Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Czyszczenie

Coś już napisał Awatar ULTIMA PRIME
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst
    skroplonym gazie?
    chcesz mi powiedziec ze masz sprezarke ktora skrapla powietrze? toż to istne mini-ASU (air separation unit)
    a tak powaznie to o czym skroplonym mowisz - moze masz na mysli pare wodna (dew point jest wazny jesli chodzi o sprezarki)
    albo jest to sprezarka olejowa i sobie chcesz cos przesmażyć na matrycy
    He he he

Bardzo mnie to cieszy że jesteś takim znawcą działania "sprężonego powietrza"

Wiec, proponuję taki mały eksperyment:

Proszę, spróbuj sobie wyczyścić matrycę "sprężonym powietrzem", aby było ci bardziej wygodnie nie zapomnij przechylić pojemnika ( najlepiej ustaw go do góry dnem ) i dmuchnij - tylko mocno ( dla lepszego efektu )

Nie rób żadnych testów na "sucho"!!! ( szkoda czasu ), odrazu zabierz się za czyszczenie matrycy.

Po tym małym, aczkolwiek pouczającym eksperymęcie - napisz jak ci poszło, i nie zapomnij zapytać jak usunąć tą "skroploną plamę" z matrycy.

Pozdrowienia dla wszystkich ignorantów i tych "co wiedzą lepiej"

Bywalec

Domyślnie

Bo tzw. "sprężone powietrze" to nie jest żadne sprężone powietrze tylko gaz taki jak do zapalniczek (chyba butan). I po nim zostają zacieki, biały nalot i inne syfy a powierzchnia "przedmuchana" tym badziewiem potrafi się zrobić lepka. Po tym jak sobie zapaskudziłem klawiaturę więcej nie użyję tego świństwa
    --

pozdrawiam,
    Rafał

Domyślnie

wiedzialem ze jak napisze to sie beda czepiac
    spręzone powietrze uzyskasz ze sprężarki (tadaaa!!!)
    nie wiem czy dobrze wnioskuje ale Rafał chyba pisze cos o pojemnikach (spray) w których rzekomo ma sie znajdować sprężone powietrze? powodzenia sprzedawcom tego produktu

tak naprawde idelnym medium do tego typu rzeczy byłby sprężony azot o czystości min 2.8 - czysty suchy bez cząstek stałych
    właśnie takim gazem przedmuchuje sobie od czasu do czasu komputer i swietnie sie sprawdza

Ultra Prime >> nie chodzi o to kto co wie lepiej - tylko kto jaka wiedza moze sie podzielic; nie bedziesz chcial skorzystac - twoja sprawa
    tak sie sklada ze pracuje firmie 'gazowej' (powietrzne i nie tylko) wiec cosik na ten temat wiem
    zauważ że nie wymądrzam sie na temat robienia zdjec bo zdjec robic nie umiem
    reszte sobie przemysl
    Ostatnio edytowane przez pst ; 30-04-2006 o 20:53
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Miasto
    Podhale

Domyślnie

Ultra Prime >> nie chodzi o to kto co wie lepiej - tylko kto jaka wiedza moze sie podzielic; nie bedziesz chcial skorzystac - twoja sprawa...reszte sobie przemysl
    Cytat Zamieszczone przez ULTIMA PRIME
    POD ŻADNYM POZOREM, NIE UŻYWAJCIE SPRĘŻONEGO POWIETRZA DO CZYSZCZENIA MATRYCY!!!
    Czy ty jesteś pewien swoich wypowiedzi?

Na twoim miejscu nie pogrążał bym się bardziej.

Dwie kolejne sprawy:

1. Mój nick to ULTIMA a nie Ultra

2. Oczywiście że chodzi o "Sprężone powietrze" z puszki!!!
    Chyba nie sądziłeś że ktoś będzie czyścił matryce w aparacie - kompresorem

To nie ja, czy ktokolwiek inny z forumowiczów wymyślił nazwę "Sprężone powietrze" dla tego "gazu w puszce", ale taka nazwa funkcjonuje i do tej pory nie spotkałem osoby ( Ty "pst" jesteś wyjątkiem ), która nie wiedziała by co się kryje pod tą nazwą.

Jeśli nadal nie masz pojęcia o czym mówię to zerknij sobie Tutaj

Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

hehe ale fajne puszki - moze i jestem wyjatkiem ktory nie wie, jednak wszystkie spray'e musza miec tzw gaz napedowy w wielu przypadkach jest to ciekły (czy raczej skroplony) np. butan czy inna mieszanina nizszych weglowodorow
    sprezone powietrze to masz w butlach np do cwiczen na kursie nurkowania - im wiecej zuzywasz tym slabiej leci bo spada cisnienie sprezonego powietrza
    w tych sprayach to rozpręza sie gaz napedowy...
    proste
    a czyszczenie dobrym kompresorem z ktorego uzyskujesz czyste i suche powietrze to wcale nie taki zly pomysl (podobnie jak z azotem lub argonem jesli ktos ma dostep) tylko trzeba z glowa to robic

to co jest w linku ktory podales to nie jest sprezone powietrze - i tylko tyle stwierdzam

przepraszam za nicka - my bad
    Ostatnio edytowane przez pst ; 30-04-2006 o 23:59
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Początki nałogu Awatar SimOn!
    Miasto
    3Miasto

Domyślnie

ja nawet wiem od czego pozostaje ten piekny zaciek na matrycy
    Ważną zaletą tego produktu jest bardzo duża siła wydmuchu gazu, jego niepalność oraz przyjemny cytrynowy zapach.
    podpis...

Miasto
    Podhale

to co jest w linku ktory podales to nie jest sprezone powietrze - i tylko tyle stwierdzam
    Cytat Zamieszczone przez ULTIMA PRIME
    To nie ja, czy ktokolwiek inny z forumowiczów wymyślił nazwę "Sprężone powietrze" dla tego "gazu w puszce", ale taka nazwa funkcjonuje i do tej pory nie spotkałem osoby ( Ty "pst" jesteś wyjątkiem ), która nie wiedziała by co się kryje pod tą nazwą.
    Ja już nie wiem jak mam z tobą rozmawiać, przecież w kilku poprzednich wypowiedziach jasno powiedziałem że nie jest to sprężone "powietrze" tylko "jakiś" gaz, co ja na to poradzę że producęci sprzedają to pod taką nazwą?

Więc jak zwał tak zwał, większość i tak wie o co chodzi.

Z doświadczenia wiem że zastosowanie tego "środka" do czyszczenia matrycy to zły pomysł, chciałem przestrzec innych przed popełnieniem błędu jaki ja zrobiłem, a to jak kto podejdzie do tego - to już jego indywidualna sprawa.

Coś już napisał Awatar michaelx

Domyślnie

Co do spirytusu to odradzam, swego czasu (gdy nabrałem juz wprawy w czyszczeniu sensora) zaopatrzyłem się w buteleczke spirytusu o którym mowa w pytaniu i zacząłem czyszczenie od filtra uv, jakiż było moje zdziwienie kiedy okazało sie ze zostają nieciekawe ślady wymagające polerowania ściereczką, na szczęście współpracę ze spirytusem zakończyłem na filtrze..
    Pozdrawiam..
    PS: w dalszym ciągu polecam płyn CHEMAX pomarańczowy lub płyn z zestawu do czyszczenia HAMA
    W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów