Nowe szkla powinny trafiac, gorzej z uzywkami (roznie sie z nimi obchodza).
Nowe szkla powinny trafiac, gorzej z uzywkami (roznie sie z nimi obchodza).
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
W "wytycznych" pisala tez o reportażu takze o tym czy jasna stalka sie przyda czy nie zdecyduje zainteresowana, a nie Ty i w sumie tyle w temacie.
SONY
polar - marumi dhg super - chyba najbardziej rozsądny wybór jeśli chodzi o stosunek kasy do jakości i dobrze się czyści.
filtry nd to np hoya wypada dobrze i cenowo nieźle - hoya pro nd1000 (ja akurat mam nd1000 od ZOMEI - z aliexpress - zafarbu praktycznie brak)
filtry połówkowe do apsc i 77mm to rozmiar P powinien wystarczyć - tutaj jak dla mnie hitechy są bardzo OK i cenowo nie ma dramatu.
To takie zbiorowisko informacji z doświadczeń własnych i forumowych. Więcej info znajdziesz na forum albo w googlach.
SONY
Problemem w Twoim zestawie nie jest korpus. Wszystkim wymagającym amatorom odradzam szkła typu 18-200. Jeżeli chcesz wejść w Canona, to polecam szkło C15-85 f3.5-5.6USM. Najlepsze szkło dla amatora w tej klasie. Bardzo uniwersalny zakres, ostry, szybki i stabilizowany. Obrabiałem zdjęcia robione tym szkiełkiem, więc wiem co mówię. Konkurencja nie ma tak dobrego obiektywu. Do tego jakiś korpus, np. C70D lub tańsze body plus C50 1.8 STM - do portretów.
C5DmkIV, C G5X II, C30, CA-1, FujiFilm X-T5, Sigma(X Mount) 10-18 2.8 DC DN, C50 1.8FD, C24-70 2.8IIL, C40 2.8, C 50 1.2L, C50 1.8II, C50 1.8STM, C135 2L
Do zorzy to 70D i jakiś UWA (obiektyw szerokokątny) ja bym kupił najlepszy na jaki mnie stać. Dobry statyw i na koniec jakieś szkło w miarę uniwersalne 18-135 albo 15-85 czy coś takiego.
Widzę ostrość na nieskończoności...!