Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Co reporterskiego żegnając canona 5D mark II

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Co reporterskiego żegnając canona 5D mark II

Cytat Zamieszczone przez Lukeluke Zobacz posta
    Ok w takim razie mam pytanie, czy Lampa błyskowa Canon 580 EX II Speedlite da mi mozliwosc wparcia AF bez strzelania z blyskiem?
    Jesli nie, to jaka lampa do ok 1000 moglaby wspomoc moj af? (to ze w ttl strzalajac krotkie testowe blyski ustawi ostrosc, pytanie jest czy bez nich tez)
    Tak. Jest taka możliwość. Lampa ma być załączona a w menu body ustawiasz resztę.
    To naprawdę działa

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Jak Cię ten 5DII tak bardzo zdenerwuje, że zechcesz wyrzucić go przez okno to daj adres

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Lukeluke Zobacz posta
    Ok w takim razie mam pytanie, czy Lampa błyskowa Canon 580 EX II Speedlite da mi mozliwosc wparcia AF bez strzelania z blyskiem?
    Jesli nie, to jaka lampa do ok 1000 moglaby wspomoc moj af? (to ze w ttl strzalajac krotkie testowe blyski ustawi ostrosc, pytanie jest czy bez nich tez)
    Napisałem o tym na pierwszej stronie wątku, ale po co czytać czyjeś wypociny...

Uzależniony Awatar jac+

Myślę, że przed pozbyciem się 5D II warto byłoby go dać do jakiegoś serwisu. Mój w podanych przez Ciebie sytuacjach trafia praktycznie bezbłędnie, a nie sądzę, że trafiłem na "św. graala". Szczegół, że używam głównie tylko środkowego punktu AF, bocznych sporadycznie/prawie nigdy.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Myślę, że przed pozbyciem się 5D II warto byłoby go dać do jakiegoś serwisu.
    Poza tym, warto poczytać o współpracy z lampą i doświetlaniem punktów AF siatką.

Z 5D2 w tej materii całkiem nieźle współpracuje 430EX II (tylko takie mam lampy).

Owszem w całkiem ciemnym pomieszczeniu zdarzało się przestrzelić, ale to częściej była wina operatora

Więc, jak koledzy radzą, zanim zaczniesz szukać nowej puszki, to wykorzystaj możliwości 5D2, a są one niemałe zwłaszcza z Magic Lantern.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 06-01-2017 o 13:21

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Jest jednak spora różnica między AF w 5dIi i 6d w ciemnościach.
    Poza tym, może to być problem Twojego zestawu. Nie napisałeś jak trafia w "normalnych" statycznych warunkach w normalnym świetle. Chyba że nie próbowałeš w ogóle takich zdjęć.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Ostrzenie wyłącznie środkowym punktem ma swoje ograniczenia. Jaki by on nie był czuły.
    W warunkach typu: ISO 6400, F/2.8, 1/100s, AF w 5DII jeszcze działa na środkowym punkcie - w miarę we wszystkich trybach.
    Da się zrobić zdjęcie, można sobie ustawić CF III/7 na wspomagające punkty albo odwrotnie, jest też jakieś tam śledzenie w AI servo.

Problem w tym, że jednak po coś wymyślono szerokie obszary pokryte czułymi punktami AF, opracowano algorytmy śledzenia, rozpoznawania i czego tam jeszcze.
    Obszary zastosowań, które widzi dla siebie Lukeluke jak raz bardzo preferują puszkę z porządnym AF i relatywnie wysokim ISO:
    5DIII, 7DII, 80D.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 07-01-2017 o 12:34
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu

No ale o co chodzi? TO może jednak kup tego 70d? Na pewno zyskasz finansowo.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów