Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Dylematów ciąg dalszy

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound
    No dobra a ile mozna zgarnac za weselicho?? Bo jak sie okaze ,ze niezla kaska to moze nie oplaca mi sie grac powiedzcie mi czy z 350D i powiedzmy tymi szklami moge sie porywac na wesele?? Pomijajac fakt czasu jaki bede potrzebowac na opanowanie techniki odpowiedniej do waznosci wydarzenia. Co do umiejscowienia tematu to moderatorzy spoko ludzie wiec najwyzej przeniosa;-)
    Witam ,Kolegę
    Tak jak koledzy napisali reportaż ślubny to cholernie trudna rzecz. Mamy tutaj i typową reporterkę - jeśli chcesz uchwycić emocję, a także portret i to pewnie gdzieś w plenerze - domniemywam, że studia na razie nie masz . Portret sam w sobie jest trudny, w plenerze to się potęguje - nie masz tak dużej kontroli nad światłem jak w studiu.

Kościół trudna sprawa - kurs musi być, inaczej klecha prawdopodobnie będzie robił problemy, szczególnie teraz, gdy co drugi w rodzinie to fotograf z wypasionym kompaktem. Kościoły w Polsce na ogół są ciemne więc kolejna trudność - ksiądz może zakazać błyskania fleszem. Trzeba próbować robić w zastanym (tamron 28-75 ok).

Musisz umieć przekonać Młodych do pewnych swoich pomysłów, aby uniknąć sztampy, zrobić fotki dobre technicznie - tzn. np odradzić plener w dniu ślubu, najlepiej wybrać termin po uroczystości, para jest wtedy rozluźniona, można zaplanować porę dnia i zobaczyć pogodę, Ty się nie denerwujesz, nie masz presji czasu.

Podsumowując pozazdroszczę odwagi, podziwiam, trzymam kciuki. Pstrykaj dużo, dużo czytaj, wyciągaj wnioski. Dawaj pod ocenę innym swoje prace. Nie podchodź biznesowo przynajmniej na początku.

Im dalej w las tym ciemnej, wiem po sobie Nie umiem fotografować, ale pociesza mnie jedno: jak patrze na rezultaty z zeszłych miesięcy to uważam, że się rozwijam
    350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiul
    Podsumowując pozazdroszczę odwagi, podziwiam, trzymam kciuki.
    hehe robaczki macie problem z czytaniem ze zrozumieniem:wink: to sa czysto teoretyczne przemyslenia. Raczej nie do zrealizowania gdyz jak juz pisalem pracuje w weekendy;-) no ale dzieki za zyczliwosc. Niestety stoje przed wyborem czy sprzedac gramofony ktore mi stoja i zadko juz na nich gram a kosztuja sobie dosc i wtedy kupic aparat czy moze powoli dozbierac kase. Nie moge niestety wziasc kredytu bo jeszcze splacam studio (nie foto ) a lustrzanka kusi...za duzo mam hobby a za malo kasy...coz poczac, taka rzeczywistosc nasza:-x pozdrawiam. Wciaz nie wiem, czy jest sens kupowac uzywany sprzet??
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jesli na nich nie grasz to po co maja stac i sie kurzyc :smile: ??

uzywane - owszem, od ludzi co do ktorych masz pewnosc, ze umiejetnie obchodzili sie ze sprzetem.. moze tez nie od zawodowych fotografów bo tam z kolei sprzet moze byc juz po porostu wysłuzony do maksimum ;-) .. wchodzac w uzywki ryzykujesz w ktorkim czasie wymiane elementów ktore sie zuzywaja (np migawka - kilka stowek ).. ale mozesz znalezc tez "okazje" gdy ktos pozbywa sie sprzetu np. z przyczyn losowych i tu warto sie zastanowic :-) .. slowem - wszystko zalezy od konkretnej okazji.. mozesz zawsze wrzucic na forum linka z aukcja i zapytac sie czy warto itp. :-)

nowe - placisz wiecej ale masz spokojny sen, przynajmniej przez rok (lub dwa np. w www.agito.pl )

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 28-04-2006 o 08:04

Bywalec Awatar leiho
    Miasto
    w-wa

Domyślnie

moze po prostu poczekaj i pomysl chwile... czas leczy rany, tak to leciało? )
    ja robie zdjecia dla przyjemnosci, zreszta jestem bardzo krytyczny wobec siebie i na razie na zarobkowanie sie pchał nie bede dłuuuuugo pytanie: "ile czasu bede potrzebował na opanowanie jakiejs tam techniki" jest bez sensu , to tak samo jak pytanie: ile czasu musze sie uczyc hiszpanskiego? moze 1 miesiac, moze 10 lat, zeby czuc się z tym dobrze Mi wystarczylo kilka miesiecy do "płynnosci", z fotografią jest znacznie trudniej

pozdrawiam, trzymam kciuki za wytrwałosc!
    H.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Teraz dochodze do wnioskow ze widzicie to co chcecie widziec z tym zarobkowaniem nie bylo tematu:-x
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

(...)Wiadomo ,ze nie ma mowy o foceniu na jakis weselach etc bo w weekendy jestem uwiazany praca (jestem dj'em), ale moze znacie jakies sposoby na zarobienie paru groszy??(...)
    Możesz popytać w sieci McDonald's, poprzeglądać oferty w prasie, sieci. I rozpuszczaj wici gdzie się da

Teraz dochodze do wnioskow ze widzicie to co chcecie widziec z tym zarobkowaniem nie bylo tematu:-x

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Dziwną kwestię podnosisz - co zrobić, żeby się sprzęt zwrócił? A kto powiedział, że sprzęt musi się zwrócić. Jeśli jesteś amatorem, to sprzęt finansowo nie tylko się nie zwróci ale będzie ciągle i bez końca generował nowe koszty. Zwrot bardziej trzeba wtedy pojmować w kategoriach - przyjemności z fotografowania, satysfakcji z uczenia się i robienia postępów w foceniu itd.
    Podejście zakładające, że kupię sobie sprzęt, ale muszę cokolwiek zrobić, żeby się zwrócił, jest z gruntu bezsensowne. Idąc tym torem rozumowania, to kupując auto muszę myśleć o zrobieniu licencji rajdowej, wygraniu kilku rajdów aż się nakłady zwrócą. Chyba nie tędy droga. Inwestowanie we własne hobby to w znakomitej większości przypadków inwestycja z zerową stopą zwrotu i z lawinowo rosnącymi kosztami w przyszłości.
    Ale faktem jest, że ostatnio widać taki niepokojący trend w/g którego każdy posiadacz aparatu cyfrowego może zostać "zawodowcem". Efekt tego trendu jest taki, że mamy zalew fotograficznego badziewia produkowanego przez pseudo-zawodowców, zepsuty rynek usług fotograficznych, dumpowanie cen i totalny szajs... Ale to takie moje luźne dywagacje :-)
    IMO musisz przełknąć gorycz wydanych pieniędzy i zacząć czerpać korzyści niematerialne z tak wspaniałej czynności jaką jest fotografowanie.
    Oczywiście to wszystko moje czysto subiektywne odczucia :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak tak, zapytalem tylko o ewentualne mozliwosci a nie zamiarem kupowania sprzetu. Nie widze nic zlego w tym jesli dzieki pasji mozna zarobic pare zlotych. Mam akwarium, czasem sprzedam odchowane rybki, interesuje sie muzyka , czepie z tego niezla kase wiec ,logiczne jest ze chcialem wybadac rynki fotograficzne. O poziom sie nie boj, nie porywam sie z motyka na slonce, jestem raczej perfekcjonista i przejawia sie u mnie druga strona medalu, wktorej raczej przejawia sie brak wiary w siebie i swoje umiejetnosci.
    Raff co do McDonalda to nie usmiecha mi sie robic za 5pln za godzine

BTW co oznacz w nazwie zestawu 350D Rebel XT??
    http://www.allegro.pl/item101024101_...tyw_18_55.html warto brac??
    Ostatnio edytowane przez liquidsound ; 28-04-2006 o 16:53

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Tak tak, zapytalem tylko o ewentualne mozliwosci a nie zamiarem kupowania sprzetu. Nie widze nic zlego w tym jesli dzieki pasji mozna zarobic pare zlotych. Mam akwarium, czasem sprzedam odchowane rybki, interesuje sie muzyka , czepie z tego niezla kase wiec ,logiczne jest ze chcialem wybadac rynki fotograficzne.
    Hmm...czyli czego byś się nie tknął, to chcesz to przerobić zaraz na kasę :-) Spoko i tak też można. Każdy ma inne do tego podejście - ja naprzykład z fotografii nie żyję, bo nie muszę i foto-chałturki traktuję czysto rozrywkowo (oczywiście nie robię ich na odp... się, ale nie czuję tzw. "ciśnienia"). Wiem, że koszty jakie ponoszę na moje hobby nigdy mi się tak naprawdę nie zwrócą. Ale jakoś nie jest mi z tego powodu specjalnie przykro :-) Jasne jest, że każdy woli mieć więcej kasy niż mniej, ale nie koniecznie musi to być za wszelką cenę.

Rebel XT, to 350D na rynek amerykański.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Bundy, tylko nie zrozum mnie zle. Nie jestem typem kombinatora co by wlasna matke na allegro sprzedal byle by na czyms zrobic kaske, ale jesli jestem niezly w tym co robie to czemu nie czerpac z tego korzysci majtkowych jesli jest taka szansa?? Moze kiedys bede na tyle dobry w foceniu ze kto wie...sytuacja w kraju jest nieprzewidywalna jak czas trwania nowej koalicji, a zatem nie wiadomo co bede kiedys w zyciu robil. Co z tego ze skoncze studia jak pracy moze nie byc, moze umiejetnosc focenia sie przydac nie wiadomo kiedy, a moze otworze sklep zoologiczny jakos do tej pory mialem szczescie ze pieniadze sie same do mnie garnely. Jesli chodzi o chalturki to jestem jednym z niewielu dj'i ktory zrezygnowal z naprawde niezlego grania bo byla to dla mnie chaltura. Co z tego ze za impreze mialem tyle szmalu ze glowa mala. Liczy sie dla mnie radosc z tego co robie, a wiadomo ,ze grajac cala noc trzeba sobie poweidziec odpowiednia stawke. Pozdrawiam

BTW czyli nie warto brac tej wersji??

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów