Witam, czy do wyczyszczenia matrycy i lustra można użyć małej ilości czystego spirytusu na ściereczce z mikrofibry?? Czy lepiej użyć do tego celu specjalnego płynu??
Witam, czy do wyczyszczenia matrycy i lustra można użyć małej ilości czystego spirytusu na ściereczce z mikrofibry?? Czy lepiej użyć do tego celu specjalnego płynu??
o matrycy tu jest chyba wszystko - http://www.canon-board.info/showpost...16&postcount=3 :-)
co do lustra - zerknij tu - http://canon-board.info/showthread.php?t=10373
a w przyszlosci po wiecej informacji bhjlepiej tu - http://canon-board.info/search.php (to nie przytyk ale znajdziesz tam wiele wiecej rzeczy ktore moga Cie zainteresowac) :smile:
pozdrawiam
W tym artykule jest napisane "Jeszcze lepsze efekty może dać etanol (90%) a szczególnie etanol absolut (99.5%) ponieważ jest czystszy chemicznie i zdecydowanie szybciej odparowywuje więc nie zostawia śladów na matrycy." Wychodzi na to, że można użyć do czyszczenia matrycy czystego spirytusu rektyfikowanego no bo to przecież etanol, jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
czesc! podobno mozna `przedmuchac` sprezonym powietrzem tam to wszystko w środku ;-) i lepiej nie dmuchac zeby nie zaparowac :-)
Wkładając końcówkę ze sprężonym powietrzem w swoje lewe ucho...Zamieszczone przez keżorka
40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."
spirytus wynika z tego - moze byc, ale lepiej sie jeszcze upewnij, pewnie zaraz sie nowe posty pojawia.. ja uwazam ze tak ale to moja subiektywna opinia..
koledze zas polecam PRZECZYTANIE watków do korych linki sa powyzej.. jest tam cos o sprezonym powietrzu, chyba w czesci czego NIE ROBICZamieszczone przez keżorka
.. wlasnie te ten sposób mozesz zapaskudzic sobie "to tam wszystko w srodku" :wink:
![]()
Sprężone powietrze z puchy... i trza bedzie syf z matrycy skrobaczką oddzierać:-)
99,5 czy 99,6 to tzw odwodniony etanol - uzywa sie go w produkcji kosmetykow i farmacji
mysle ze jest do zdobycia (byc moze rowniez cz.d.a. - czysty do analizy)
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Dokładnie!!! Ja sobie taki eksperyment zrobiłem z czyszczeniem matrycy sprężonym powietrzem, później nieźle się musiałem nakombinować by ją wyczyścić właśnie z syfu jaki pozostał po sprężonym powietrzu (a raczej gazie, który to jest tym "powietrzem")Zamieszczone przez nikczemnik
Paprochy które były na matrycy przed "czyszczeniem" okazały się pikusiem w porównaniu z plamą jaka pozostała po skroplonym gazie.
POD ŻADNYM POZOREM, NIE UŻYWAJCIE SPRĘŻONEGO POWIETRZA DO CZYSZCZENIA MATRYCY!!!
skroplonym gazie?Zamieszczone przez ULTIMA PRIME
chcesz mi powiedziec ze masz sprezarke ktora skrapla powietrze? toż to istne mini-ASU(air separation unit)
a tak powaznie to o czym skroplonym mowisz - moze masz na mysli pare wodna (dew point jest wazny jesli chodzi o sprezarki)
albo jest to sprezarka olejowa i sobie chcesz cos przesmażyć na matrycy![]()
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...