@jan pawlak
eee, jak sie samemu czegos nie znalazlo to nie szuka sie linku tylko właśnie opinii-"ten lepszy", "ten gorszy" " a ten do niczego"
i na podstawie takich danych podejmuje sie decyzje
a kupuje sie to na co pozwlala portfel![]()
@jan pawlak
eee, jak sie samemu czegos nie znalazlo to nie szuka sie linku tylko właśnie opinii-"ten lepszy", "ten gorszy" " a ten do niczego"
i na podstawie takich danych podejmuje sie decyzje
a kupuje sie to na co pozwlala portfel![]()
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Pewnie, że warto, choć stary zestaw też dawał radę. Dużo było już napisane o znaczeniu fizycznej wielkości matrycy, więc nie mam nic do dodania. Poza tym potrzebowałem dobrego standardowego zooma f2.8. C17-55 f2.8, to przyzwoite szkiełko, ale jakość wykonania nie spełniała moich oczekiwań - pełno kurzu pod soczewką, wysuwający się tubus, coraz większe luzy, przy dużej wilgotności parująca od wewnątrz soczewka. C24-70 f2.8 II, to już inna klasa.
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
"Jedynie czego przy zamianie brakuje do "pełni szczęścia" to stabilizacji w 24-70."
Fotografuję właściwie tylko ludzi, nawet przy statycznych portretach nigdy nie schodzę poniżej 1/60, to czas graniczny, którego staram się unikać. Tyle nawet przy 70mm utrzymam z ręki. Chodzą plotki, żę Canon planuje wypuścić wersję z IS. Dla moich potrzeb lepszy jest lżejszy bez IS. Chyba, że optyka znacząco się poprawi.
jp[/QUOTE]
Ostatnio edytowane przez rzep ; 18-01-2017 o 17:42
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
[/QUOTE]
Przy danym (zastanym) świetle masz jeszcze do dyspozycji przesłonę i czułość (ISO) tak by czas nie schodzić poniżej np. 1/100
Z danych pomiarowych (DxO) wynika że 24-70/2.8 L II jest bardzo ostre już od przesłony 2.8 (do około 11) w całym zakresie ogniskowych w środku obrazu a od 4.0 również w rogach.
https://www.dxomark.com/Lenses/Canon...surements__836
6D ma bardzo niskie szumy, (moim zdaniem) bez żadnych dodatkowych zabiegów można w pełni pracować do ISO 6400 i także wyżej przy dobrych programach "odszumiających"
https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d/15
Te dwie cechy w znaczny sposób ograniczają konieczność "posiadania" IS
jp
PS
To jest niby oczywiste, ale jednak warto wspomnieć, ja tez z tym czasami mam problem.
Trzeba baaardzo miękko traktować spust szczególne gdy nie ma stabilizacji.
Nawet warto stosować zwłokę
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-01-2017 o 23:08
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Zwłaszcza opinii od ludzi "którzy" : nie potrafią się posługiwać sprzętem, nigdy go w rękach nie mieli, nie wiadomo kim są i co mają na celu wrzucając do netu takie a nie inne informacje.
Na optycznych (w komentarzach) to nawet napisali że 1DxII jest "do niczego", chyba dwa razy nawet![]()
Dzięki ja akurat szkła mam inne 70-200 2.8 i 16-35 2.8 tylko 50d na 6d lub 5dII chcę zamienić i dylemat duży tematów tu było dużo ale jakoś tak nie umiałem wybrać. Dzisiaj zapadła decyzja że 6d. Pozdrawiam[/QUOTE]
Bardzo dobra decyzja
Dużo zadowolenia i fajnych zdjęć !
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Jednak nie da się zaprzeczyć, że gdyby FF miało taką samą cenę i wielkość i szybkość jak krop, to 95% nie zawracałoby sobie głowy kropem? A ci co jednak woleliby kropa, to głównie z powodu właśnie rozmiaru/wagi a raczej niewielka reszta z powodu większego obrazka w wizjerze i rzadko kto dla większej GO (np. makro).
Więc, skoro jednak sporo osób pozostaje z kropem, to przecież z powodu tych właśnie a nie innych plusów ujemnych, które wymienił jp.![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.