Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 68 z 68

Wątek: Zamiana 20-35mm f/3.5-4.5 USM na EF 24mm f/2.8 - kilka wątpliwości.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie Odp: Zamiana 20-35mm f/3.5-4.5 USM na EF 24mm f/2.8 - kilka wątpliwości.

Oczywiście, ruchy obiektywu typu tilt-shift nazywane są też kontrolą perspektywy. Podniesienie obiektywu o centymetr może być równoważne zmianie punktu widzenia o 50 metrów. Oczywiście definicja dotyczyła zwykłego aparatu z osią obiektywu w środku matrycy i prostopadłą do niej.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Zamiana 20-35mm f/3.5-4.5 USM na EF 24mm f/2.8 - kilka wątpliwości.

Panowie - szacun ......
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Oczywiście, ruchy obiektywu typu tilt-shift nazywane są też kontrolą perspektywy. Podniesienie obiektywu o centymetr może być równoważne zmianie punktu widzenia o 50 metrów. Oczywiście definicja dotyczyła zwykłego aparatu z osią obiektywu w środku matrycy i prostopadłą do niej.

....ruchy obiektywu typu tilt-shift nazywane są też kontrolą perspektywy.....według definicji (1.1)
    https://pl.wiktionary.org/wiki/perspektywa

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 31-01-2017 o 05:43
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

....ruchy obiektywu typu tilt-shift nazywane są też kontrolą perspektywy.....według definicji (1.1)
    https://pl.wiktionary.org/wiki/perspektywa

jp
    O ruchach tzw. "standardów" w celu kontroli perspektywy i innych rzeczy (GO) możesz sobie przeczytać tutaj jeśli o czymś takim przedtem nie słyszałeś:
    https://www.yumpu.com/xx/document/vi...rbanski-robert
    a o perspektywie w fotografii prostym językiem z wyjaśnieniem o co chodzi z punktem widzenia względem ogniskowej tu:
    Czym jest perspektywa w fotografii
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
    Wiele się od Was dowiedziałem (szczególnie o perspektywie )
    Podsumowując:
    Nabyłem 24mm f/2.8 i stwierdzam po kilku dniach co następuje:
    - głośny bywa (ale to wiedziałem z góry)
    - testowałem na razie w mieszkaniu (na dworze za zimno - jest nienajgorzej - plastyka OK (choć mam wrażenie, że moja pierwsza stałka (czyli 50mm) miała ciut lepszą
    - kilka zdjęć nietrafionych (to pewnie wina światła, albo ruchliwość bandy 11-latków, która akurat się nawinęła
    - jak dla mnie wystarczająco szeroko

Pobawię się nim jeszcze w plenerze (kiedy wreszcie przyjdzie wiosna???) i wtedy zdecyduję ostatecznie czy zostawić 24mm czy 20-35.

WITAM! Dawano mnie tu nie bylo. Odkurzę temat po ponad roku. Od razu walę pytanie do założyciela wątku czyli do mar-ko.
    Jak sprawuje się Tobie ten obiektyw czy jak się sprawował. Czy w roku 2018 jest sens kupienia tego szkła jako uzupełnienie do 18-135 i do 50mm. Czy lepiej kupić 17-50mm f2.8 albo nową konstrukcję efs 24mm f2.8 stm. Ż drugiej strony nie wiem czy w końcu nie wyjdę z aps c na 5d mk II. Więc będę miał coś na początek w szerokiej jasnej stałce obok ef 20-35mm ktorej ibtal nie uzywam.
    Również zadaje te pytanie innym bywalcom tego forum. Sprawa jest pilna bo bardzo prawdobnie już to dzisiaj tj poniedziałek ja go kupię za małe pieniądze. Tj ok 400 zł.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez spootnick Zobacz posta
    Sprawa jest pilna bo bardzo prawdobnie już to dzisiaj tj poniedziałek ja go kupię za małe pieniądze. Tj ok 400 zł.
    Za 400zł 24f2.8 - jeśli sprawny to bierz i sam się przekonasz. Ja go mam, co prawda rzadko używam, ale jest OK. AF też daje radę, głośny, ale przy tej ogniskowej nie ma za wiele roboty.

Witam,

aby nie zakładać nowego tematu ze swoimi wątpliwościami dotyczącymi zakupionego obiektywu 24mm f/2.8 STM podłączę się tutaj. Czasami mam wrażenie, że im więcej czytam tym gorze dla mnie... sprawa dotyczy Back Focus. Wykonałem sobie kilka testowych zdjęć. Wyniki zamieszczam w poniższym linku. Czy mój egzemplarz zachowuje się "poprawnie"? Mam wrażenie, że ostrość przesuwa się ku tyłowi. Pytanie czy taki wartości są akceptowalne?

Link do zdjęć (mam nadzieję, że są miarodajne)
    https://drive.google.com/drive/folde...PI?usp=sharing

Łukasz

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów