Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 68

Wątek: Zamiana 20-35mm f/3.5-4.5 USM na EF 24mm f/2.8 - kilka wątpliwości.

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Zamiana 20-35mm f/3.5-4.5 USM na EF 24mm f/2.8 - kilka wątpliwości.

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    W praktyce jasne że tak, a to dlatego, że obiektywów o różnych ogniskowych używa się w różny sposób np. z różnej odległości w podobnej sytuacji.
    Jeśli przyjmiesz ogniskową za jedyną zmienną niezależną od innych to wpadasz w czystą teorię, o której też warto wiedzieć.
    perspektywa nie zależy od ogniskowej ani w teorii ani w praktyce - perspektywa zależy od odległości zmieniasz odległość zmienia się perspektywa, perspektywa nie zależy od ogniskowej zmieniasz ogniskową obiektywu perspektywa się nie zmienia - weź sobie zooma (będzie szybko) i sobie sprawdź jeśli potrzebujesz odnieść się do praktyki.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Zamiana 20-35mm f/3.5-4.5 USM na EF 24mm f/2.8 - kilka wątpliwości.

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    perspektywa nie zależy od ogniskowej ani w teorii ani w praktyce - perspektywa zależy od odległości zmieniasz odległość zmienia się perspektywa, perspektywa nie zależy od ogniskowej zmieniasz ogniskową obiektywu perspektywa się nie zmienia - weź sobie zooma (będzie szybko) i sobie sprawdź jeśli potrzebujesz odnieść się do praktyki.
    uff, ..no to teoria i praktyka

Perspektywa ma wiele/różne znaczenia w różnych dziedzinach.

Najstarsze (wprowadzone przez malarzy):
    Perspektywa to sposób wywoływania na widzu patrzącym na obraz wrażenia istnienie głębi (trzeciego wymiaru) na tym dwuwymiarowym płótnie.
    Jest kilka sposobów, jest więc :
    - perspektywa kulisowa,
    - perspektywa barwna,
    - perspektywa powietrzna,
    - perspektywa malejącej skali,
    - perspektywa linerana,
    - ...

Obiektywy o różnych ogniskowych dają na zdjęciach różne relacje przestrzenne pomiędzy bliskimi i dalekimi przedmiotami, np. charakterystyczne spłaszczenie, "skrócenie" wrażenia głębokości gdy patrzymy na zdjęcie wykonane obiektywami o dużych ogniskowych, tzw. perspektywa teleobiektywu.

W lewej kolumnie są zdjęcia wykonane z tego samego miejsca obiektywami o różnej ogniskowej a w prawej z takich miejsc że jest taki sam pierwszy plan.

Patrząc na te zdjęcia masz wrażenie że (głębia) odległość do lasu jest na nich taka sama ?
    Inne są wrażenia, zmiana ogniskowej zmienia wrażenie głębi na zdjęciu, popatrz na definicję perspektywy.

I to by było na tyle

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 24-01-2017 o 15:14
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

To w teorii, a w praktyce jak zmienisz ogniskową zmienisz też miejsce z którego robisz zdjęcie -> zmieni się odległość a może i kąt patrzenia -> zmieni się perspektywa. I o tym właśnie pisałem.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 24-01-2017 o 15:19

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Potrzebujesz 2.8 czy f4 wystarczy? Pieniadz nie ten sam ale... 16-35 f4 is jest ok.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    To w teorii, a w praktyce jak zmienisz ogniskową zmienisz też miejsce z którego robisz zdjęcie -> zmieni się odległość a może i kąt patrzenia -> zmieni się perspektywa. I o tym właśnie pisałem.
    zmienię albo nie zmienię - jak stoję nad brzegiem np. rzeki to nie zmienię, jak na stoję dachu to też nie zmienię - to tyle praktyki,
    wprowadźmy jakąś logikę w nasze rozumowanie - nie możesz twierdzić że jak zmienisz odległość to perspektywa zależy od ogniskowej - to matematyka na poziome gimnazjum
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Obiektywy o różnych ogniskowych dają na zdjęciach różne relacje przestrzenne pomiędzy bliskimi i dalekimi przedmiotami
    Jednak wspólny fragment na każdym z nich jest dokładnie taki sam, a perspektywa rozumiana jako relacja trójwymiarowych elementów przestrzeni rzutowanych na dwuwymiarowe zdjęcie jest identyczna.
    Są tacy co twierdzą, wbrew temu co napisałeś, że perspektywa nie zależy od kąta widzenia obiektywu,a jedynym czynnikiem, który ma bezpośredni wpływ na perspektywę na zdjęciu, jest odległość od fotografowanego obiektu i starają się tego dowieść: https://www.szerokikadr.pl/poradnik/...warto-wiedziec

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Potrzebujesz 2.8 czy f4 wystarczy? Pieniadz nie ten sam ale... 16-35 f4 is jest ok.
    Miałem przez chwilę 17-40 f/4.0. Na dworze OK, w pomieszczeniu latem OK. Jednak już światło 2.8 z mojego 40mm STM robi różnicę.
    Coraz bardziej skłaniam się ku jasnym stałkom (wiem, że są takie ze światłem 1.4, ale na razie mnie nie stać :-) i ten 24 f/2.8 mnie kusi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez mar_ko Zobacz posta
    Miałem przez chwilę 17-40 f/4.0. Na dworze OK, w pomieszczeniu latem OK. Jednak już światło 2.8 z mojego 40mm STM robi różnicę.
    Dla formalności zapytam, czy pamiętasz o głębi ostrości? Nie zawsze zależy nam na minimalnej, i może się okazać, że i tak będziesz przymykał przysłonę.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Jednak wspólny fragment na każdym z nich jest dokładnie taki sam, a perspektywa rozumiana jako relacja trójwymiarowych elementów przestrzeni rzutowanych na dwuwymiarowe zdjęcie jest identyczna.
    Są tacy co twierdzą, wbrew temu co napisałeś, że perspektywa nie zależy od kąta widzenia obiektywu,a jedynym czynnikiem, który ma bezpośredni wpływ na perspektywę na zdjęciu, jest odległość od fotografowanego obiektu i starają się tego dowieść: https://www.szerokikadr.pl/poradnik/...warto-wiedziec
    Nie dyskutuję że perspektywa od czegoś zależy, jak zależy i dlaczego zależy, co ma i czego nie ma.

Taka jest jej definicja :
    Perspektywa to sposób wywoływania na widzu patrzącym na obraz wrażenia istnienie głębi (trzeciego wymiaru) na tym dwuwymiarowym płótnie.

Z tego samego miejsca (lub tak że pierwszy plan jest taki sam) na zdjęciach (#12) wykonanych różnymi ogniskowymi patrząc na te zdjęcia mam wrażenie innej głębokości, odległości do lasu (choć przecież wiem że monitor/zdjęcie jest tylko dwuwymiarowe)

Definicja dotyczy wrażenia jakie ma widz patrząc na zdjęcie/obraz.
    I te wrażenie jest różne dla różnych ogniskowych obiektywu który zdjęcie "wykonał"

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 24-01-2017 o 18:31
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

zmienię albo nie zmienię - jak stoję nad brzegiem np. rzeki to nie zmienię, jak na stoję dachu to też nie zmienię - to tyle praktyki,
    wprowadźmy jakąś logikę w nasze rozumowanie - nie możesz twierdzić że jak zmienisz odległość to perspektywa zależy od ogniskowej - to matematyka na poziome gimnazjum
    Twierdzę że używanie ogniskowej jako jedynej zmiennej i do tego niezależnej od pozostałych jest zbyt prostym modelem takim z lekcji w gimnazjum właśnie.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów