Nawet nie jestem pewien, czy czegoś nie zmienili z czasem w punktowaniu. Przedtem Sony/Nikon byli zdecydowanie na czele o sporo punktów dzięki szerszemu DR. Kiedy Canon podciągnął DR, są ciągle na czele (względem np. 1DX2 i 5D4) ciągle o sporo punktów, ale teraz już tylko z powodu większej liczby bitów koloru.
Niestety, nie wierzę, że te dwa bity koloru dają jakość o tyle punktów do przodu i to na wydruku. No i nie ma takiej opinii wśród fotografów, że Sony/ Nikon są lepsze dzięki znakomitym gradacjom kolorów.
Ja żartuję z tym powodem dla którego zdradziłeś.Nie musisz się z niczego tłumaczyć, sam bym zawsze chętnie spróbował czegos innego, ostatnio studiowałem nawet Oly m1 II, (przy okazji przyglądnięcia się M5), który ma bardzo ciekawe parametry, a z testów na wysokich ISO typu 6400 raczej nie widać różnicy z np 80D.
Tylko, gdybym nawet kupił coś innego, to nie będę "Wizjonerem Olympusa" jak ten Anglik i nie będę się musiał ukrywać i nosic Canona pod płaszczem. A jemu trudno by było ukryć, że robi zdjęcia Sonym a wtedy co to za wizjoner Olympusa co na stronie ma zdjęcia z Sony.A że chyba zarabia coś na tych zdjęciach, to raczej nie chodzi o to, jak pisze, że nie stać go na dwa systemy, tylko, że nie może być ambasadorem obu, więc musi niestety wziąć rozwód. A jak juz rozwód to można zrobić trochę hałasu.