BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
jest lekki FF, choc i tak dziwnie sie to uklada - z prawej jakby ostrzejsze sa okolice 4/6mma z lewej 2mm.. kartka lezala prosto wiec.. moze jednak jest LF/RF ;-)??
troche o tej dolegliwosci znajdziesz TU - http://canon-board.info/showthread.p...ht=front+focus .. zobaczysz, ze nie jest ona tak rzadka jak by sie moglo wydawac :-? .. pozostaje chyba albo sie przyzwyczaic albo oddac do kalibracji :-( ..
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 28-04-2006 o 00:32
Proponuję pomiar ułożenia aparatu względem kartki suwmiarką z dokładnością do 0.1 mmLudzie, litości
![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Nie martwią mnie nieostre kawałki kartki tylko bazie. Porobię jeszcze trochę "normalnych" fotek, może coś się uda ustalić, najchętniej po prostu potwierdzić moją nieudolność :smile:
Masz lekki BF i przy zdjęciach makro to ma znaczenie.
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 28-04-2006 o 07:19
Przeciez na tych fotkach jest FF... rzedu okolo 3mm.Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Oczywiście - pomyliłem się. Co nie zmienia faktu, że ma to znaczenie przy makro.
Dzięki Panowie za pomoc! Po długim weekendzie wybiorę się na Żytnią, niech się chłopaki wypowiedzą/naprawią.
A spróbuj zrobić ten sam test nie poprzez AF a ręcznie ustaw ostrość i puść zdjecie tak zrobionej tablicy.
No to powiem Ci, że miałem dokładnie taki sam efekt (tylko w większym stopniu) ze swoim Tamronem. W serwisie niemieckim określono to jako "jako skrzywienie płaszczyzny optycznej obiektywu". Ogólnie efekt był taki, że prawa strona miała FF lewa BF . Środek był w miare OK. Obiektyw poszedł do wymiany.
Canon 50D + 24-105 + 70-200 + 430EX
Dysk sieciowy jako magazyn na zdjęcia - polecam