Noszę okulary, moja wada wzroku to lewe oko -3,75 a prawe -2,75 dioptrii. Przez wizjer patrzę prawym okiem.
Dla świętego spokoju powtórz badanie wzroku metodą klasyczną z odczytywaniem tablicy z literkami i cyferkami, pomiarem rozstawu oczu, ciśnienia śródgałkowego i co tam jeszcze porządny okulista powinien wykonać. Nie wiem ile u Was takie badanie kosztuje, u mnie (woj. łódzkie) z tego co pamiętam w zależności u kogo się je wykonuje (renoma) koszt mieści się w widełkach 50-80zł.
Dioptric adjustments: a clear view - Canon Professional Network
Zakres regulacji dioptrii w wizjerze u Canona to od +1 do -3.Once the eyecup is out of the way, the adjustment dial is clearly visible. Closer inspection reveals that the dial has a centre point marker that aligns with a line on the camera body. At this point, the adjustment is set to the default -1 dioptres. Above and below are indicators of + and â and the adjustment range is from +1 to -3 dioptres.
Kiedy pokrętło regulacji dioptrii znajduje się w pozycji środkowej (jest taka przerwa pomiędzy ząbkami która musi się znaleźć na pozycji namalowanej pomiędzy - a + na body aparatu) to znajduje się na pozycji -1.
Od tej pozycji kółko wykonuje 9 ruchów na - i na +
Słaby byłem z matmy ale liczę to tak. -3/9 = 0,33 Czyli jeden skok pokrętła to -0,33 dioptrii. Skoków może wykonać 9 czyli -0,33*9 = -2,97 czyli wszystko się zgadza bo Canon podaje że na jednym z końców ma być -3 dioptrie.
Teraz druga strona czyli +1. 1/9 = 0,11 0,11*9 = 0,99 czyli niecałe +1
Twoja niby stwierdzona wada wzroku to -0,5 dioptrii czyli skrajnie minimalna co może powodować problemy z regulacją, ciężko coś pod to podebrać bo tak na dobrą sprawę nie ma tu zerówki - masz od -3 od -1 (środek) a potem od razu +1. Dlatego może i możesz mieć ustawione pokrętło "na maxa w lewo" chociaż po mojemu mogło by to być na trochę oddalonej pozycji. Jak to szło na osi y? -1,0,1 i znajdź mi teraz na tym miejsce na -0,5 wiedząc że pomiędzy jedną a drugą skrajną wartością masz możliwość regulacji o 9 obrotów.
Może ty jesteś dalekowidzem i masz +1 lub coś w okolicy? Dlatego zrób sobie alternatywne badanie wzroku. Albo po iluś tam latach używania aparatu/ów wzrok Ci się dostosował do tego ustawienia które od samego początku nie było idealnie dobrane?
Przy okazji mógłbyś doprecyzować co dla Ciebie jest "lewo". Ja mając wadę wzroku -2,75 w prawym oku kręcę pokrętłem od tej środkowej pozycji w lewo na znak minus (-) namalowany na body aparatu. Logiczne, chcę mieć korektę na minus to kręcę na minus. Kręcę na 8 ząbek bo wtedy mam korektę na -2,64 na 9 mam -2,97 a uważam iż lepiej niech oko nie ma za ostro bo szkoda je męczyć.
Ponieważ w 5D w pozycji "na maxa w lewo" masz idealną ostrość a w 40D słabą to może posypały się ząbki w pokrętle od regulacji dioptrii, może się powycierały od częstego używania i nie trzymają już swojej pozycji jak należy plus dodatkowo odgięła się pewna blaszka? Pod tym linkiem znajdziesz zdjęcia wizjera z 5D Mark III to będziesz wiedział jak jest zbudowany.
Serwis w takim wypadku nie naprawia tego tylko wymienia na nowy wizjer optyczny o ile będą go mieli na stanie magazynowym. Przechodziłem to w tym roku z moim 5DS (zrobiłem czymś solidną rysę która przeszkadzała mi w robieniu zdjęć w słońcu), całkowity koszt naprawy wraz z kosztami transportu do/ode mnie wyniósł mnie 515,56 zł brutto (płatne przy odbiorze). W paczce wraz z aparatem z już wymienionym na nowy otrzymałem również ten uszkodzony wizjer optyczny.