Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Zamiana 20-35mm f/3.5-4.5 USM na EF 24mm f/2.8 - kilka wątpliwości.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Zamiana 20-35mm f/3.5-4.5 USM na EF 24mm f/2.8 - kilka wątpliwości.

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    W praktyce jasne że tak, a to dlatego, że obiektywów o różnych ogniskowych używa się w różny sposób np. z różnej odległości w podobnej sytuacji.
    Jeśli przyjmiesz ogniskową za jedyną zmienną niezależną od innych to wpadasz w czystą teorię, o której też warto wiedzieć.
    perspektywa nie zależy od ogniskowej ani w teorii ani w praktyce - perspektywa zależy od odległości zmieniasz odległość zmienia się perspektywa, perspektywa nie zależy od ogniskowej zmieniasz ogniskową obiektywu perspektywa się nie zmienia - weź sobie zooma (będzie szybko) i sobie sprawdź jeśli potrzebujesz odnieść się do praktyki.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Zamiana 20-35mm f/3.5-4.5 USM na EF 24mm f/2.8 - kilka wątpliwości.

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    perspektywa nie zależy od ogniskowej ani w teorii ani w praktyce - perspektywa zależy od odległości zmieniasz odległość zmienia się perspektywa, perspektywa nie zależy od ogniskowej zmieniasz ogniskową obiektywu perspektywa się nie zmienia - weź sobie zooma (będzie szybko) i sobie sprawdź jeśli potrzebujesz odnieść się do praktyki.
    uff, ..no to teoria i praktyka

Perspektywa ma wiele/różne znaczenia w różnych dziedzinach.

Najstarsze (wprowadzone przez malarzy):
    Perspektywa to sposób wywoływania na widzu patrzącym na obraz wrażenia istnienie głębi (trzeciego wymiaru) na tym dwuwymiarowym płótnie.
    Jest kilka sposobów, jest więc :
    - perspektywa kulisowa,
    - perspektywa barwna,
    - perspektywa powietrzna,
    - perspektywa malejącej skali,
    - perspektywa linerana,
    - ...

Obiektywy o różnych ogniskowych dają na zdjęciach różne relacje przestrzenne pomiędzy bliskimi i dalekimi przedmiotami, np. charakterystyczne spłaszczenie, "skrócenie" wrażenia głębokości gdy patrzymy na zdjęcie wykonane obiektywami o dużych ogniskowych, tzw. perspektywa teleobiektywu.

W lewej kolumnie są zdjęcia wykonane z tego samego miejsca obiektywami o różnej ogniskowej a w prawej z takich miejsc że jest taki sam pierwszy plan.

Patrząc na te zdjęcia masz wrażenie że (głębia) odległość do lasu jest na nich taka sama ?
    Inne są wrażenia, zmiana ogniskowej zmienia wrażenie głębi na zdjęciu, popatrz na definicję perspektywy.

I to by było na tyle

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 24-01-2017 o 15:14
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

To w teorii, a w praktyce jak zmienisz ogniskową zmienisz też miejsce z którego robisz zdjęcie -> zmieni się odległość a może i kąt patrzenia -> zmieni się perspektywa. I o tym właśnie pisałem.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 24-01-2017 o 15:19

Pełne uzależnienie

To w teorii, a w praktyce jak zmienisz ogniskową zmienisz też miejsce z którego robisz zdjęcie -> zmieni się odległość a może i kąt patrzenia -> zmieni się perspektywa. I o tym właśnie pisałem.
    zmienię albo nie zmienię - jak stoję nad brzegiem np. rzeki to nie zmienię, jak na stoję dachu to też nie zmienię - to tyle praktyki,
    wprowadźmy jakąś logikę w nasze rozumowanie - nie możesz twierdzić że jak zmienisz odległość to perspektywa zależy od ogniskowej - to matematyka na poziome gimnazjum
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

zmienię albo nie zmienię - jak stoję nad brzegiem np. rzeki to nie zmienię, jak na stoję dachu to też nie zmienię - to tyle praktyki,
    wprowadźmy jakąś logikę w nasze rozumowanie - nie możesz twierdzić że jak zmienisz odległość to perspektywa zależy od ogniskowej - to matematyka na poziome gimnazjum
    Twierdzę że używanie ogniskowej jako jedynej zmiennej i do tego niezależnej od pozostałych jest zbyt prostym modelem takim z lekcji w gimnazjum właśnie.

Pełne uzależnienie

Twierdzę że używanie ogniskowej jako jedynej zmiennej i do tego niezależnej od pozostałych jest zbyt prostym modelem takim z lekcji w gimnazjum właśnie.
    ogniskowa jest niezależna od odległości w sposób oczywisty - se stoję i se kręcę zoomem odległości nie zmieniam ogniskowa się zmienia, albo se chodzę do przodu i do tyłu i nie kręcę zoomem - odległość się zmienia - niezależne jak diabli

zmieniaj obie zmienne jak lubisz ale postaraj się ogarnąć która z nich wpływa na funkcję, a która wpływu nie ma, to że zmieniasz dwa parametry nie oznacza ze funkcja zależy od obu - nie wiem jaki jest aktualny program matematyki ale nadal obastawiałbym że to poziom gimnazjum

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    uff, ..no to teoria i praktyka

Perspektywa ma wiele/różne znaczenia w różnych dziedzinach.

Najstarsze (wprowadzone przez malarzy):
    Perspektywa to sposób wywoływania na widzu patrzącym na obraz wrażenia istnienie głębi (trzeciego wymiaru) na tym dwuwymiarowym płótnie.
    Jest kilka sposobów, jest więc :
    - perspektywa kulisowa,
    - perspektywa barwna,
    - perspektywa powietrzna,
    - perspektywa malejącej skali,
    - perspektywa linerana,
    - ...

Obiektywy o różnych ogniskowych dają na zdjęciach różne relacje przestrzenne pomiędzy bliskimi i dalekimi przedmiotami, np. charakterystyczne spłaszczenie, "skrócenie" wrażenia głębokości gdy patrzymy na zdjęcie wykonane obiektywami o dużych ogniskowych, tzw. perspektywa teleobiektywu.

W lewej kolumnie są zdjęcia wykonane z tego samego miejsca obiektywami o różnej ogniskowej a w prawej z takich miejsc że jest taki sam pierwszy plan.

http://imageshack.com/a/img538/7261/lrpkiz.jpg

Patrząc na te zdjęcia masz wrażenie że (głębia) odległość do lasu jest na nich taka sama ?
    Inne są wrażenia, zmiana ogniskowej zmienia wrażenie głębi na zdjęciu, popatrz na definicję perspektywy.

I to by było na tyle

jp
    wykadruj te obrazki z pierwszej kolumny do identycznego kadru i zobaczysz to samo - każda ogniskowa dała taki sam obraz

nie odrzucałbym tego faktu bo dodatkowo pasuje jak ulał to ulubionej teorii autora "o optymalnym 275dpi przy wydruku" można kupić szeroki obiektyw i korpus z dużą matrycą a jeden obiektyw obskoczy wszystko, inne ogniskowe można wyciąć z szerokiego obrazek będzie taki sam

a jak już jesteśmy przy tym wrażeniu 3d to dla mnie najlepsze jest na zdjęciach z laskami robionymi szeroko otwartymi jasnymi stałkami - ciekawe czy i jak perspektywa zależy od jasności i może ceny obiektywu bo wydaje mi się że te droższe i jaśniejsze dają inną taką lepiej wyglądającą i bardziej 3D perspektywę
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 24-01-2017 o 21:07
    Jestem szumofobem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

ogniskowa jest niezależna od odległości w sposób oczywisty - se stoję i se kręcę zoomem odległości nie zmieniam ogniskowa się zmienia, albo se chodzę do przodu i do tyłu i nie kręcę zoomem - odległość się zmienia - niezależne jak diabli
    zmieniaj obie zmienne jak lubisz ale postaraj się ogarnąć która z nich wpływa na funkcję, a która wpływu nie ma, to że zmieniasz dwa parametry nie oznacza ze funkcja zależy od obu - nie wiem jaki jest aktualny program matematyki ale nadal obastawiałbym że to poziom gimnazjum
    Po pierwsze mylisz zależność z wynikaniem, może w gimnazjum tego nie uczą.

Pon drugie model opisu rzeczywistości, który rozważasz jest za prosty, i w związku z tym ma się nijak do sytuacji fotograficznych, wg niego czy weźmiesz obiektyw 400mm czy 20mm to perspektywa na zdjęciach, które robisz będzie taka sama ... nie będzie, bo nie używa się tak samo tych dwóch bardzo różnych obiektywów.

Ja naprawdę rozumiem to co piszesz, ale wiem że można inaczej i twierdzę, że lepiej. Jakby co to mam magisterkę z matematyki, a zawodowo mam styczność na co dzień z AI i to nie teoretyczną, ale taką która zarabia pieniądze. Więc jeśli chciałbyś się dowiedzieć jak można to zamodelować inaczej niż w jedyny znany Ci sposób czytaj dalej, jeśli nie to nie obrażę się, Twoja sprawa.

Chcąc wyciągać sensowne wnioski, to jako dziedzinę przyjąłbym wszystkie zdjęcia, które ludzie zrobili lub zrobią, ogniskową i perspektywę jako zmienne. Na podstawie tego co wiem (np. wszystkich dostępnych mi zdjęć z EXIFem, lub losowego podzbioru gdyby było ich za dużo) mogę na wiele sposobów wyliczyć korelację pomiędzy tymi zmiennymi.

Oczywiście wynik będzie bardzo mocno zależeć od tego jaki będzie analizowany zbiór zdjęć, jak zdigitalizujesz perspektywę (to samo w sobie jest wyzwaniem i z tym głównie się walczy teraz w AI - to się nazywa Feature extraction) i jakiego narzędzia do wyliczenia korelacji użyjesz (rodzaj regresje a może sieci neuronowe, ...). Ale gwarantuję ci, że w każdym nietrywialnym przypadku ta zależność wyjdzie.

Uwaga dalej już złośliwości.

Tylko żeby to zrozumieć, nie mówiąc już o wykonaniu to trzeba rzeczywiście z matmy wiedzieć coś więcej niż uczą w gimnazjum. A jak się nie udaje to trzeba wrócić do argumentów, że jak kręcisz ogniskową to się nie przemieszczasz - i obwarować to wieloma założeniami: idealnie stabilny statyw, na żadne z ciał nie działa żadna siła (mimo zmiany ogniskowej), albo że ogniskową zmienia się w zerowym czasie no i przede wszystkim, że to jak wygląda ostatecznie zdjęcie nie ma żadnego znaczenia.

Pełne uzależnienie

Tylko żeby to zrozumieć, nie mówiąc już o wykonaniu to trzeba rzeczywiście z matmy wiedzieć coś więcej niż uczą w gimnazjum. A jak się nie udaje to trzeba wrócić do argumentów, że jak kręcisz ogniskową to się nie przemieszczasz - i obwarować to wieloma założeniami: idealnie stabilny statyw, na żadne z ciał nie działa żadna siła (mimo zmiany ogniskowej), albo że ogniskową zmienia się w zerowym czasie no i przede wszystkim, że to jak wygląda ostatecznie zdjęcie nie ma żadnego znaczenia.
    mistrzu uwielbiam internet, tu każdy może być każdym, ja kiedyś z Jagiełłą pobiłem krzyżaków pod Grunwaldem - zbanują nas kiedyś, mnie na pewno - cytowany akapit to ........
    z poprzednich też nic nie wynika - perspektywa to czysta geometria i nic więcej nie jest potrzebne do ogarnięcia tego tematu - jako matematyk powinieneś to wiedzieć

trochę poprawiłem tekst to tylko forum i jednak nie chcę nikogo obrażać
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 25-01-2017 o 01:40
    Jestem szumofobem

Uprawnienia umieszczania postów