Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Czyszczenie

Coś już napisał

Domyślnie Czyszczenie

Witam, czy do wyczyszczenia matrycy i lustra można użyć małej ilości czystego spirytusu na ściereczce z mikrofibry?? Czy lepiej użyć do tego celu specjalnego płynu??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

o matrycy tu jest chyba wszystko - http://www.canon-board.info/showpost...16&postcount=3 :-)

co do lustra - zerknij tu - http://canon-board.info/showthread.php?t=10373

a w przyszlosci po wiecej informacji bhjlepiej tu - http://canon-board.info/search.php (to nie przytyk ale znajdziesz tam wiele wiecej rzeczy ktore moga Cie zainteresowac) :smile:

pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

W tym artykule jest napisane "Jeszcze lepsze efekty może dać etanol (90%) a szczególnie etanol absolut (99.5%) ponieważ jest czystszy chemicznie i zdecydowanie szybciej odparowywuje więc nie zostawia śladów na matrycy." Wychodzi na to, że można użyć do czyszczenia matrycy czystego spirytusu rektyfikowanego no bo to przecież etanol, jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

keżorka
    Guest

Domyślnie

czesc! podobno mozna `przedmuchac` sprezonym powietrzem tam to wszystko w środku ;-) i lepiej nie dmuchac zeby nie zaparowac :-)

Bywalec Awatar GrzegorzS
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez keżorka
    czesc! podobno mozna `przedmuchac` sprezonym powietrzem tam to wszystko w środku ;-) i lepiej nie dmuchac zeby nie zaparowac :-)
    Wkładając końcówkę ze sprężonym powietrzem w swoje lewe ucho...
    40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

spirytus wynika z tego - moze byc, ale lepiej sie jeszcze upewnij, pewnie zaraz sie nowe posty pojawia.. ja uwazam ze tak ale to moja subiektywna opinia..

Cytat Zamieszczone przez keżorka
    koledze zas polecam PRZECZYTANIE watków do korych linki sa powyzej.. jest tam cos o sprezonym powietrzu, chyba w czesci czego NIE ROBIC .. wlasnie te ten sposób mozesz zapaskudzic sobie "to tam wszystko w srodku" :wink:

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprężone powietrze z puchy... i trza bedzie syf z matrycy skrobaczką oddzierać:-)

Domyślnie

99,5 czy 99,6 to tzw odwodniony etanol - uzywa sie go w produkcji kosmetykow i farmacji
    mysle ze jest do zdobycia (byc moze rowniez cz.d.a. - czysty do analizy )
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Coś już napisał Awatar ULTIMA PRIME
    Miasto
    Podhale

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikczemnik
    Sprężone powietrze z puchy... i trza bedzie syf z matrycy skrobaczką oddzierać:-)
    Dokładnie!!! Ja sobie taki eksperyment zrobiłem z czyszczeniem matrycy sprężonym powietrzem, później nieźle się musiałem nakombinować by ją wyczyścić właśnie z syfu jaki pozostał po sprężonym powietrzu (a raczej gazie, który to jest tym "powietrzem")

Paprochy które były na matrycy przed "czyszczeniem" okazały się pikusiem w porównaniu z plamą jaka pozostała po skroplonym gazie.

POD ŻADNYM POZOREM, NIE UŻYWAJCIE SPRĘŻONEGO POWIETRZA DO CZYSZCZENIA MATRYCY!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ULTIMA PRIME
    Paprochy które były na matrycy przed "czyszczeniem" okazały się pikusiem w porównaniu z plamą jaka pozostała po skroplonym gazie.
    skroplonym gazie?
    chcesz mi powiedziec ze masz sprezarke ktora skrapla powietrze? toż to istne mini-ASU (air separation unit)
    a tak powaznie to o czym skroplonym mowisz - moze masz na mysli pare wodna (dew point jest wazny jesli chodzi o sprezarki)
    albo jest to sprezarka olejowa i sobie chcesz cos przesmażyć na matrycy
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów