Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 125

Wątek: MacBook dla fotografa - konfiguracja

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: MacBook dla fotografa - konfiguracja

SSD im bardziej zapełniony tym wolniej działa, nie ma to nic wspólnego z fragmentacją plików, ani z systemem operacyjnym czy plików jaki na nim jest. Jest to związane z samą zasadą działania sąd, dokładnie chodzi o współzawodnictwo zwykłych odczytów i zapisów na dysk z jego odśmiecaniem (chodzi o sprzętowego gc dysku). Jest o tym mnóstwo w sieci (w jakimś starym moim poście są nawet konkretne linki) jak i samemu można porobić testy, ale żeby to zrozumieć to niestety trzeba wiedzieć jak działa ssd w bebechach, a nie tylko na poziomie broszur reklamowych. W praktyce jednak jest to odczuwalne dopiero, gdy liczba wolnego spada poniżej 20% (dla najtańszych dysków może to być nawet 40%). Najprostszym sposobem, aby się przed tym zabezpieczyć to przed użyciem założyć partycję o rozmiarze 20% (lub przetestować sobie dla konkretnego dysku gdzie ta granica leży) i nie zakładać na niej żadnego systemu plików. 20% pojemności idzie do piachu, ale w miarę zapełniania choć spowolnienie jest, to niezauważalne.

Pełne uzależnienie

ja juz tego watku nie sledze i nie czytam.

kazda dodatkowa linijka jakiejkowliek informacji zapisanej w pamieci komputera wydluza czas operacji.
    szybosc pracy komputera jest stala , ale wiecej operacji oznacza wydluzenie czasu koniecznego do ich zakonczenia.
    odbieramy to w sensie potocznym jako spowolnienie pracy komputera.

przy zapisie wielu , wielu danych , np wieluset tysiecy zdjec , ktore to pliki sa rozbite na czesci, oczywiscie ze czas zakonczenia operacji sie wydluza.

w moim przypadku po okresie intensywnej pracy , gdzies tak po 6-ciu latach zauwazylem, iz komputer zaczyna spowalniac w niektorych sytuacjach .

wymazanie zdjec i wyczyszczeni rejestru ( przy czym slowo rejestr ma podwojne i rozne znaczenie ) przysieszylo zauwazalnie czas operacji.

poniewaz kazdym komputerem - zarowno makiem jak i pc-tem z W dochodzilem do takiego samego wyniku koncowego , w pewnym momencie zrezygnowalem z maca .

gdybym przeszedl ma maca zdjecia nie bylby lepsze.

komfort obslugi ?-- hmmm - nie znam najnowszych modeli ani jednego ani drugiego gdyz nie jestem freackiem komputerowym , w sumie wychodzilo na to samo.

jesli chodzi o estetyke to mac jest nieporownywalny , ergonowmia - rzecz gustu i prefernecji , ja chyba wolalem PC-eta , mimo paskudnej polaczonej wieloma kablami calosci.

jedno jest pewne - zle sie pracuje rownolegle na obu systemach.
    i drugie - po kilku latach i tak komputer bedzie potzebowal coraz wiecej czasu.

wiec ciesze sie , ze istznieje mozliwosc wybrania wariantu tanszego.
    mozna fajniej wydac pieniadze niz na tego " blaszanego idiote "

W punkt, w pełni się zgadzam - praca na dwa systemy na dłuższą metę nie ma sensu. Poza tym najważniejsze, że to wszystko ma służyć mnie i nigdy odwrotnie! Więc każdy wybierze dogodną opcję. Aczkolwiek zmieniać - próbować nowe / nieznane też jest zdrowo, to wyrabia opinię!
    Paradoksalnie taki MBP będzie miał przy sobie więcej kabelków, przejściówek, huby różne od analogicznego lapka Windowsowego - wykastrowanie z gniazd w podążaniu za bezprzewodową zaj__istością w realiach (przynajmniej krajowych) wygląda nieco inaczej :/

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez marlo Zobacz posta
    Paradoksalnie taki MBP będzie miał przy sobie więcej kabelków, przejściówek, huby różne od analogicznego lapka Windowsowego - wykastrowanie z gniazd w podążaniu za bezprzewodową zaj__istością w realiach (przynajmniej krajowych) wygląda nieco inaczej :/
    Lapki Windowsowe są tak samo kastrowane... Dell Precision ma az 2 USB i jest tak cienki, że mu się złącze ethernetu nie zmieściło

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez rafels3 Zobacz posta
    (...) ale wart tego, by zapomnieć o windosowskim koszmarze ciągłego dbania, by system się nie wysypał.
    Jakim koszmarze?
    Co najmniej przez ostatnie 6 lat, ani razu Windows (wcześniej 7 obecnie 10) mi się nie wykrzaczył, a nie dbam w jakiś szczególny sposób o kompa domowego.
    Na służbowym lapku IT być może dba zdecydowanie mocniej niż ja w domu, bo ciągle coś aktualizują, ale tez żadnych problemów.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Jakim koszmarze?
    Co najmniej przez ostatnie 6 lat, ani razu Windows (wcześniej 7 obecnie 10) mi się nie wykrzaczył, a nie dbam w jakiś szczególny sposób o kompa domowego.
    Na służbowym lapku IT być może dba zdecydowanie mocniej niż ja w domu, bo ciągle coś aktualizują, ale tez żadnych problemów.
    :
    Dokładnie. To klasyczne bzdury powielane przez osoby które ostatnią styczność z windowsem to miały w czasach 3.11 ...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Eryk1
    Miasto
    Birmingham UK

Potwierdzam od lat nie wykrzaczyl mi sie Windows 8 w pracy Windows 7 tez hula bezproblemowo. Ktory laptop z drugiej reki IPS bedzie rownie dobry jak Retina?

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez Eryk1 Zobacz posta
    Potwierdzam od lat nie wykrzaczyl mi sie Windows 8 w pracy Windows 7 tez hula bezproblemowo. Ktory laptop z drugiej reki IPS bedzie rownie dobry jak Retina?
    Za 2.5kpln (bo tyle deklarowałeś) pewnie uda się kupić HP EliteBook 8760W lub 8770W z matryca DreamColor ale to są 17". W obu były kalibrowalne sprzetowo matryce z 10bit LUT ale na W10 tego się już nie da skalibrować bo soft XRite jest tak stary, że nie wykrywa kalibratora. Potem elitebooki zostały zastąpione przez ZBook i wersje 1-2 też w tych pieniądzach z DreamColor da pewnie się dostać. Łatwo jednak na model z DreamColorem trafić nie będzie... Dell Precision w wersji 4800 pewnie też uda się zdobyć ale z tego co pamietam to najlepsze matryce w tym modelu to były te QHD+ czy to się dawało kalibrować sprzętowo nie wiem. Jak sprawa wygląda u Lenovo to nie wiem...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Nie bardzo wiem, dlaczego, kiedy się pojawiają takie dyskusje, "nagle" okazuje się, że Windows nie kaprysi, nic się nie psuje a spyware'm straszy się małe dzieci. Jeśli tak rzeczywiście jest, to skąd w ogóle te pojęcia? A może i wiem dlaczego. Człowiek pracujący z win, przestaje zauważać drobne i nawet grubsze wyskoki systemu. Jest to tak normalne, że wychodzi poza rejestrację przez człowieka. Fakty są jednak trudne do polemiki. Win jest kapryśny nawet jak działa idealnie, zajmuje czas użytkownika samym sobą. Świetnie się to zaczyna czuć właśnie po przesiadce na Maca. Do tego stopnia różnica, że aż czegoś zaczyna brakować. Nigdzie się nie zagląda, nie wykonuje żadnych czynności obsługowych. Nic. Dziwnie jakoś.

A tak w ogóle, to wojny systemowe są znane od czasów Commodore / Atari.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie bardzo wiem, dlaczego, kiedy się pojawiają takie dyskusje, "nagle" okazuje się, że Windows nie kaprysi, nic się nie psuje a spyware'm straszy się małe dzieci. Jeśli tak rzeczywiście jest, to skąd w ogóle te pojęcia? A może i wiem dlaczego. Człowiek pracujący z win, przestaje zauważać drobne i nawet grubsze wyskoki systemu. Jest to tak normalne, że wychodzi poza rejestrację przez człowieka. Fakty są jednak trudne do polemiki. Win jest kapryśny nawet jak działa idealnie, zajmuje czas użytkownika samym sobą. Świetnie się to zaczyna czuć właśnie po przesiadce na Maca. Do tego stopnia różnica, że aż czegoś zaczyna brakować. Nigdzie się nie zagląda, nie wykonuje żadnych czynności obsługowych. Nic. Dziwnie jakoś.

A tak w ogóle, to wojny systemowe są znane od czasów Commodore / Atari.
    Tak jak pisałem, żadnych czynności obsługowych, poza zastanowieniem się od czasu do czasu, gdzie upchnąć kolejne gigabajty zdjęć, nie wykonuję.
    Nie twierdzę, że ten czy tamten system jest lepszy, niemniej uważam że kupno Maca moja się z celem - dla mnie - bo w tej samej kasie zbuduję sobie dużo lepszy komputer ale absolutnie nie przeszkadza mi, że ktoś używa Maca lub cokolwiek innego

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów