Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Zamiana 20-35mm f/3.5-4.5 USM na EF 24mm f/2.8 - kilka wątpliwości.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Zamiana 20-35mm f/3.5-4.5 USM na EF 24mm f/2.8 - kilka wątpliwości.

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Twierdzę że używanie ogniskowej jako jedynej zmiennej i do tego niezależnej od pozostałych jest zbyt prostym modelem takim z lekcji w gimnazjum właśnie.
    ogniskowa jest niezależna od odległości w sposób oczywisty - se stoję i se kręcę zoomem odległości nie zmieniam ogniskowa się zmienia, albo se chodzę do przodu i do tyłu i nie kręcę zoomem - odległość się zmienia - niezależne jak diabli

zmieniaj obie zmienne jak lubisz ale postaraj się ogarnąć która z nich wpływa na funkcję, a która wpływu nie ma, to że zmieniasz dwa parametry nie oznacza ze funkcja zależy od obu - nie wiem jaki jest aktualny program matematyki ale nadal obastawiałbym że to poziom gimnazjum

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    uff, ..no to teoria i praktyka

Perspektywa ma wiele/różne znaczenia w różnych dziedzinach.

Najstarsze (wprowadzone przez malarzy):
    Perspektywa to sposób wywoływania na widzu patrzącym na obraz wrażenia istnienie głębi (trzeciego wymiaru) na tym dwuwymiarowym płótnie.
    Jest kilka sposobów, jest więc :
    - perspektywa kulisowa,
    - perspektywa barwna,
    - perspektywa powietrzna,
    - perspektywa malejącej skali,
    - perspektywa linerana,
    - ...

Obiektywy o różnych ogniskowych dają na zdjęciach różne relacje przestrzenne pomiędzy bliskimi i dalekimi przedmiotami, np. charakterystyczne spłaszczenie, "skrócenie" wrażenia głębokości gdy patrzymy na zdjęcie wykonane obiektywami o dużych ogniskowych, tzw. perspektywa teleobiektywu.

W lewej kolumnie są zdjęcia wykonane z tego samego miejsca obiektywami o różnej ogniskowej a w prawej z takich miejsc że jest taki sam pierwszy plan.

http://imageshack.com/a/img538/7261/lrpkiz.jpg

Patrząc na te zdjęcia masz wrażenie że (głębia) odległość do lasu jest na nich taka sama ?
    Inne są wrażenia, zmiana ogniskowej zmienia wrażenie głębi na zdjęciu, popatrz na definicję perspektywy.

I to by było na tyle

jp
    wykadruj te obrazki z pierwszej kolumny do identycznego kadru i zobaczysz to samo - każda ogniskowa dała taki sam obraz

nie odrzucałbym tego faktu bo dodatkowo pasuje jak ulał to ulubionej teorii autora "o optymalnym 275dpi przy wydruku" można kupić szeroki obiektyw i korpus z dużą matrycą a jeden obiektyw obskoczy wszystko, inne ogniskowe można wyciąć z szerokiego obrazek będzie taki sam

a jak już jesteśmy przy tym wrażeniu 3d to dla mnie najlepsze jest na zdjęciach z laskami robionymi szeroko otwartymi jasnymi stałkami - ciekawe czy i jak perspektywa zależy od jasności i może ceny obiektywu bo wydaje mi się że te droższe i jaśniejsze dają inną taką lepiej wyglądającą i bardziej 3D perspektywę
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 24-01-2017 o 21:07
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uprawnienia umieszczania postów