Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Jaki najlepszy obiektyw zmiennogniskowy w zakresie około 17-130mm do Canona

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Jaki najlepszy obiektyw zmiennogniskowy w zakresie około 17-130mm do Canona

i dlatego takie tematy sa bez sensu
    bo każdy indywidualnie fotografuje co chce i konfiguruje sprzęt pod siebie
    a "lepsze" to pojecie względne i jest wrogiem dobrego
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Jaki najlepszy obiektyw zmiennogniskowy w zakresie około 17-130mm do Canona

Teoretycznie tak ale jednak koledzy mi znacząco pomogli gdyż nie wiedziałem, że jest nowa wersja Canona 18-135mm i nie wziąłem pod uwagę Sigmy 17-70mm a to ciekawe propozycje.

Celem założenia tego tematu nie była pomoc w wyborze tylko podanie propozycji żebym mógł ostatecznie podjąć decyzję i tak się stało

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Frugo84 Zobacz posta
    Widzisz i tu trafiamy w sedno, dla Ciebie to istotna cecha, a dla mnie na przykład waga i rozmiar są zupełnie bez znaczenia póki cięższy i większy jest lepszy, powiedzmy że mnie nie męczy noszenie ciężkiego aparatu, a za to strasznie męczy mnie wyciąganie i zmienianie obiektywu. Dla mnie może obiektyw nawet kilo ważyć jakby tylko miał adekwatną jakość i zakres ogniskowych.

I dokładnie tak jak piszesz testy można tylko traktować jako podpowiedź bo zawsze są subiektywne. I ja tak je traktuje, na końcu robię sumę wad/zalet, oczywiście pod moje wymagania (u mnie na przykład waga nie figuruje ani w wadach ani w zaletach, po prostu na nią nie patrzę) i wybieram.
    Się zgadzam, z wyjątkiem gdy piszesz :
    .... testy......... zawsze subiektywne...

Są obiektywne, ale (w tym przypadku) ujmują tylko część naszych potrzeb/emocji/oczekiwań ....
    Zgoda ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 08-01-2017 o 19:02
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna

No nie ma o co kruszyć kopii, może źle napisałem, że testy są subiektywne, co najwyżej opinie wyrażone na koniec testów i dokładnie ze względu na nasze potrzeby/emocje/oczekiwania nie można się nimi ślepo kierować.
    Myślę, że wyczerpaliśmy temat

Ja myślałem, że to będzie kruciutki wątek a tu się rozwinął na 5 stron

Cytat Zamieszczone przez Frugo84 Zobacz posta
    No nie ma o co kruszyć kopii, może źle napisałem, że testy są subiektywne, co najwyżej opinie wyrażone na koniec testów i dokładnie ze względu na nasze potrzeby/emocje/oczekiwania nie można się nimi ślepo kierować.
    Myślę, że wyczerpaliśmy temat

Ja myślałem, że to będzie kruciutki wątek a tu się rozwinął na 5 stron
    To przez te święta stałem sie takim "gadułą".
    Cieszę się że napisałeś :
    ...żebym mógł ostatecznie podjąć decyzję i tak się stało...

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Czołem,
    nie chcę tworzyć kolejnego podobnego wątku, więc tu pozwolę sobie zapytać. Szukam najostrzejszego standardowego zooma do 80D (jako zapas do mojego podstawowego zestawu FF) i po "przeglądzie prasy" mam 3 typy:
    1. Canon EF-S 17-55mm f/2.8 USM IS
    2. Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 USM IS
    3. Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Aspherical [IF]
    Zajmuję się fotografią stockową (obrabiam zdjęcia na 100% wielkości i tak też są oceniane), więc ostrość od brzegu do brzegu ma dla mnie priorytetowe znaczenie. Na photozone przykładowe zdjęcia z 15-85 to wielka tragedia, czego nie potwierdzają dane MTF (sami przyznają, że mieli problem z QC). Może przerabialiście podobny dylemat i mieliście możliwość porównania zdjęć z tych obiektywów?

Cytat Zamieszczone przez Macios Zobacz posta
    Czołem,
    nie chcę tworzyć kolejnego podobnego wątku, więc tu pozwolę sobie zapytać. Szukam najostrzejszego standardowego zooma do 80D (jako zapas do mojego podstawowego zestawu FF) i po "przeglądzie prasy" mam 3 typy:
    1. Canon EF-S 17-55mm f/2.8 USM IS
    2. Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 USM IS
    3. Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Aspherical [IF]
    Zajmuję się fotografią stockową (obrabiam zdjęcia na 100% wielkości i tak też są oceniane), więc ostrość od brzegu do brzegu ma dla mnie priorytetowe znaczenie. Na photozone przykładowe zdjęcia z 15-85 to wielka tragedia, czego nie potwierdzają dane MTF (sami przyznają, że mieli problem z QC). Może przerabialiście podobny dylemat i mieliście możliwość porównania zdjęć z tych obiektywów?
    To są wyniki testu DxO (porównanie) jakosci zdjęć z tych 3 obiektywów,(ostrośc, transmisja, zniekształcenia, winieta, aberracja chromatyczna.

Na linku (już) wprost ostrości na zdjęciach.
    https://www.dxomark.com/Lenses/Compa...97_895_239_895

Ostrość
    W całym zakresie ogniskowych najlepszy/najostrzejszy jest Tamron.
    A najlepsza :
    - przesłona to f/5.6,
    - zakres ogniskowych to 35mm - 50mm dla ostrości w całym kadrze
    Możesz dokładnie porównać ostrość przy różnych ogniskowych, przesłonach i miejscach kadru.

Gdybyś miał wątpliwości/kłopoty to pisz

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 08-02-2017 o 10:29

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

dawno temu miałem podobny dylemat
    Canony odpadły ze względu na cenę
    potem był Tamron
    a na końcu genialna Sigma 17-50/2.8 OS ex, i to szkło polecam (poczytaj opinie o nim na optycznych)

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Ocenianie obiektywu po ostrosci, to jak ocenianie wina tylko po kolorze. Good luck!

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Dziękuję Panowie. Używam przysłon wyłącznie w zakresie 5,6-11, więc tylko na wynikach "po przymknięciu" się skupiam
    Igor - widziałem test tej sigmy na optycznych, a przede wszystkim sample - i mydło... Chyba, że trzeba polować na "ostrą sztukę"...
    Ostatnio edytowane przez Macios ; 08-02-2017 o 12:08

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów