Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Zmiana obiektywu - pomocy

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Zmiana obiektywu - pomocy

@jan pawlak
    eee, jak sie samemu czegos nie znalazlo to nie szuka sie linku tylko właśnie opinii-"ten lepszy", "ten gorszy" " a ten do niczego"
    i na podstawie takich danych podejmuje sie decyzje
    a kupuje sie to na co pozwlala portfel
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

Jedynie czego przy zamianie brakuje do "pełni szczęścia" to stabilizacji w 24-70.
    Jednakże przy wyższym ISO 6D jest zdecydowanie lepsze od 50D co częściowo rekompensuję brak IS

jp
    przy każdym ISO jest zdecydowanie lepsze, wystarczy zrobić 30 sekundową ekspozycję na ISO 100 - różnica to dramat i widać to zawsze, nawet na "normalnych", a nie zrobionych z długa ekspozycją zdjęciach, tylko trzeba widzieć
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie Odp: Re: Odp: Zmiana obiektywu - pomocy

Cytat Zamieszczone przez tomcio.13 Zobacz posta
    Przepraszam za małe wtrącenie ale nie chcę zakładać osobnego tematu jest już parę. Pytanie do kolegi "rzep" czy warto było stoję przed takim wyborem.
    Pewnie, że warto, choć stary zestaw też dawał radę. Dużo było już napisane o znaczeniu fizycznej wielkości matrycy, więc nie mam nic do dodania. Poza tym potrzebowałem dobrego standardowego zooma f2.8. C17-55 f2.8, to przyzwoite szkiełko, ale jakość wykonania nie spełniała moich oczekiwań - pełno kurzu pod soczewką, wysuwający się tubus, coraz większe luzy, przy dużej wilgotności parująca od wewnątrz soczewka. C24-70 f2.8 II, to już inna klasa.
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

"Jedynie czego przy zamianie brakuje do "pełni szczęścia" to stabilizacji w 24-70."

Fotografuję właściwie tylko ludzi, nawet przy statycznych portretach nigdy nie schodzę poniżej 1/60, to czas graniczny, którego staram się unikać. Tyle nawet przy 70mm utrzymam z ręki. Chodzą plotki, żę Canon planuje wypuścić wersję z IS. Dla moich potrzeb lepszy jest lżejszy bez IS. Chyba, że optyka znacząco się poprawi.

jp[/QUOTE]
    Ostatnio edytowane przez rzep ; 18-01-2017 o 17:42
    C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez rzep Zobacz posta
    "Jedynie czego przy zamianie brakuje do "pełni szczęścia" to stabilizacji w 24-70."

Fotografuję właściwie tylko ludzi, nawet przy statycznych portretach nigdy nie schodzę poniżej 1/60, to czas graniczny, którego staram się unikać. Tyle nawet przy 70mm utrzymam z ręki. Chodzą plotki, żę Canon planuje wypuścić wersję z IS. Dla moich potrzeb lepszy jest lżejszy bez IS. Chyba, że optyka znacząco się poprawi.

jp
    [/QUOTE]

Przy danym (zastanym) świetle masz jeszcze do dyspozycji przesłonę i czułość (ISO) tak by czas nie schodzić poniżej np. 1/100

Z danych pomiarowych (DxO) wynika że 24-70/2.8 L II jest bardzo ostre już od przesłony 2.8 (do około 11) w całym zakresie ogniskowych w środku obrazu a od 4.0 również w rogach.
    https://www.dxomark.com/Lenses/Canon...surements__836

6D ma bardzo niskie szumy, (moim zdaniem) bez żadnych dodatkowych zabiegów można w pełni pracować do ISO 6400 i także wyżej przy dobrych programach "odszumiających"
    https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-6d/15

Te dwie cechy w znaczny sposób ograniczają konieczność "posiadania" IS

jp

PS
    To jest niby oczywiste, ale jednak warto wspomnieć, ja tez z tym czasami mam problem.
    Trzeba baaardzo miękko traktować spust szczególne gdy nie ma stabilizacji.
    Nawet warto stosować zwłokę
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-01-2017 o 23:08
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    @jan pawlak
    eee, jak sie samemu czegos nie znalazlo to nie szuka sie linku tylko właśnie opinii-"ten lepszy", "ten gorszy" " a ten do niczego"
    i na podstawie takich danych podejmuje sie decyzje
    a kupuje sie to na co pozwlala portfel
    Zwłaszcza opinii od ludzi "którzy" : nie potrafią się posługiwać sprzętem, nigdy go w rękach nie mieli, nie wiadomo kim są i co mają na celu wrzucając do netu takie a nie inne informacje.
    Na optycznych (w komentarzach) to nawet napisali że 1DxII jest "do niczego", chyba dwa razy nawet

Bywalec
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie Re: Odp: Zmiana obiektywu - pomocy

Cytat Zamieszczone przez rzep Zobacz posta

jp
    [/QUOTE]

Dzięki ja akurat szkła mam inne 70-200 2.8 i 16-35 2.8 tylko 50d na 6d lub 5dII chcę zamienić i dylemat duży tematów tu było dużo ale jakoś tak nie umiałem wybrać. Dzisiaj zapadła decyzja że 6d. Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Re: Odp: Zmiana obiektywu - pomocy

Dzięki ja akurat szkła mam inne 70-200 2.8 i 16-35 2.8 tylko 50d na 6d lub 5dII chcę zamienić i dylemat duży tematów tu było dużo ale jakoś tak nie umiałem wybrać. Dzisiaj zapadła decyzja że 6d. Pozdrawiam[/QUOTE]

Bardzo dobra decyzja
    Dużo zadowolenia i fajnych zdjęć !

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Ujemne to :
    - większe waga i rozmiary body i obiektywów
    - większe pliki (bufor, czas zapisu,..., serie)
    - większa cena

jp
    Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Te ujemne to IMO bardzo naciągane, "na siłę" pod uzasadnienie własnych przekonań.
    Jednak nie da się zaprzeczyć, że gdyby FF miało taką samą cenę i wielkość i szybkość jak krop, to 95% nie zawracałoby sobie głowy kropem? A ci co jednak woleliby kropa, to głównie z powodu właśnie rozmiaru/wagi a raczej niewielka reszta z powodu większego obrazka w wizjerze i rzadko kto dla większej GO (np. makro).

Więc, skoro jednak sporo osób pozostaje z kropem, to przecież z powodu tych właśnie a nie innych plusów ujemnych, które wymienił jp.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów