Jak było do przewidzenia, guzik się dowiedziałem zadając powyższe pytanie. Aby się czegoś dowiedzieć specjalnie się zarejestrowałem na forum Nikona, gdzie jeden z użytkowników opisywał Meike MK 320. I od niego wiem, że nie ma problemu z trwałym wyłączaniem lampy. Czyli mam kolejną felerną sztukę, więc próbuję rozwiązać ten problem u żółtego brata.
Mimo tej zasadniczej wady lampa jest uroczym maleństwemDużo mniejsza od dłoni, lekka i dość płaska po złożeniu, z podnoszoną i obracalną głowicą, z pracą bezprzewodową w trybach Master i Slave, z wbudowanymi ładowarką oraz diodami LED- jest naprawdę interesującym sprzętem.
Ekspozycja zarówno w świetle bezpośrednim, jak i w odbitym, jest bardzo dobra i powtarzalna. Lampa kryje kąt widzenia obiektywu 35 mm dla FF, czyli 22 mm dla APS-C, i pokrycie kadru przy tej ogniskowej jest znakomite. Dla szerszych kątów obiektywu jest dodany dyfuzor, który świetnie się sprawdza i bardzo łatwo montuje i demontuje. Deklarowana liczba przewodnia 32 nie ma, niestety, pokrycia w faktach, przynajmniej w moim egzemparzu. W świetle bezpośrednim, w trybie M, osiąga się najwyżej liczbę przewodnią 20, co porównywałem ze starą lampą T-20 Olympusa. Natomiast w świetle odbitym, przy porównaniu do lamp Olympusa T-32 oraz Yongnuo YN600EX-RT jest niespodzianka: Meike jest zaledwie o 2/3 EV słabsza, czyli tak jakby miała LP=27. Czegoś sam tu nie rozumiem, tym bardziej, że kolega od Nikona sprawdzał swoją lampę i wyszła mu liczba przewodnia 32 ;-) Podobny problem mam z YN-600EX-RT, która notorycznie niedoświetla i trzeba jej dawać z marszu dodatnią korektę ca 1 EV.
Lampa może pracować bezprzewodowo jako Master obsługując 3 grupy lamp, lub Slave, w trybie M lub ETTL. Używam jako sterownika lampy Canon Speedlite 90EX (dołączanej do zestawu EOS M2), bo, niestety moja następna lampa YN-600EX-RT nie działa jako Master na drodze optycznej.
Ładowanie do pełnej mocy na świeżych akumulatorach 4 s, później ok. 5 s. Wygodna wymiana baterii. Wbudowana ładowarka USB. Wbudowane diody LED umożliwiają np. wykonanie zdjęcia z odległości ok. 30 cm przy parametrach 1/60s f/5,6, ISO 400.