Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: 24 1.4 II L fotografia klubowa

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: 24 1.4 II L fotografia klubowa

Cytat Zamieszczone przez buka111 Zobacz posta
    Oneshot z tegoc co mi wiadomo to używa się gdy postać jest nieruchoma
    brawo za przeczytanie instrukcji aparatu
    ale serio, postrzelaj jak koledzy radza a potem (jak to nic nie da) bedzie sie "stawiał"
    robie wesela (to takie klubowe foty tylko muzyka troche inna, i zawsze używam one shot z jasnymi szkłami
    zakładam także ze robiłes w M odpowiednio dobierając czas (jak pisałes "połowa zdjęć nieostra, rozmazana" itd...)a nie dałes wolna reke aparatowi(w ten sposób delikatnie chciałem zapytac czy przypadkiem nie jestes profi od automatycznego trybu)
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 29-01-2017 o 09:34
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Tryb auto, preselekcja przyslony bez pomyslunku, zle dobrany tryb af, brak podstaw o fotografii i juz masz przepis na nieudane zdjecia. Udostepnij jakies foto z exifem dla potwierdzenia.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

kolega sie za pozno za to wziął
    był kiedyś artysta zwany Savage i on zawsze stał stał nieruchomo jak zona Lota
    jego fotki wyszły by pierwszorzędnie
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    kolega sie za pozno za to wziął
    był kiedyś artysta zwany Savage i on zawsze stał stał nieruchomo jak zona Lota
    jego fotki wyszły by pierwszorzędnie
    nie sądze, to były czasy analoga, negatyw iso400 był praktycznie szczytem mozliwości (jak raz kupiłem iso 800 to modliłem sie do niego i trzymałem na specjalną okazje) reasumując wtedy by były problemy że coś ciemne te zdjecia wychodza
    ale może to jest własciwa droga... fotografowanie pomników
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 29-01-2017 o 12:52
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

tak radzili sobie jeszcze przed camera obscura

da się??? ostry w całym kadrze
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

A może by jednak któryś z doświadczonych kolegów podał po prostu przykładowe ustawienia dla tego typu fotek
    Jak bym się na tym znał to pewnie bym coś zaproponował.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    A może by jednak któryś z doświadczonych kolegów podał po prostu przykładowe ustawienia dla tego typu fotek
    Jak bym się na tym znał to pewnie bym coś zaproponował.
    No to będzie tak. Wyciągasz telefon i szukasz numeru kolegi który się na tym zna, dzwonisz prosisz by przyjechał, potem oddajesz mu aparat, on wykonuje kilka zdjęć pokazując, że się da. Płacisz mu za poświęcony czas bądź gratyfikujesz w inny akceptowalny dla kolegi sposób, potem korzystając już z jakiejś wiedzy próbujesz iść tą samą drogą, wracasz do domu i zaczynasz czytać o podstawach fotografii. Po jakimś czasie gdy odpowiednia ilość wiedzy się wchłonie, bijesz się ręką w głowę mówiąc aaaaa to o to chodzi. Ciężko napisać o parametrach jakich używać nie będąc tam i nie widząc jakie są warunki.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 29-01-2017 o 14:43

Cześć. Następnym razem spróbuj focus ustawić na one shot. Tryby śledzenia nie sprawdzą się w ciemnym otoczeniu. Żeby uchwycić światła lamp warto wydłużyć czas do np 1/20s. Błysk Flasha, gdy będzie odpowiednio ciemno na parkiecie skutecznie zamrozi osobę przed obiektywem. Można także ustawić błysk na drugą przysłonę. Przysłona f4-f5. Będzie łatwiej utrzymać osobę w ostrości. ISO 1000-1600. Jeśli masz problem z ustawieniem ostrości spróbuj wykorzystać błysk modelujący. Lampa emituje wtedy przez ok 1s światło ciągłe, w tym czasie powinieneś złapać focus. Pamiętaj tylko żeby nie używać go zbyt często. Może to spowodować przegrzanie lampy i przez jakiś czas nie będzie błyskać.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Miasto

Cytat Zamieszczone przez pawjas21 Zobacz posta
    Cześć. Następnym razem spróbuj focus ustawić na one shot. Tryby śledzenia nie sprawdzą się w ciemnym otoczeniu. Żeby uchwycić światła lamp warto wydłużyć czas do np 1/20s. Błysk Flasha, gdy będzie odpowiednio ciemno na parkiecie skutecznie zamrozi osobę przed obiektywem. Można także ustawić błysk na drugą przysłonę. Przysłona f4-f5. Będzie łatwiej utrzymać osobę w ostrości. ISO 1000-1600. Jeśli masz problem z ustawieniem ostrości spróbuj wykorzystać błysk modelujący. Lampa emituje wtedy przez ok 1s światło ciągłe, w tym czasie powinieneś złapać focus. Pamiętaj tylko żeby nie używać go zbyt często. Może to spowodować przegrzanie lampy i przez jakiś czas nie będzie błyskać.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
    Na drugą kurtynę a nie przysłonę. Lampa nie emituje światła ciągłego tylko wyzwala serię szybkich błysków. Błysk modelujący jest nie po to by af złapał, od tego jest dioda w lampie wyświetlająca siatkę aby af mógł się na czymś zaczepić (mówiąc kolokwialnie)
    Z czasem 1/20 i zamrażaniem to też nie tak do końca.
    Jak pisałem, wszystko zależy od warunków panujących w sali, ogniskowej jakiej się używa i pewno masy innych czynników. Nie ma schematu do zastosowania.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 29-01-2017 o 17:04

6D to calkiem fajny aparacik - uzywalem go okragly rok do fotografii eventowej - śledzenie działa dobrze, gdy jest jasno, a najlepiej działa w połączeniu ze środkowym punktem AF. W zasadzie warto używać tylko środkowego. W kiepskim świetle aparat wyostrzy na One Shot, ale potrzebuje troche więcej czasu. Przez to używalem go tylko z 70-200 do statycznych scen, a do reszty 5d3. W zeszlym roku zamienilem 6D na drugie 5d3.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów