Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: ostrość Canona L 85 1,2 ?

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: ostrość Canona L 85 1,2 ?

Cytat Zamieszczone przez lena Zobacz posta
    Witajcie,
    Mam pytanie co do wątpliwej ostrości mojego obiektywu. Wydawać by się mogło to wręcz nie prawdopodobne ale na moje oko jest nie ostry, na tyle ile być powinien.
    Czy ktoś mógłby to skonfrontować ze swoją Lką.
    krzak|f 8,0|1/160|ISO 100
    dziecko| f 1,8|1/100|ISO 400
    wiwiórka|f 2,0|1/160|ISO 1000
    dziecko2|f 2,0|1/125|ISO 640

Czy się mylę?
    Pomocy!
    Podpinając ten obiektyw pod 70D to tak jakbyś miała podpięty 136mm (85mm razy mnożnik 1,6 APS-C) prawie kilogramowy kloc. Tego się nie da utrzymać na normalnych czasach typu 1/125, ręka lata jak ****a na dożynkach. Ustaw w aparacie limit na 1/250, ISO na AUTO i zobacz co Ci wychodzi. Jeszcze źle? Dawaj na 1/500. Chcesz używać cały czas ISO 100? Rób zdjęcia ze statywu.

70D miał "od dziecka" problemy z ostrzeniem poprzez wizjer optyczny, to jest mój ulubiony link który trzymam cały czas w zakładkach https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-70d/12 Może pomóc użycie mikrokalibracji w aparacie ale to będzie działać tylko dla odległości dla której będzie przeprowadzana mikrokalibracja i przy zadanym oświetleniu czyli po prostu "na sztywno".

Jeżeli wszystkie Twoje pozostałe obiektywy ostrzą według Ciebie jak należy a tylko ten nie to wyślij go wraz z aparatem na Żytnią do autoryzowanego serwisu aby zgrali jedno z drugim:

Canon EF 85 mm f/1.2L II USM - Optyczne.pl

cube 10 września 2011, 20:05

Wady: musiałem wysłać do serwisu razem z body na bezpłatną mikrokalibrację, po 5 dniach wrócił i teraz ostrzy idealnie w punkt.
    Po takim serwisowym zgraniu jednego z drugim obiektyw powinien działać prawidłowo ale tylko z tym aparatem który został wraz z nim wysłany. Pisałaś że masz jeszcze jakiś pełnoklatkowy model aparatu oprócz tego 70D więc się zastanów z którym modelem chciałabyś najczęściej używać tego obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 19-01-2017 o 03:07

Uprawnienia umieszczania postów