Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Regulacja dioptrii

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: Regulacja dioptrii

A żadna tam wada, to tzw. efekt "oka leniwego". Jedno oko pełni funkcję wiodącą a drugie z lepszym lub gorszym skutkiem dostosowuje się do tego wiodącego. z wiekiem efekt ten się pogłębia i zaczyna przeszkadzać bo poszczególne gałki nie są już tak elastyczne w korygowaniu odchyłek.
    Jesteś w zawieszeniu bo wzrok masz (jeszcze) dobry do normalnego funkcjonowania, ale o żadnej korekcji nie ma mowy bo to drastycznie zwiększy "leniwość" drugiego oka. Kiedy już będziesz musiał założyć okulary soczewki skorygują różnicę ale zawsze jedno będzie lepsze i to właśnie tego lepszego oka używaj do wizjera. U mnie jest to oko lewe więc bardzo niewygodnie, ciężko było mi się przestawić z patrzenia prawym okiem w wizjer, ten sam problem przy celowaniu z wiatrówki.
    Może Cię nie pocieszę ale wzrok starzeje się już od momentu urodzenia i aż do śmierci jest tylko coraz gorzej.

Bywalec Awatar betinus
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie Odp: Regulacja dioptrii

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    [...] U mnie jest to oko lewe więc bardzo niewygodnie, ciężko było mi się przestawić z patrzenia prawym okiem w wizjer, ten sam problem przy celowaniu z wiatrówki.
    [...].
    No kurczę, to ja faktycznie jakiś inny jestem od zawsze odruchowo patrzę lewym okiem, i mi wygodnie. Dopiero jak doświadczony fotoreporter zwrócił mi na to uwagę, spróbowałem prawego oka użyć, żeby lewym móc obserwować otoczenie, ale jakoś mi tak dziwnie i niewygodnie i dalej po prawie 10 latach się nie przyzwyczaiłem

A co do meritum sprawy, to skoro autor wątku jednym okiem widzi dobrze a drugim nie to na logikę trzeba by założyć że jednak coś nie tak ze wzrokiem, a lekarz mógł nie ogarnąć maszynerii bo przecież aparat nie wie którym okiem patrzymy, żeby sobie coś samemu przestawić, chyba że przegapiłem jakieś nowinki technologiczne w ostatnim czasie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Uprawnienia umieszczania postów