Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Dylematów ciąg dalszy

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Dylematów ciąg dalszy

No i nowy temat. Chyba postanowilem sie szarpnac na 350D, sprzedac analogowe body. Niestety to bedzie sie wiazac z wydatkiem rzedu 2,5kpln za body, 300pln za grip, obiektywy ten tamron za 1,2kpln, sigma 70-300 Apo za 0,9 Kpln to daje lacznie 5kpln czy jest jakis sposob na czesciowe odrobienie tej kasy w jakiejs postaci?? Jak to wyglada?? Wiadomo ,ze nie ma mowy o foceniu na jakis weselach etc bo w weekendy jestem uwiazany praca (jestem dj'em), ale moze znacie jakies sposoby na zarobienie paru groszy?? Jak ma sie sprawa ze strata wartosci, wiadomo ze poleci glownie body w zwiazku z udoskonalaniem technologi a reszta duzo mniej. Powiedzcie mi jeszcze czy takie body "starczy mi na lata"?? No i jak z tym chodzic po ulicach?? Z bronia ostra czy wystarczy siekiera?? ;-) Jak ksztaltuja sie ceny za ten sprzet uzywany?? Nie mam raczej cisnienia na nowe rzeczy, lecz jak ma sie sprawa z awaryjnoscia body??
    Ostatnio edytowane przez liquidsound ; 27-04-2006 o 21:31
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Wydaje mi się że temat jest dobry do działu Hydepark...

Uzależniony

Domyślnie

Zarabiac fotkami w pl nie fotografujac slubow? IMHO bardzo watpliwa rzecz i pozostajaca gdzies miedzy cholernym szczesciem a pleckami.

Kupujesz do focenia, nie mysl o inwestycji bo to zadna inwestycja, body poleci i to napewno szkla juz w momencie kupna poleca o 30% jak bedziesz chcial odsprzedac. Body starczy ci na lata nikt nie kaze leciec rok w rok po nowe body bo ma wiekszy ekranik, nawet 300d kupiony dzis wiekszosci starczylby na kolejne piec lat imho. Oczywiscie chodzenie po polskich ulicach moze skonczyc sie zmiana wlasciciela ... ryzyko wpisane w nasz kraj. Starocie ... patrz allegro.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

No dobra a ile mozna zgarnac za weselicho?? Bo jak sie okaze ,ze niezla kaska to moze nie oplaca mi sie grac powiedzcie mi czy z 350D i powiedzmy tymi szklami moge sie porywac na wesele?? Pomijajac fakt czasu jaki bede potrzebowac na opanowanie techniki odpowiedniej do waznosci wydarzenia. Co do umiejscowienia tematu to moderatorzy spoko ludzie wiec najwyzej przeniosa;-)
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound
    No dobra a ile mozna zgarnac za weselicho?? Bo jak sie okaze ,ze niezla kaska to moze nie oplaca mi sie grac powiedzcie mi czy z 350D i powiedzmy tymi szklami moge sie porywac na wesele?? Pomijajac fakt czasu jaki bede potrzebowac na opanowanie techniki odpowiedniej do waznosci wydarzenia. Co do umiejscowienia tematu to moderatorzy spoko ludzie wiec najwyzej przeniosa;-)
    Witam ,Kolegę
    Tak jak koledzy napisali reportaż ślubny to cholernie trudna rzecz. Mamy tutaj i typową reporterkę - jeśli chcesz uchwycić emocję, a także portret i to pewnie gdzieś w plenerze - domniemywam, że studia na razie nie masz . Portret sam w sobie jest trudny, w plenerze to się potęguje - nie masz tak dużej kontroli nad światłem jak w studiu.

Kościół trudna sprawa - kurs musi być, inaczej klecha prawdopodobnie będzie robił problemy, szczególnie teraz, gdy co drugi w rodzinie to fotograf z wypasionym kompaktem. Kościoły w Polsce na ogół są ciemne więc kolejna trudność - ksiądz może zakazać błyskania fleszem. Trzeba próbować robić w zastanym (tamron 28-75 ok).

Musisz umieć przekonać Młodych do pewnych swoich pomysłów, aby uniknąć sztampy, zrobić fotki dobre technicznie - tzn. np odradzić plener w dniu ślubu, najlepiej wybrać termin po uroczystości, para jest wtedy rozluźniona, można zaplanować porę dnia i zobaczyć pogodę, Ty się nie denerwujesz, nie masz presji czasu.

Podsumowując pozazdroszczę odwagi, podziwiam, trzymam kciuki. Pstrykaj dużo, dużo czytaj, wyciągaj wnioski. Dawaj pod ocenę innym swoje prace. Nie podchodź biznesowo przynajmniej na początku.

Im dalej w las tym ciemnej, wiem po sobie Nie umiem fotografować, ale pociesza mnie jedno: jak patrze na rezultaty z zeszłych miesięcy to uważam, że się rozwijam
    350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiul
    Podsumowując pozazdroszczę odwagi, podziwiam, trzymam kciuki.
    hehe robaczki macie problem z czytaniem ze zrozumieniem:wink: to sa czysto teoretyczne przemyslenia. Raczej nie do zrealizowania gdyz jak juz pisalem pracuje w weekendy;-) no ale dzieki za zyczliwosc. Niestety stoje przed wyborem czy sprzedac gramofony ktore mi stoja i zadko juz na nich gram a kosztuja sobie dosc i wtedy kupic aparat czy moze powoli dozbierac kase. Nie moge niestety wziasc kredytu bo jeszcze splacam studio (nie foto ) a lustrzanka kusi...za duzo mam hobby a za malo kasy...coz poczac, taka rzeczywistosc nasza:-x pozdrawiam. Wciaz nie wiem, czy jest sens kupowac uzywany sprzet??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

jesli na nich nie grasz to po co maja stac i sie kurzyc :smile: ??

uzywane - owszem, od ludzi co do ktorych masz pewnosc, ze umiejetnie obchodzili sie ze sprzetem.. moze tez nie od zawodowych fotografów bo tam z kolei sprzet moze byc juz po porostu wysłuzony do maksimum ;-) .. wchodzac w uzywki ryzykujesz w ktorkim czasie wymiane elementów ktore sie zuzywaja (np migawka - kilka stowek ).. ale mozesz znalezc tez "okazje" gdy ktos pozbywa sie sprzetu np. z przyczyn losowych i tu warto sie zastanowic :-) .. slowem - wszystko zalezy od konkretnej okazji.. mozesz zawsze wrzucic na forum linka z aukcja i zapytac sie czy warto itp. :-)

nowe - placisz wiecej ale masz spokojny sen, przynajmniej przez rok (lub dwa np. w www.agito.pl )

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 28-04-2006 o 08:04

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

IMO zdjęcia robi fotograf nie aparat ;-) Na wesele możesz pokusić się Tamronem 28-75 F/2,8 - ostry i jasny, no i przydałaby Ci się lampa

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Lampa 480 wystarczy?? Nie pamietam dokladnie modelu. Mam to dobra pozycje ze kolega ma wideo filmowanie slubow i kwestia wspolpracy jest otwarta. Aczkolwiek nie wiem jak to finansowo wychodzi.

Z innej beczki. Widze ze to forum jest jedynym normalnym forum jakiejs branzy w ktorych nowych uzytkownikow (poczatkujacych adeptow) nie traktuje sie jak "idz synek pobaw sie lepiej kompaktem a nie plataj sie pod nogami nas zawodowcow" pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

szczerze.. to zalezy na ile czujesz sie pewny w tym co robisz.. musisz tez patrzec z innej strony - sluby to z reguly dla pewnych osob wazne wydarzenia, ktore (zwykle) maja miejsce raz w zyciu.. kasa kasą ale czy uwazasz ze dasz rade zrobic dobre zdjecia z ktorych Ci ludzie beda zadowoleni?? tak jak mowie - to jednorazowe wydarzenia wiec i odpowiedzialnosc fotografa jest duza.. wiem ile sprzet kosztuje ale chyba chodzi o przyjemnosc samej fotografii a nie o przeliczanie wszystkiego czy aby mi sie zwroci ..

ps. zeby nie bylo - sam jestem amatorem, nie fotografuje zawodowo (no, pare zdjec poszło w swiat w folderach, itp ale gratis a nie w celach zarobkowych).. chdzi mi tylko o to czy nie starasz sie "wychodzic przed orkiestre".. moze najpierw kup ten aparat i pocwicz :-) ??

ps 2. sam za rok biore slub i czytajac forum zaczynam sie bac czy aby fotograf na ktorego trafie bedzie aby fotografem z zawodu czy po prostu amatorem z lustrzanka ;-) .. bo jakos zalezy mi na tej pierwszej opcji ;-)

ps 3. jesli wytrwasz w postanowieniu i unznasz ze dasz rade, to oprocz techniki i wielu, wielu cwiczen, zapisz sie na specjalny kurs bez ktorego zaden proboszcz nie pozwoli Ci focic slubu.. organizowane sa bodaj w diecezjach, dwa razy w roku.. to tez troche teorii na poczatek..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 27-04-2006 o 23:42

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów