
EF 50mm f/1.4 USM
EF 28mm f/1.8 USM
EF 85mm f/1.8 USM
EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Czy mógłby ktoś ocenić czy nie są to za drogie zabawki dla amatora? Chodzi mi głównie o stałki. Wiadomo, że np zamiast EF 50mm f/1.4 USM mógłbym wziąć EF 50mm f/1.8 STM a zamiast EF 28mm f/1.8 USM np EF-S 24mm f/2.8 STM. Nie chciałbym przesadzić z jakością ale też wole kupić od razu dobre szkło, tak żeby ich nie wymieniać po roku. Proszę uprzejmie o pomoc.