Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Moje analogowe doświadczenia - ankieta

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie Moje analogowe doświadczenia - ankieta

Ciekaw jestem jakie macie "analogowe" doświadczenia fotograficzne: czy i od czego zaczynaliście; jak długo i czym zajmowaliście się w fotografi analogowej; z jakiego sprzętu korzystaliście i co Wam dała fotografia analogowa.Piszę to oczywiscie głównie do "cyfrografików" :-)

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

od pierwszej komuni na analogu od 1,5 roku na cyfrze ;-)... poza tym temat sie powtarza juz po raz ktorys... no i gdzie ta ankieta?

Domyślnie

hmmm rosyjskie łomo okazyjnie, troche zenicik, potem 2 lata eos300.
    Co mi dal analog ? przedewszystkim podstawy, wszystko to co sklada sie na zwykla technike robienia zdjec przyslony, czasy, czulosci, ogniskowe itp itd. W erze cyfrowych malpek o tym nikt nic nie wie, bo po co ...
    do dzis prawie non stop moja 10ka jest ustawiona w tryb M a gdybym mial w niej normalna porzadna matowke to pewnie i AF nie za czesto bym uzywal

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Poniekad ten wątek dotyczy tego tematu http://canon-board.info/showthread.php?t=3744
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Ja ten temat jakby trochę z przekory zainicjowałem - ostatnio napisałem co mi się skojarzyło że:
    "różnica pomiędzy fotografią analogową a cyfrową jest taka że w przypadku analogu najpierw się myśli potem robi zdjęcie, w cyfrze - odwrotnie...."
    Jak mnie "zjechali"!!!
    Temat został zamknięty jako....prowokacja!
    No więc zacząłem się zastanawiać: czyżby tu nikt nie fotografował PRZEDTEM analogowo?
    Ta teza którą przedstawiłem wynikała z własnych, osobistych doświadczeń!
    Po pierwsze: film był drogi i nie zawsze dostępny.
    Po drugie: aparaty wymagały znacznie większej wiedzy niż obecne - nie wspominam o "głuptakach"...
    Tak więc - pamiętam jak dziś: skrupulatnie, wielokrotnie przymierzałem się do kadru; latałem po planie ze światłomierzem mierząc padające i odbite i analizując kontrasty....
    Kadrowałem świadom że na slajdzie już się niewiele poprawi...
    Cały czas starając się pamiętać o wszystkim co było niezbędne by nie spieprzyć zdjęcia - bo poprawek się wiele nie robiło! - a film był - jak na wstępie...
    Tak było....
    Teraz?
    Teraz mniej- więcej nastawiam w oparciu o to co chcę osiągnąć - robię fotkę i....analizuję: co i jak poprawić by było super.Potem robię; robię i robię...Zero kosztów, czasem nawet niespecjalnie oglądam wiedząc że: RAW; bracketing itd.
    Czy ktoś kiedyś policzył np jaki byłby koszt zrobienia na filmie analogowym zawartości "głupiej" 1Gb karty?....
    Czy wtedy - byłoby jak napisałem w innym poście?
    No więc - czy moja teza JEST prowokacją?
    Czy to nie jest najprostsza definicja różnicy?...

Powyższy tekst dedykuję: "głęboko oburzonym" (z gratulacjami znajomości tematu i poczucia humoru) i kol.MODERATOROWI który zamknął temat z moją tezą....
    O tempora, o mores....

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    "różnica pomiędzy fotografią analogową a cyfrową jest taka że w przypadku analogu najpierw się myśli potem robi zdjęcie, w cyfrze - odwrotnie...."
    Jak mnie "zjechali"!!!
    ja nie widze takiej roznicy, przeciez nie ma znaczenie co masz w aparacia jako film, czy "blone" czy matryce... zawsze trzeba myslec wiec twoja teza jest mocno chybiona i jest swego rodzaju prowokacja

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    ja nie widze takiej roznicy.....zawsze trzeba myslec...
    Ja nie kwestionuję konieczności m y ś l e n i a - ja tylko rozróżniam KIEDY to następuje.A jak masz wątpliwości (retoryczne widzę) - odwołam się do twojej wyobraźni - jak w poprzednim moim poście: przelicz sobie ile zapłaciłbyś za zrobienie i wywołanie takiej samej ilości zdjęć jaką bezstresowo "pakujesz" obecnie, nawet w RAWie, na 1Gb kartę...Gwarantuję ci: gdybyś miał ZAPŁACIĆ za każdą klatkę - więcej byś myślał PRZED zamiast PO.I tego dotyczyła moja teza.Nadal nie rozumiesz?....

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman
    Ja nie kwestionuję konieczności m y ś l e n i a - ja tylko rozróżniam KIEDY to następuje.A jak masz wątpliwości (retoryczne widzę) - odwołam się do twojej wyobraźni - jak w poprzednim moim poście: przelicz sobie ile zapłaciłbyś za zrobienie i wywołanie takiej samej ilości zdjęć jaką bezstresowo "pakujesz" obecnie, nawet w RAWie, na 1Gb kartę...Gwarantuję ci: gdybyś miał ZAPŁACIĆ za każdą klatkę - więcej byś myślał PRZED zamiast PO.I tego dotyczyła moja teza.Nadal nie rozumiesz?....
    ilosc robionych zdjec wcale nie swiadczy o tym ze robi sie je bezmyslnie, inna poprostu jest cena za jedna odbitke, ot co dlatego stac mnie na zrobienie wiekszej ilosci zdjec, ale nad kazdym sie tak samo zastanawiam!, wiadome jest ze raczej nie siedzial bym teraz z 20k odbitek kolo siebie... ale mam szuflade pelna negatywow, nie ze wszystkiego trzeba odrazu robic odbitki...
    Nadal nie rozumiesz?....

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jac: dokładnie!
    Też robię dużo zdjęć (na analogu) a mało odbitek. I już.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uprawnienia umieszczania postów