[QUOTE=luso;I teraz sedno sprawy, czyli moje pytanie. Czy na podstawie powyższych wyników mogę sądzić, że aparat jest uszkodzony? Czy może biorąc pod uwagę to, że AF po wprowadzeniu odpowiednich nastaw działa dobrze wykluczyć awarię puszki a między bajki wsadzić opowieści o systemowych obiektywach niewymagających mikroregulacji? [/QUOTE]
Na podstawie wyników moim zdaniem nie dowiesz się na 100 % gdzie jest problem.
Możesz pokazać miejsce, gdzie autor napisał, że systemowe szkła prawie zawsze nie wymagają mikrokalibracji itd.
Nie napisałeś w jakich warunkach przeprowadzałeś test.
Z moich doświadczeń wynika, że przy świetle żarowym wyniki są inne niż przy dziennym. Również odległość z jakiej wykonujesz testy ma znaczenie.
Moje szkła i sytuacja na 7D MkII i 60 D
C 400 5.6 mikro +6 na 60 D nie trafia
C 300 f/4 IS ... 0 na na 7D ... z 60D trafia w punkt z małej odległości (5 m)
C 100 2.8 L na 60 D trafia w punkt, na 7D +5
C 30 f/2 kalibrowany do puszki 60D. W serwisie nie pozwoliłem ruszać puszki. Po powrocie z serwisu 35 f/2 trafia i uwielbiam ten obiektyw. Trafił się ostry od pełnej dziury :-)
C 60 makro na 60D BF na 7D +6
Chwilowo w użyciu C 24 IS II na 60 D porażka na 7D trafia w punkt na 0
Po kilkuletnich doświadczeniach z Canonem i na chwilę pożyczonym Nikonem mam swoje osobiste zdanie, które brzmi tak ... Jak chcesz mieć trafiający autofocus, dużą rozpiętość tonalną to kup Nikona. Ale jak chcesz mieć ładne zdjęcia męcz się z Canonem :-) Nikon 500 na 10 strzałów pudłuje 1 raz. Canon na dziesięć strzałów idealnie trafia mniej więcej na 60 %. Ale jak trafi to jest piknie :-) Dlatego używam Canona.
Aby jeszcze bardziej Ci zamieszać powiem, że C 300 f/4 IS trzy lata temu nie trafiał na 60D ... wyraźny FF a teraz trafia co wskazuje na zużywanie się pewnych elementów mających wpływ na pracę AF.
I żeby jeszcze bardziej zamieszać powiem, że wszystkie te wyniki w odniesieniu do 400, 300 można sobie wsadzić ... po podpięciu TC 1.4 :-). 400 + TC 1.4 III nagle nie potrzebuje + 6
a 300 f/4 IS + TC 1.4 III trafia na 60 D.
Przestałem testować :-)
Pozdrawiam